• trixan

    Äggdonation i Ryssland, nån som har erfarenhet (2016)?

    Hej på Er alla!
    Jag har varit ett par gånger på Ava Peter i St Petersburg (ED)- om ni har några frågor så svarar jag gärna om jag kan. 

    Just nu är jag i v 26, det fastnade på 3dje försöket=). Jag har positiva erfarenheter från när jag varit där, de är mkt kunniga o deras engelska är mycket bra - men det kan vara mycket svårt att få svar på frågor när man väl är hemma. Jag har i princip fått skicka varje mail (med ngn fråga) 3 ggr - och ibland fått maila sköterskan eller läkaren istället - eller ringa. Nu väntar jag (sedan en månad tillbaka) på ett intyg. Jag misstänker dock att det beror mycket på vilken koordinator man får. Det har även varit lite krångel med mediciner som inte gick att få tag i här hemma och som de inte lämnat några alternativ till....eller en gång tom sagt fel...

    Staden är väldigt trevlig och passa på att se er omkring när ni är där. Fabargemuseet  kan verkligen rekommenderas. 
    Lycka till alla!

  • trixan

    Hej Tarusa!
    Enligt kliniken så är det i stort sett samma chans för ett fryst resp färskt att "överleva". Det är därför de gått över till att använda enbart frysta embryon i sitt ED-program (embryodonation). Dessutom blir de inte så bundna vid att synka cykler etc. De använde inte scannade embyon på mig..mest för att det var inte standard när jag tecknade avtal (tog 3 försök ED). När de införde det så blev motsvarande behandling 20-25 tkr dyrare. Jag kan tycka att det känns lite säkrare..för de kan ju rensa bort en del embryon..dessutom så finns ju då möjligheten att välja kön - om man så vill. 

    Det var utvalda embryon som inte klarade tiningen - men o andra sidan så är det ju inte alla färska som klarar sig till blastocyst-stadiet heller. 

    Vid mitt första försök så satte de in ett embryo, det fäste, men utvecklades inte som det skulle, vilket gjorde att jag fick avbryta tidigt. Vid försök nr 2  (2 embryo) fäste det igen, ngt bättre hcg-tal, men jag fick lungsäcksinflammation o var rätt så sjuk - vilket nog bidrog till att det släppte. Innan försök 3 gjordes en hystereskopi....skrapning av livmoderslemhinnan och ett par polyper togs bort. 2 embryon sattes in, bra hcg-tal, dock blödning i v 6 då jag tror jag tappade ett. Ett är dock kvar=). Hörde hjärtslag idag igen hos barnmorskan=).  Lycka till=) - o det är bara att fråga på om det är ngt!

  • trixan

    Hej på er alla!
    Jag är i v 28 nu. Skall på nytt TUL den 2/11, glukosbelastning den 3/11, genomgång med läkare på specialistmödravården den 4/11*pust*. 
    Dessutom verkar äntligen intyget från kliniken (som familjerätten ska ha) vara i Sverige...=). Jag bad om ett i original i början av september...fick mail med det, men det dög ju inte. Tydligen hade kliniken även skickat ett som försvann någonstans på vägen. Nu bad jag dem skicka det med en bekant som var där nu i veckan, så får jag det när vi träffas nästa gång (håller tummarna för henne nu:). 

    Jag mår fortfarande förvånansvärt bra...tror jag. Har ju inte mått en dag illa, ingen foglossning, ingen ryggvärk...bara lite kittel i magen, vilket ibland får mig att tvivla hur det står till där inne. Alla kontroller har dock varit bra - hoppas att det skall vara så även nu nästa vecka. Jag fick däremot en blödning i v 6 och använde mitt "nödpaket" (de kommer att förklara på kliniken). Då jag inte ville vara utan sådant, så bad jag om nya sprutor..vilket tog 5 v att få. Det finns fortfarande kvar hemma - om någon av er skulle råka ut för samma. 

    Angående diskussionen om färsk eller fryst.. Jag tog ju fryst eftersom det verkade vara ett vettigt alternativ för mig. När jag sedan googlat mig runt de vetenskapliga artiklarna i ämnet så verkar det vara så att frysta embryon ger större foster som "stannar" längre. Läste någon teori som gick ut på att själva frysningen och upptiningen var påfrestande, vilket gjorde att det var de starkaste embryona som klarade av den pärsen.

    Den första läkaren på specialistmottagningen var däremot rätt så nedslående: äggdonation gav tillväxthämmade foster, jag var överviktig o skulle därför få graviddiabetes och eftersom jag var över 40 så skulle jag även räkna med att få havandeskapsförgiftning... (jag ska ha annan läkare vid detta besöket). Med detta vill jag bara säga: stå på er tjejer och bli inte ledsna om någon läkare inte riktigt hängt med i utvecklingen!

