• Anonym (kim)

    Förvirrad och besviken på biståndshandläggaren

    Anonym (vad fan) skrev 2016-07-26 21:07:57 följande:
    De anser att jag ska ha kontaktperson till några av sakerna som jag gör med boendestödet. 
    Men det är väl bra? Då får du ju det du ska ändå?

    Det är ju så att många gånger blir det så att boendestödjarna gör saker som egentligen inte normalt ingår i deras arbetsuppgifter utan som mer är t ex kontaktpersoners uppgifter. Det är ju till syvende och sist en kostnadsfråga och kontaktperson kostar mindre än boendestöd.

    Visst, det blir en ny person för dig men precis som när du lärde känna boendestödjarna så kommer du ju att lära känna kontaktpersonen.

    Du får försöka se det positiva i det här beslutet(även om det är svårt) och det är att handläggaren lagt sig vinn om att skriva att du har ett behov men som kan skötas av någon annan. Hon kunde struntat i det och bara motiverat sitt beslut med att du inte har samma behov längre för att motivera nedragning i timmar för dig. Hon har garanterat order uppifrån att spara pengar, så ser det ut överallt numera men här verkar hon ju tycka att du behöver hjälp. Var glad för det!
  • Anonym (kim)
    Anonym (vad fan) skrev 2016-07-26 21:50:13 följande:
    Jag tror inte det är kontaktperson som ska hjälpa mig att se till att det blir tvättat och diskat, att jag kommer ut och handlar och lagar mat, eller städar. Det är nämligen det jag gör med boendestödet. En gång varannan vecka åker vi och handlar en bit bort som tar lite extra tid, och varannan vecka går vi till biblioteket. Ja, i det kanske biblioteket kan besökas med en kontaktperson, men allt det andra? Är det verkligen kontaktpersonen som ska hjälpa mig med? Det är ju inte så att vi går på bio eller sitter och fikar på kafé eller ens hemma. Vi städar, diskar, tvättar och handlar. Ibland när jag mår sämre och inte tar emot boendestödet på ett par gånger så märks det direkt på hur det ser ut hemma och hur det ser ut i kylen och hur jag ätit. Hälften boendestöd mot nu skulle innebära smärre katastrof. Det skulle inte ens räcka till tvättiden varje vecka. Men det är säkert som du säger, att det handlar om pengar. 

    Kontaktperson är jag dessutom inte intresserad av och har heller inget med mitt stödbehov att göra.
    Nu försökte jag svara utifrån vad du skrev, nämligen att biståndshandläggaren hade motiverat med att du behövde stöd men att just boendestöd får du till ca hälften och resten kan skötas av kontaktperson. Således utgår man ju då ifrån att ni gör annat än tvättar och städar och jag har aldrig påstått att en kontaktperson gör detta eftersom du inte tidigare berättat vad boendestödet gör. Så du behöver inte vara dryg när man försöker hjälpa och förklara, det är ganska tråkigt faktiskt när man lagt ner tid och energi.

    Jag fattar att du är besviken, men det är inte mitt fel utan jag svarade utifrån den fakta du skrivit om. 

    Men ja, gå till biblioteket och åka långt och handla är sånt som en kontaktperson kan göra, det handlar inte bara om fika och bio vet du.
Svar på tråden Förvirrad och besviken på biståndshandläggaren