• Gina43

    Blivit jätte rädd för förlossningen...

    DIDDILOU skrev 2016-07-22 21:59:11 följande:

    Lugn! Det bästa du kan göra är att se till att fokusera riktigt noga på att slappna the hell av! Fokusera på din andning, och fokusera på den rejält under värkarna. Min barnmorska sa bara "fokus" inför en värk och då ställde man in sig mentalt. Jag är 156 och väger 48 kg. Min bebba var 51 cm och 3,6 kg vid födseln och hon kom helt utan bekymmer på 2 timmar från första värk. Blev även igångsatt så det kan många tycka är extra kämpigt men mitt ända råd till er som ska föda är FOKUS! Så kommer ni greja det galant. Ni har en helt magisk upplevelse framför er!


    Lätt att kalla det magiskt och prata fokus om man har haft en extremt snabb och lätt förlossning? Det är verkligen inte många som har så korta förlossningar som förstföderskor. Det är snudd på att jag tror att du hittar på

    TS, man kan inte lita helt på SF-måttet. Egentligen är det utvecklingskurvan som är av intresse, att kurvan inte planar under graviditeten. Vad säger BM när hon känner på barnet i magen? Känns det stort?

    Jag tror att du ska gå mer på vad din mammas första barn vägde, möjligen med hänsyn tagen till hur stora barnen varit på pappans sida också.

    Du har inte någon graviditetsdiabetes? Sådant kan ju också påverka.
  • Gina43
    Moorii skrev 2016-07-22 23:05:33 följande:

    Vad menar du med det ifall kurvan planar ut? Min planade ut för tre veckor sen, hade samma mått två veckor i rad.


    Om SF-kurvan planar ut kan man bli kallad till fler uppföljningar och kan få göra TUL, men det beror ju på hur din kurva ser ut och var i graviditeten du befinner dig. Din BM kanske är lugn eftersom dina mått ändå är bra och/eller hon inte anser att det är så underligt. Det görs ju en bedömning i det enskilda fallet. Det kan ockdå diffa lite från en mätning till en annan beroende på hur svårmätt man är (på slutet av min andra graviditet hade jag så lösa fogar att det var lite svårare).

    Det här med SF-mått är ingen complete science. Jag hade normalt SF-mått på mittkurvan under min första graviditet. Barnet visade sig ändå vara kraftigt tillväxthämmat och jag hade mycket lite fostervatten. Det låg i säte - kanske bidrog det till att man inte upptäckte att barnet var litet.

    En äldre förlossningsläkare som jag pratade med menar att barnmorskor idag har "tappat hantverket" att känna på barnet i magen och därigenom kunna bedöma barnets storlek, som man gjorde mer förr. Idag förlitar man sig lite mycket på måttband, grafer och data som man knappar in i datorn.
Svar på tråden Blivit jätte rädd för förlossningen...