Inlägg från: Anonym (A) |Visa alla inlägg
  • Anonym (A)

    Han tjänar mer och jag vill plugga

    Har ni ett skriftligt avtal på att han inte har rätt till hälften av bostadsrätten? Annars är det väl rimligt att han betalar mer för bostaden fram tills han betalat in motsvarande summan på handpenningen.

    Dessutom borde han om han tjänar mer åtminstone betala mer av barnets kostnader i proprotion till vad han tjänar, även om ni delar på kostnaderna för lägenheten lika. Eftersom han troligen äter mer borde han också stå för större del av matkostnaderna.

    Utgår från att han står för hälften av omvårdnaden av barnet och hushållsarbetet också, oavsett om du jobbar eller pluggar.

    Annars kan man gära  det någorlunda lätt för sig och betalar gemensamma kostnader proportionellt mot vad man tjänar.

  • Anonym (A)

    Med tanke att han som man troligen äter mer är det inte mer än rätt att han betalar mer för mat egentligen.

    Gör han mindre än hälften av hushållsarbetet är det också vettigt att han betalar mer.

    Alternativet blir ju att Ts lägger motsvarande tid på ett deltidsjobb.

  • Anonym (A)

    En fundering är att jämföra vad han betalade som inneboende med vad han betalar idag, eller ännu hellre vad det skulle kosta honom att hyra något i andra hand där han skulle kunna bo halvtid med barnet.

    Skulle det vara mer eller mindre än vad han bidrar med idag?

    Dessutom kan man ju titta på hur mycket pengar han lägger på barnets kostnader. Är det mer eller mindre än vad han skulle betala i underhåll?

    Ett alternativ är också att titta på vad Ts skulle kunna få in från en inneboende om hon hyrde ut ett rum.

    Betalar sambon mindre till hushållet än vad hans mat, underhållet och inkomst från en inneboende skulle vara, så går ju Ts egentligen back på att sambon bor där...

  • Anonym (A)

    Då tycker jag att alternativkostnadsmodellen borde bli en bra förklaringsmodell.

    Vad skulle han få betala om ni separerade?

    Vad skulle du få betala om ni separerade? Som student skulle du ju eventuellt ha rätt till bostadsbidrag baserat på räntekostnad och avgift och troligtvis underhållsstöd för växelvist boende. Du skulle ju troligen också få mindre kostnader för mat. Vissa andra kostnader skulle dock fortfarande vara mer eller mindre fasta.

  • Anonym (A)

    Sedan skulle i alla fall jag fundera rätt så många gånger innan jag eventuellt skaffade fler barn med honom. Att en 1-åring går på förskolan 7-17 varje dag när det inte är en nödvändighet känns inte optimalt.

  • Anonym (A)

    Varför ska sambon betala lägre andel av avgifterna? Skulle kunna förstå resonemanget vad gäller räntekostnader, om man ser det som en kostnad för investeringen, men avgiften?

    Så om man flyttar in hos någon som äger sitt boende ska man alltså bo gratis? Helt OK att själv spara några tusen i månaden, medan den som äger boendet ska ha oförändrade kostnader?

  • Anonym (A)

    Ts, var din sambo föräldraledig halva tiden? Ville han vara föräldraledig eller var det bekvämt att du tog den inkomstförlusten också?

    Vill han inte bidra mer, så skulle jag nog själv bli petnoga med allt annat också. Om han inte tar hälften av hushållsarbetet lagar du bara mat och tvättar till honom proportionellt till vad han bidrar med i tid. Dessutom ska han givetvis inte ha större portioner än vad du får om han bara bidrar med halva matkostnaden.

    Blir inte mycket av ett förhållande i och för sig...

    Skulle förstå om han inte blev helt glad om han skulle betala 10 000 kr mer i månaden för att du skulle glassa omkring, men när det rör sig om relativt små summor och du dessutom tar huvudansvaret för hem och barn blir det bara patetiskt.

  • Anonym (A)

    Helt ok att sambon gradvis köpet in sig i lägenheten alternativt lånar pengar för att köpa en större andel av Ts. Dock ser jag inte varför Ts direkt ska ge sambon en del av lägenheten. Tar det slut mellan dem förlorar hon sitt sparkapital.

  • Anonym (A)

    Rimligen betalar han motsvarande halva handpenningen för att äga 50%.

    Sedan borde han ju givetvis betala mer om han som man äter mer, och göra 50% av hushållsarbetet. Varför ska Ts fortsätta sponsra honom och hans karriär på sin bekostnad?

  • Anonym (A)

    Ts, är ni gifta eller sambos?

    Ser man på konsumentverkets siffror kostar mat till en vuxen man 450 kr mer per månad än mat till en kvinna, om båda äter lunch ute. Bara där har Ts betalat 225 kr för mycket under tiden hon betalat hälften.

    När han betalat igen allt han snyltat på Ts, tar och gör merparten av hemarbetet under en längre tid och betalat in motsvarande halva insatsen har han moralisk rätt att ifrågasätta om han ska betala mer framöver.

    Ts skulle antagligen tjäna på att vara själv med barnet om hon studerar. Hon skulle troligen få bostadsbidrag och underhållsstöd vid växelvist boende.

    Kan vara värt att räkna på hur ekonomin faktiskt skulle se ut utan pappan till barnet, så han får det svart på vitt.

    Han kan ju också räkna på vad han skulle få betala om han inte bor med Ts. Bostad i andra hand tills han sparat ihop en insats är inte billigt. Dessutom förlorar han ju markservicen.

Svar på tråden Han tjänar mer och jag vill plugga