    Passa även på att njut av Sankt Petersburg när ni är där. Champagne o bakelser på KE (innan ET då kanske), titta på Fabargeägg, gå trapporna upp o se utsikten från Isaacskatedralen, ta en audioguide och gå runt i "kyrkan på blodet" etc. 

    Nu håller jag mest på att fundera hur jag skall lösa jobb o föräldraledighet. Jag hoppar kunna börja jobba lite smått ganska snabbt - en del hemifrån (har beställt en snäll son som sover mkt - alla skrattar när jag säger det;0). Pratat med revisorn som kan tänka sig att fixa till bokslutet om jag förbereder, förvarnat en pensionerad assistent att han har ett extrajobb ett par dagar i veckan och förbereder min nuvarande assistent på att ta över en del av mitt. Jag jobbar på ett ganska litet ställe och har spridda och en del speciella arbetsuppgifter, vilket gör att det är svårt att plocka någon utifrån som tar allt. Men det löser sig nog=)!

    Efter nästa UL (om det går bra) så skall jag börja tro på detta på riktigt...o börja leta vagn o möbler o sådant. Jag har än så länge bara köpt lite kläder. 

    Håller tummarna för oss alla!=)

  • trixan

    Hej på Er alla!
    Intyget är nog ngt som jag behöver iom jag gör detta som "singel". Kan tänka mig att det behövs om föräldrarna är två tjejer. Ni andra klarar er nog utan! Tydligen är det rutin här nere i Skåne att alla äggdonationsgraviditeter hamnar hos Specialistmödravården o dessutom med extra kontroller på vanliga mödravården.
    Idag gjordes ytterligare ett tillväxtultraljud - kontrollerade flödes i navelsträngen, mätte alla kroppsdelar o tittade extra på hjärta, fostervatten, hjärna etc. Allt var bra=). Tydligen är han STOR..o livlig - men det känner jag inte så mkt av iom jag tydligen har moderkakan i framvägg. Skall träffa läkaren på fredag. Nytt UL om 4 veckor! Nu blev det verkligt på riktigt=)!

  • trixan

    Tarusa....gå in på KE o ät bakelser o drick champagne....det piggade definitivt upp mig när jag var där (o det blev typ en gång om dagen - o utan champagnen då efter ET). Var i St  P i fyra omgångar...o 5-6 dagar varje gång, så jag provade de flesta sorterna;0).
    Tittar in i tråden ibland för att se hur det går för er!
    Själv är jag ju nu i v 37. Specialistmödravården skrämde upp mig för några veckor sedan o sa att bebis var onormalt stor o växte för snabbt. Specialistläkaren jag blev skickad till lugnade ner mig o konstaterade att de nog mätt fel....(även om han ligger på 30 % plus - men det har han gjort ett bra tag). Ska träffa läkare den 3/1 igen. Enligt specialistens plan så bör jag inte sättas igång (iom jag är förstföderska) - utan kommer det igång så gör det  - annars så är datum för inskrivning till snitt satt till den 19/1. Mår fortfarande hur bra som helst - även om jag är lite tröttare än vanligt. Har dock förstått att det inte är så vanligt. Känner mig mest lite fet..o med ballongmage;) - men jag har ju bildbevis på att det är ngn därinne*L*. Lycka till alla!

  • trixan

    tarusa - för mig kostade hysteroskopin ca 7000 kr. Det berodde tydligen lite på hur mkt de behövde göra. Inte det roligaste jag gjort - men det fungerade. 

  • trixan

    Hej Tarusa! 
    Jag gjorde operationen den 12 april o sedan ET den 6/5. Jag kom nog redan den 10/4..o åkte hem först den 14 - så ngn dag i var ända hade det nog gått att korta ned. Men åk inte samma dag eller tidigt dagen därpå...det gjorde rätt ont o jag var groggy o illamående efter narkosen. Dagen före op så var det lite extra undersökningar på Scandinavian clinic, ekg, koll efter tumörer i bröst etc. Dagen efter op så var det träff med Olga på Ava Peter för genomgång. Då passade jag även på att få hjälp med Procrene Depot sprutan. Ta med passet till operationen...det glömde de säga till mig..o det hade jag ju lämnat till mitt ressällskap som var kvar i "stan". Det löste sig iofs. På mig hittade de ett par "illasittande" polyper som de tog bort - men inget "farligt". Lycka till!

Svar på tråden Äggdonation i Ryssland, nån som har erfarenhet (2016)?