• sofie9191

    Utredning på gång, stötta varandra?

    Hej! Jag hoppar in i tråden jag med

    Jag och min sambo har försökt få barn sen april 2016. I maj 2017 påbörjade vi vår utredning och igår fick vi våra provresultat och jag spolade mina äggledare.

    Spolningen gick över förväntan bra! Kändes som kraftig mensvärk när de spolade men annars var det faktiskt helt okej. Inte det roligaste att vara med om men ändå. Intressant att se hur man ser ut på insidan också! Spolningen visade fria äggledare och de hittade 8-10 små äggblåsor i vänstra äggstocken och flera små i den högra samt en stor på 18 mm. Så den släpper kanske idag?

    Min sambos prov visade på 14% avvikande spermier. Huvudformen var antingen för stor eller "bucklig"? Jag tror hon sa att det var okej att ha upp till 15% så det var ändå okej vad jag förstod men inte helt bra.

    Mina prover visade på lågt progesteron (22 av 30) så jag ska nu äta letrozol i 3 omgångar och blir jag inte gravid får vi skriva in oss på Sahlgrenska. Jag har testat med ÄL stickor nästan varje månad och alltid fått positivt resultat. Men ändå har jag för lågt värde?

    Någon mer som fått lågt progesteron och äter/ätit letrozol? Hur lågt värde hade ni? Och hur har det gått?

  • sofie9191
    Mila skrev 2017-07-06 15:42:05 följande:

    Vilken cykeldag blev du spolad? tycker det låter konstigt om du fått en spolning precis innan äl, för de kan ju eventuellt spola bort ägget. Och om ägget inte släppt än så är det inte konstigt att progesteron är lågt. Man brukar ta de provet ca 1 vecka efter äl för det är då de är som högst.


    Jag är på cykeldag 16 och brukar få ÄL på cd 19. När jag ringde och bokade sa barnmorskan att det var på gränsen, just för att de inte vill spola bort ett eventuellt befruktat ägg. Men mina ÄL tester som jag tagit varje dag från cd 11-16 har inte visat någonting, bara ett svagt litet streck igår. Och vid ultraljudet de gjorde innan spolningen såg de att inget ägg ännu släppt som jag förstod det jag hoppas såklart att det var så!

    Progesterontestet tog jag på rätt dag i cykeln under maj & juni så det ska vara korrekt. Vi fick alltså bara svar på våra prover och precis efter det gjorde jag spolningen

    Det är väll bara att vänta och se om spolningen spolade bort ägget eller inte, men jag är inte så orolig för det ändå. Jag håller tummarna att spolningen istället banar väg för ägget nu! Om inte annat så får vi försöka igen nästa månad då jag också får hjälp med letrozolen
  • sofie9191
    Mila skrev 2017-07-06 17:33:24 följande:

    Okej då förstår jag :) då kanske progesteronprovet är lite lågt. Bra att du får letrozole då. Räkna med att du får äl tidigare. Jag har i vanliga fall äl cd17-21. Men med letro har jag fått äl på cd 15 alla gånger förutom 1 då den kom redan på Cd13.

    Lycka till!


    Ja, får hoppas det gör susen! Tusen tack
  • sofie9191

    Så himla konstigt att jag fick göra den senare? Blir ju lite fundersam men hoppas det får vägen i alla fall tack för tipset om tidigare ÄL


    Mila skrev 2017-07-06 17:34:04 följande:

    Till mig sa de att de gör spolningen senaste cd9-10


  • sofie9191
    Emmie79 skrev 2017-07-06 15:58:16 följande:

    Jag reagerade också på det. Jag har nu fått tid för spolning på tisdag och då är jag på dag 11 i min cykeln och jag får inte göra det senare än så (stod att det skulle vara på dag 7-11). Men då kanske äggblåsorna redan hunnit bli stora? Om de släpper på dag 14?


    Väldigt konstigt att vi får så olika info? Ska fråga när jag få tillfälle
  • sofie9191
    LadySat skrev 2017-07-06 16:02:48 följande:

    Jag har själv bokat tid för spolning och fick instruktioner om att göra det någon gång mellan CD9 och CD13. Det de absolut inte vill göra är att riskera att spola bort ett befruktat ägg, så vi fick restriktioner om att inte ha sex mellan mens och spolning.

