• Anonym (.)

    Får inte huset :(

    Ess skrev 2016-07-26 08:06:54 följande:
    Jag håller med ovanstående.
    Ts hade kunnat få huset och sedan bli tvungen att sälja det för att lösa ut sina halvsyskon. Även om de sagt att de inte är intresserade så är det ändå en ansenlig summa de går miste om, vilket även drabbar deras ev barn.

    Det kan ju va så att pappan tänkt efter och vill ge alla sina barn lika mycket i arv. 

    Jag tycker man ska ta lätt på sådana löften eftersom man aldrig vet vad som kommer att hända i framtiden.
    Står det något om halvsyskon någonstans? Kvinnans barn (styvsyskon) har ju ingen arvsrätt efter pappan utan testamente, inte hans fru heller. (Utan testamente har hon rätt till bohag till värde av fyra basbelopp, två om de är sambo.)

    Får hålla med ovanstående om att det faktiskt är lite naivt om du inte sparat med tanken att få ta över hus utan kostnad. Om inte annat behövs det pengar för att _ha_ hus (reserver vid nödvändiga reparationer etc). Jag själv "tvangs" ta över ett gammalt släkthus vid nära anhörigs oväntade bortgång och bara olja, el och försäkring har ätit upp mina få besparingar i racertakt och då är vi bara där på ledigheter.Törs inte tänka på när oljepannan lägger av, vattenledningar behöver bytas, om det blir en fuktskada, behövs dränering etc. Ja, jag var naiv jag också men vi bor bra i lägenhet med barnen, har aldrig strävat efter att bo i hus och trodde inte detta kunde bli aktuellt på tjugo år.
    För även om du - som flera av oss tycker lite orealistiskt - skulle få huset till skänks under din pappas livstid - antar jag att du behöver stå för kostnaderna för det själv?

    Tycker som inlägg ovan: Prata allvar med din pappa i enrum. "Du har lovat mig huset i åratal, nu talas det om att låta NN:s barn få köpa det. Hur är det du tänker? Jag behöver veta det." Kanske handlar det om ett missförstånd där du trott att det skulle vara en gåva och din pappa förväntat sig att bli utköpt, kanske har hans ekonomi ändrat sig, kanske har han ändrat sig om vem som bör ha det. Ingen vet innan du pratat med honom. Ni verkar ju inte ha talat konkret om detta innan utan det har(?) varit vaga uttalanden om att du skulle få ta över det.

    Sedan vet du hans tankar och sätter med vetskap om dem igång att jobba mot vad du vill ha ut av livet.
    Och, som sagt, detta är mellan dig och din pappa. Även om han låter sig påverkas av vad hans fru med barn tycker är det fortfarande hans beslut och mot honom ev besvikelse ska riktas. 


  • Anonym (.)
    Anonym (.) skrev 2016-07-26 09:18:01 följande:
    gNi verkar ju inte ha talat konkret om detta innan utan det har(?) varit vaga uttalanden om att du skulle få ta över det.
    Vag var fel uttryck, "svepande" var ordet jag sökte. Din pappa verkar ju ha varit klar med sin /tidigare?/ avsikt att du skulle ta över, dock utan något om hur.
  • Anonym (.)
    nernu skrev 2016-07-26 19:33:35 följande:

    Din pappa har lovat något han inte kan hålla med särkullbarn och ny fru.


    Inte *kan* hålla? För att han skaffat sig en välbärgad sambo och som har ett dito välbärgat vuxet barn?? Det kan finnas många anledningar till att pappan upplever sig inte kunna hålla löftet (om han också uppfattat det som ett löfte att skänka huset) men knappast detta.
  • Anonym (.)
    Anonym (What??) skrev 2016-07-26 15:18:16 följande:
    Jag svarade en som skrev att FRUN inget ärver/äger och svarade på det! Som sambo ser man till att skriva testamente alt. att gifta sig så man inte blir hemlös.
    En fru/make saknar arvsrätt utan testamente när det bara finns /särkull/barn, och ärver bara med fri förfoganderätt när barn saknas eller alla barn är gemensamma (d v s det finns efterarvingar så hon förfogar inte att testamentera som hon vill).

    Tror du blandar ihop arv med bodelning. Där ingår ju ett hus värde efter avdrag för lån i bodelningen, Iofs ska var och en i första hand tilldelas sin del i bodelningen från den egna egendomen men om t ex frun har låga tillgångar och maken bara ett hus kan det ju komma att konkret handla om just en del i ett hus /värde/.

    I TS fall är ju detta inte relevant då paret är sambor. Arvsrätt hade hon som sagt inte haft som gift heller. Inte heller skulle hon få tillgång till makens egendom vid bodelning utan äktenskapsförord, då kvinnan enligt TS har egna tillgångar som överstiger pappans (det skulle alltså vara hon som fick kompensera de maken/makens sida i samband med skilsmässa eller dödsfall)
Svar på tråden Får inte huset :(