Inlägg från: Påven Johanna II |Visa alla inlägg
  • Påven Johanna II

    Hur mycket får era 13-åringar i månadspeng?

    När mina var trettonåringar fick de sina barnbidrag att göra vad de ville för. De hade inga schemalagda sysslor, men förväntades hjälpa till om/när vi bad dem om något som att till exempel gå ut med hundarna. Kläder, extra pengar vid behov och det mesta annat stod vi för.

  • Påven Johanna II
    Anonym (pappa) skrev 2016-10-25 18:33:22 följande:

    Min 13-åring får barnbidraget. Det ska räcka till tidningar, godis, biobiljetter och sånt med kompisarna, "övriga" kläder, och allt annat övrigt, personligt nöje så som spel, film, böcker osv. Telefonen och månadens välgörenhet.

    Vi skjuter inte till några pengar. Är det slut så är det slut.

    Tonåringarna hjälper inte  till hemma. De gör sina sysslor hemma. Det vill säga städar sina rum och gemensamhetsutrymmen, tvättar sin tvätt, gör sina läxor, håller rätt på sin egen ekonomi och lagar mat varsin dag i veckan.


    Så förutom att de förefaller stå för det mesta som rör deras unga personer så förväntas de också skänka av 1050 kronor till välgörenhet?
  • Påven Johanna II
    Anonym (pappa) skrev 2016-10-25 19:35:42 följande:
    Har du blivit kickad?

    Nej, de står inte för det mesta som rör deras unga personer. De står för sitt eget överflöd och sin egen fritid med kompisarna. Hur fick du det till något annat?

    Ja, de föväntas skänka 100 kr i månaden till välgörenhet. De föväntas även spara 100 kr på ett isk-konto. 

    Eller, nej, det förväntas inte. Det krävs. Vill de inte får de 200 kr mindre, och det är ju ok att bara vilja ha 80 gånger mer i månaden bara på "roliga" saker än de som inte kan äta sig mätta varje dag, än 100 gånger. Det är upp till dem.

    De får välja själva vart de ska skänka pengarna, vi letar tillsammans. Lillan har skänkt ill WWF i något år nu, stora tjejen har skänkt till Make a Wish och PetSmart, 13-åriga grabben har skänkt till BCRF, Guide dog foundation och DirectRelief, stora grabben har skänkt till jdrf, mercy corps, toys for tots och lånat ut ett mikrolån.

    För oss är det lika självklart att ge pengar till välgörenhet som att betala skatt. Man ger av sitt överflöd.
    Min dator havererade på ett sätt som ställde till allt möjligt förtret.

    Ja, de har väl inte mer pengar i barnbidrag än andra? Tycker det låter som om det ska räcka till omöjligt mycket.

    Okej. Våra ungar har ägnat mycket tid åt välgörenhet också, men de har lagt tid och praktisk insats istället för att skänka pengar, skänka pengar gör vi vuxna som är de som har ekonomi för det.

    Men då vet jag lite mer om hur ni bestämmer att er 13-åring ska disponera barnbidraget då. Det var ... intressant.
  • Påven Johanna II
    Anonym (pappa) skrev 2016-10-26 00:32:13 följande:
    Du missförstår. Deras pengar ska inte räcka till något som de inte själva vill köpa/göra. Vill de inte köpa tidiningar så köper de inga tidningar, självklart. Vill de inte gå på bio och käka på macdonalds med kompisarna låter de bli. Vill de inte ha den där ursnygga tröjan som bara är bäst och Anna också köpte fast svart istället för blå så låter de bli. Men vill de ha så betalar de själva, med egna pengar, och lär sig hantera pengarna på köpet.

    Deras pengar går blott och enbart till överflödet och leken och det spontana shoppandet med vänner och varandra. 

    Våra ungar ägnar tid och kraft åt välgörenhet också. Vi vuxna med. Det ena utesluter på intet sätt det andra. 
    Ja, då måste jag ha missförstått för du nämnde både kläder och mobiltelefoni, sparande och välgörenhet samt förstås att ni inte skjuter till några pengar.

    Jaha, tja hos oss har det ena definitivt uteslutit det andra (för barnen). Dessutom har tiden de plöjt ner på välgörenhetsprojekt balanserats mot att tid också frigjorts för allt annat viktigt i livet, de satsade stort på studier och vi såg det som mycket viktigt att de utöver det hade ett stort och tillfredsställande umgänge.

    Lära sig sköta ett hem har de gjort utan att ha varit tilldelade specifika sysslor. Men barn och ungdomar är ju olika förstås, och våra har i hög grad tagit efter oss och själva känt ansvar utan att vara särskilt ålagda det.
Svar på tråden Hur mycket får era 13-åringar i månadspeng?