    Och som jag förstod det så är proverna som visar lågt progesteron tagna vid ett annat tillfälle? :)


    Jag har inte fått några instruktioner om att inte ha sex eller liknande. Vart bor du och ni? Jag spolades på Borås Säs.

    Ja det stämmer proverna tog jag i maj & juni och ska vara korrekta! Dock sa läkaren att jag kanske under provtiden varit stressad och att det kan spela in på resultatet. Och det stämmer ju, har varit stressad under hela tiden vi försökt bli gravida. Jaja
  • sofie9191
    Emmie79 skrev 2017-07-07 13:51:25 följande:

    Vet nån hur lång tid det tar innan man får svar på alla prover sen?


    Vi gjorde våra prover i maj & juni och fick läkartid nu i början av juli men det kanske är annnorluna i Stockholm? Vi skulle höra av oss på första mensdagen efter ca 3 veckor för att boka tid för läkarbesök!
  • sofie9191
    Emmie79 skrev 2017-07-10 09:51:49 följande:

    Ni som gjort HSSG (äggledarspolning), ska man förbereda sig på något särskilt sätt? Har bara fått veta att jag ska ta en alvedon och vara där ca 15 min innan.

    Kunde ni jobba som vanligt efteråt? Kunde ni ha sex samma dag? Fick ni någon infektion?

    Har äl på fredag/lördag och vill gärna optimera chanserna till graviditet denna månad så det vore ju himla synd om jag fick nån infektion pga spolningen och att det sabbade allt.


    Jag tog en Ipren och två alvedon innan kändes som kraftig mensvärk men släppte när de drog ut katetern.

    Hade lätt mensvärk i några dagar efteråt men inte farligt alld! Ingen infektion vad jag kan märka! vi hade sex samma kväll för att optimera chanserna denna månad! Ska göra ett gravtest i helgen för att se om det är vår tur nu!
  • sofie9191
    My102 skrev 2017-08-12 08:36:20 följande:

    Hej! Samma för oss, alla prover normala. Fick beskedet i mitten av maj. Så vi fick sommaren på oss att försöka själva men ingen graviditet. Så nu väntar jag på kallelse till spolning. Känns nervöst att det ska göra ont :/


    Hej! Jag gjorde spolning för någon månad sen och det var inte alls så läskigt som jag troddedet skulle vara Visst kändes det, typ som kraftig mensvärk, men inte i närheten av vad jag hade förväntat mig! Det kommer gå bra! jag tyckte att det var häftigt att få se hur jag ser ut inuti, att se äggstockar och äggblåsor! Lycka till
  • sofie9191
    My102 skrev 2017-08-12 14:24:00 följande:

    Har ni utredning via landsting eller privat? Vi har privat och fick precis ett mail från läkaren, får tid för spolning på tisdag! Och det kostar 2500 kr, vi har tidigare betalat 5000 kr. Men vad gör man inte.


    Vi fick via landstinget jaha så du har gjort spolning tidigare? Ka vad gör man inte
  • sofie9191
    My102 skrev 2017-08-12 21:38:12 följande:

    Nej har aldrig gjort spolning :S men jag har varit å kollat VUL på livmoder, äggstockar och sambon blivit undersökt. Sen tagit blodprov för att kolla äggreserv osv och sambons har lämnat spermier. Det kostade 5000


    Jaha då förstår jag! oroa dig inte som sagt, för mig kändes det bara som mensvärk, det avtog direkt när det var färdigt och jag var helt som vanligt i bilen påväg hem
  • sofie9191

    Jag (26år)och min sambo(27år)har försökt sen april 2016.

    Utredning i maj/juni 2017 som visade sämre progesteronvärde på mig(22) och 14% avvikande spermier hos min sambo.

    Jag är nu på omgång 2 med letrozol och tar enkeldos. I oktober ska vi ställa oss i kö till ivf om det inte tar sig innan det

  • sofie9191
    Madeeleenee skrev 2017-09-13 13:56:20 följande:

    Påväg hem nu! Nu finns ett jättefint litet 5 dagars pyre i min livmoder! Och tre st lika fina i frysen:) så av våra 6 ägg som alla blev befruktade klarade sig 3, ett till mig och två till frysen :)


    Åh vad roligt! Håller tummar och tår för er!
  • sofie9191

    För snart 3 veckor sedan tog jag min sista letrozoltablett och nu ligger jag här med mensvärk. Klassisk menskänning så jag räknar med att få den imorgon Trots att jag sett skuggor på gravtest denna månaden.

