Inlägg från: Anonym (juli) |Visa alla inlägg
  • Anonym (juli)

    stor skillnad mellan fosterbarn och biologiska barn

    Anonym (Fostermamma) skrev 2016-10-09 16:30:05 följande:

    Alla som har någon form av empati och medmänsklighet.


    Det var ett väldigt luddigt svar.
  • Anonym (juli)
    Anonym (Fostermamma) skrev 2016-10-09 16:27:39 följande:

    Det beror på vad det handlar om. Jag får inte berätta personliga detaljer som vart deras släktingar bor, medan jag såklart får berätta vart mina barns släktingar bor. Jag får heller inte publicera kort och liknande på sociala medier, men jag får självklart berätta varför jag köper en begagnad tröja till Pelle men inte till min biologiska son. Jag får också berätta exakt vad jag har för arvode om jag vill.


    Tror jag förstår. Du får inte berätta om saker som handlar om barnet (tex om barnets släkt) men du får berätta om saker som handlar om dig (tex vad du får i arvode).

    Men får du berätta om exempelvis att du är orolig för att pelle är sjuk/har funktionsnedsättning? Att pelle har problem i skolan som du inte vet hur du ska hantera? Etc? Får du berätta om mer vardagliga saker som att pelles fotbollslag vunnit knatteligan? Etc?
  • Anonym (juli)
    Anonym (Alla barn lika värda?) skrev 2016-10-09 16:47:14 följande:

    De befintliga biologiska barnens levnadsstandard påverkas nog inte så mycket av att få 10 par skor istället för 12. Att få 3 dataspel i julklapp istället för 4. Kanske ha sin cykel mer än ett år. Det är en himmelsvid kontrast.


    Jo de befintliga barnens levnadsstandard påverkas negativt om de bara får 10 par nya skor istället för 12 par som tidigare. Eller att de bara får tre dataspel istället för fyra. Enkel matematik.
  • Anonym (juli)
    Anonym (Fostermamma) skrev 2016-10-09 16:45:08 följande:

    Man får berätta allt som inte avslöjar vem barnet är. Jag får inte skriva på Facebook att Pelle vunnit knatteligan eller att jag är orolig för diverse saker som rör honom, men jag får berätta det anonymt på ett forum (förutsatt att jag inte säger något som kan röja hans identitet) och jag får berätta det för mina vänner och anhöriga.


    Får du berätta att pelle bor hemma hos er? Att han är familjehemsplacerad? Eller är det meningen att du ska säga 'ingen kommentar' när folk undrar vem pelle är?
  • Anonym (juli)
    Anonym (Fostermamma) skrev 2016-10-09 16:45:08 följande:

    Man får berätta allt som inte avslöjar vem barnet är. Jag får inte skriva på Facebook att Pelle vunnit knatteligan eller att jag är orolig för diverse saker som rör honom, men jag får berätta det anonymt på ett forum (förutsatt att jag inte säger något som kan röja hans identitet) och jag får berätta det för mina vänner och anhöriga.


    Så du får inte ens berätta för dina kompisar att pelle vunnit knatteligan?
  • Anonym (juli)
    Anonym (Fostermamma) skrev 2016-10-09 16:42:12 följande:

    Vad är det som är luddigt? Är man en medkännande empatisk människa visar man extra hänsyn till barn som har det svårt, är man en person som skiter i andra och bara tänker på sig själv låter man bli.


    Människors förmåga och vilja till empati varierar.
  • Anonym (juli)
    Anonym (Alla barn lika värda?) skrev 2016-10-09 17:41:36 följande:

    Jag köper din poäng där Juni att levnadsstandarden sänks lite av 10 skor istället för 12. Men om man väljer att vara fosterhem tänker jag att ens värdegrund är lite annorlunda.


    Ja man skulle kunna tro det men alla tänker väl inte likadant.

    Dessutom vet vi inte skälen till varför familjen gör som de gör. Kanske är de bara onda. Eller så vill de inte att de egna barnen ska påverkas av de vuxnas val. Vilket är ett giltigt resonemang även om man inte håller med. Kanske är de oroliga för att de egna barnen ska bli avogt inställda till fosterbarnen. Ja vad vet vi. Tror inte det är så enkelt att vara familjehem.

    Varför frågar du inte dem om du undrar eller är orolig?
  • Anonym (juli)

    Enligt mig är det ingen dum ide att fråga eftersom barn oftast gynnas av att det finns folk runtomkring dem som bryr sig.

  • Anonym (juli)
    Anonym (Alla barn lika värda?) skrev 2016-10-09 21:55:23 följande:

    Att barnen har det markant olika materiellt sett fast de bott i samma familj en längre tid är ingen tvekan om. I vilken mån prylar och kläder är presenter vet jag inte. Jag får bara en känsla av att det ska sparas in i minsta detalj på dessa två barn. Jag hoppas att jag har fel. Och om jag har rätt - att barnen inte far illa av de blir så särbehandlade materiellt.


    Alltså jag är av den åsikten att man ska bry sig om barn i sin närhet. Däremot är det väldigt sällan man kan göra någonting om missförhållandena inte är väldigt grova eftrrsom föräldrar äger stora friheter att ta hand om sina barn lite hur de vill. Det man kan göra är att försiktig få föräldrarna att tänka till och erbjuda stöttning. Men det bör göras respektfullt för annars hamnar man bara i konflikt.

    Det du kan göra är att nämna för föräldrarna att du noterat stora skillnader i barnens materiella standard och att det fått dig att fundera. I den bästa av alla världar hajar föräldrarna till. Eller så bryr de sig inte.

    Men det är ju bättre än ingenting. Det hjälper ju exempelvis absolut ingenting att bara klaga på familjeliv.
  • Anonym (juli)
    Bibbidi skrev 2016-10-09 23:12:33 följande:

    De kanske bara (eller försöker att bara) använder pengarna de får som familjehem till de placerade barnen och inte lägger ut så mycket från sina egna fickor? Medan de egna barnen får saker för pengarna som föräldrarna får i lön från sina jobb?


    Jag skulle gissa på att det är skillnaden. Familjehemsföräldrarna får sammanlagt typ 3800 i omkostnadsersättning (föräldrarna får barnbidraget) per barn. Det ska täcka alltifrån familjens högre omkostnader i form av större hyra, kanske extra bil till barnens mat, hobbys och kläder. Tror de pengarna räcker till en helt acceptabel levnadsstandard för familjehemsplacerade barn (lika mycket som normala barn har) men knappast till dyra märkeskläder, nya mobiltelefoner och superdyra hobbies.
  • Anonym (juli)
    Anonym (Norrland) skrev 2016-10-11 15:48:25 följande:

    De sa att det var den summan som gällde, så jag hade inte så mycket att säga till om :)


    Det finns förhandlingsutrymme. Precis som vid vilket annat jobb som helst.
  • Anonym (juli)
    Anonym (Alla barn lika värda?) skrev 2016-10-11 18:26:10 följande:

    Tack alla som lämnat synpunkter. Jag pratade med fostermamman igår kväll och jag är inte lika orolig längre.


    Det låter bra. Får man fråga vad hon sa?
Svar på tråden stor skillnad mellan fosterbarn och biologiska barn