    Om mensen kommer imorgon ska jag ringa för att ställa oss i kö till Sahlgrenska.. känns otroligt tungt då jag var så inställd på att det skulle gå vägen med letrozol.

    Är det någon här som nyligen ställt sig i kö till ivf på Sahlgrenska och vet vad det är för väntetider där nu?

    Kämpa på alla där ute <3

  • sofie9191
    Ellencassandra skrev 2017-10-11 10:46:11 följande:

    Hoppas att du inte får mensen såklart. Å förstår att det känns tungt att kanske få göra ivf. Så kände jag också men efter att ha letat information om ivf (så nu kan jag allting steg för steg) å träffat läkaren å så så känns det bra. Å jag vill bara starta. Är väl första gången jag längtar efter mensen så jag kan börja med sprutor! Haha. Hoppas det går bra för dig!! Jag bor i Stockholm å här var väntetiden inte alls lång. Fick remiss i juni å eftersom det var sommaruppehåll så fick Jag vänta till september. Nu kunde vi ju inte börja då eftersom min kille var tvungen å resa bort. Men det har ändå gått fort :) vet inte hur det är vid Sahlgrenska dock.. ligger i Gbg va?


    Mensen kom en timme efter att jag skrev här :-/

    Idag får vi remiss för de blodprov man ska ta innan man ställer sig i kö.

    Barnmorskan sa att det var 7 månaders väntetid här i Gbg... känns ju mindre roligt.. men ska kolla hur det funkar med vårdgaranti osv känns ändå skönt att snart vara inne i systemet och veta att vi står i kö snart

    Vad gott att höra! Haha nä det är ju en annorlunda känsla! Vi ska läsa på allt vi kan nu om ivf. Jag är väldigt rädd för sprutor så den biten får nog min sambo hjälpa mig med!

    Lycka till med allt och hoppas mensen kommer snart!
  • sofie9191
    Ellencassandra skrev 2017-10-12 13:18:05 följande:

    Usch då :( tror att det kan gå snabbare ändå för står på karolinska sjukhusets hemsida att väntetiden var 7-8 månader men det gick ju väldigt fort! Så hoppas det är så för er med :)

    Tips: lyssna på ivfpodden. Jätte bra. Dom går igenom allt. Steg för steg, enklare version å lite mer invecklat. Sen får man höra en embryolog också hur de arbetar osv! Superbra :)


    Jaha, det låter ju positivt! Får verkligen hoppas att det blir så för oss också!

    Åh tusen tack för tips! Ska lyssna direkt
  • sofie9191
    zuces skrev 2017-10-20 22:01:40 följande:

    Hej!

    Jag är 22år och har planerat för första barnet sen augusti 2016. Vi gjorde en utredning i våras och utredningen visade att min man har typ 2 miljoner spermier/ml. Så att lyckas på egen hand är inte så sannolikt!

    Vi har stått i kö för Ivf sen Maj och jag tror vi har runt 1 månad kvar tills vi får gå på första besök och påbörja behandlingar efter det! Vi kommer få gå på Sahlgrenska, är det någon mer än mig som väntar på kallelse? och vart ska ni göra era ivf:er? :)


    Hej! Jag och min sambo har precis ställt oss i kö till Sahlgrenska, så vi väntar också. De sa 7 månader minst innan kallelse till oss :/

    Nyfiken på hur lång tid det egentligen tar, men då vet jag att ni väntat i 5 månader ca. Skönt att ni snart får träffa läkare! lycka till!
  • sofie9191
    zuces skrev 2017-10-21 10:46:31 följande:

    Om ni har möjlighet att komma in på kort varsel så ställ upp er på kort varsel lista! Då har man chans att komma in några veckor tidigare. En tjej här på familjeliv ställdes i kö 27/4 och fick en kort varsel tid den 5/10. Vilket betyder drygt 4 månader eftersom man inte ska räkna med juli där de hade semesterstängt!

    När skickades er remiss in? :)


    Oj är det sant?! Ja då gör vi absolut det! Tack för tips! Mottagningen i Borås ska skicka in våra sista blodprover nästa vecka och from då är vi i kön

    Hur går man tillväga? Ringer man direkt till Sahlgrenska?
Svar på tråden Utredning på gång, stötta varandra?