• Anonym (Fattig)

    Någon som hittat 'svarta hålet' och vill tipsa?

    Vi är två vuxna med låga/medelinkomster.

    Totalt in i hushållet per mån är eft skatt är ca 40000.

    Vi har tre barn

    Vi har huslån på 1.6 miljoner.

    Det är enda lånet vi har.

    De två äldsta barnen håller på med en dyrare sport. Skulle gissa att den i snitt kostar totalt på bägge barnen 25000/år.

    Vi har en bil.

    Pensionssparar och sparar till barnen.

    Normala månadskostnader gällande el, telefoner osv.

    Inget extremt någonstans.

    Likförbannat verkar alla andras pengar räcka längre. Och med alla andra menar jag folk i våran umgängeskrets som jag vet ligger på liknande inkomster som oss. De flesta har högre bolån gissar jag (dyrare hus)

    Ändå har de råd med flera och nyare bilar. Båtar utlandsresor och dyrare nöjen.

    Jag ska egentligen inte klaga, vi har mat på bordet och kläder på kroppen och lever ett gott liv.

    MEN hur GÖR alla andra som tycks ha råd med allt??

    Finns det nått svart hål där våra pengar försvinner??

    Någon som är i liknande situation och hittat det svarta hålet och lyckas täppa till det?

    Råd och tips??!!

  • Svar på tråden Någon som hittat 'svarta hålet' och vill tipsa?
  • Anonym (Sparare)

    Prova att lägga undan 2000-4000 kr (fyll i själv) i månaden och försök klara er ändå. Jag kan nästan lova er att det går! Utan att ni skulle märka så stor skillnad. Men ni skulle tvingas vara lite mer noggranna på små vardagsläckor som bilr stora belopp i längden.

    Men egentligen, vad är ert problem? Att grannen har en snyggare bil? Vill du också ha en snyggare bil? Eller en större buffert?

    No offens, jag kan också fundera som du ibland :) Grannen har en väldigt snygg BMW 5-serien, alldeles ny. Men! Sen brukar jag slå undan tanken med att jag inte vet någonting om deras totala ekonomiska situation. De kan ha fått arv, belånat huset till taknocken, det kan vara en tjänstebil... Man vet egentligen ingenting.
    Det enda som är värt att fundera på är att relatera till sig själv och sina förutsättningar.

  • straw2008
    Anonym (Fattig) skrev 2016-10-26 15:53:32 följande:
    Min man lägger inga pengar på uteluncher. Han har inte möjlighet på jobbet. Skulle nog påstå att boven i dramat torde vara jag. Eller andra gemensamma utgifter. Han lägger inte pengar på just nått förutom barnens sport. Att han en gång i månaden (max) tar en kaffe på stan är inget som gör till eller från.

    En tank bensin är ju då förvisso drygt tusen spänn.

    Vi är på inget sätt på ruinens brant ekonomiskt, men jag skulle gärna vilja kunna spara mer till nöjen och lyx helt enkelt.

    Det lilla extra. Känns så tradigt när det 'bara' går runt hela tiden ekonomiskt.
    Men för 1000 kr bensin kan man ju köra 60-80 mil ? Då snackar vi ju inte om att köra en extra vända till skolan väl ?
    I kinamockaskogen.....
  • nnnnnnnn

    Kör med köpstopp ett tag. Börja med 1 vecka om det känns ovant, eller så kör ni på till tex siste november.

    Köpstopp = inga inköp ALLS som inte planeras och budgeteras gemensamt.
    Så man får givetvis handla, men inte utan en plan.
    Exempel:

    Man tar ut en lite slant tex 100 kr per vuxen och har som reserv i plånboken. Pinsamt om något oväntat kommer upp och man är helt utan pengar. Målet är dock att denna nödpeng ska finnas kvar i slutet av experimentet,

    Sen diskuterar man om det finns några måsten i inköpsväg. Det är tex vinterjackor till barnen. Diskutera om det finns billigare alternativ tex leta efter gamla jackor från de äldre barnen att ge de yngre, finns det vänner som har större barn och kan tänka sig att sälja/låna ut jackor, kan man titta på second hand/blocket/tradera/annat liknande, billigast/bästa inköpsställe om man inte hittar beg.  Så har man en plan och är mer noga med priserna. Istället för att rusa in i första bästa affär, så kollar man upp och letar efter billigare alternativ.
    De vuxna får klara sig med det som de redan har, om det inte är något viktigt som går sönder (skor, jacka som man inte har dubbelt av).

    Maten - börja med att "tömma" kyl, frys och skafferi. Var kreativa och laga något av det där som stått så länge. Kompletteringshandla sådant som är ett måste för att man ska kunna använda upp allt gammalt.
    När det börjar tryta i skåpen, så planerar man inköpen tillsammans utifrån erbjudanden och sådant som är billigt ändå. Försök laga 1 - 2 extremt billiga rätter per vecka (ärtsoppa, linssoppa, rotsaksgratäng osv). Och servera mycket av det som är billigt tex hemgjorda potatisklyftor kostar inte många kronor per kilo och är gott, köttet ohc salladen är mycket dyrare. Alltså gör man många, många potatisklyftor och portionerar ut köttet.

    Hinner och orkar man så finns det massor att spara på att baka eget bröd.

    Ett svart hål kan vara frukosten. Byt vardagsfrukost och ha 1 (max 2) finfrukostar per vecka. Exempel:
    Vardagsfrukost = gröt med lite mjölk på tallriken och vatten till. Mer hungrig? 1-2 knäckemackor med lite pålägg.Helgfrukost= det där man saknat på vardagen tex fil, vanlig macka osv.
    Frukost med vitt bröd, köttpålägg, juice osv kan lätt kosta 5-15 kr/per = 25 - 75 kr/familj och dag = 600 - 2500 kr/mån.
    Havregrynsgröt med lite kanel och lite, lite mjölk + ett glas vatten kostar max 1 krona per person och dag.

    Eftersom det är köpstopp så försvinner allt onödigt fikande och lunchande ute. Det är matlåda som gäller och kaffe gör man hemma eller på jobbet.
    När onödiga inköp försvinner och alla inköp planeras och diskuteras tillsammans, så kör man mindre med! Det finns liksom ingen anledning att köra rundor längre...

    Testa 1 vecka eller till siste november och se vad det gör på utgiftskontot!

  • nnnnnnnn

    Och de som har råd med det du skriver (båtar mm) har antingen stora startbelopp (arv, sparat många år, föräldrar som köpt tex hus eller lagt till deras kontantinsats osv.) eller höga löner.

    Man kan få råd med någon/några extravaganta saker då och då om man sparar som jag skrev ovan, men inte allt.
    Även om ni har köpstopp och sparar 2000 - 4000 kr/mån på det, så kan man inte ha köpstopp alltid och man kan inte ha 2 bilar, 1 båt och flera utlandsresor för de pengarna.

    Vi älskar att resa och har gjort 1 charterresa + 1 långresa + snart en 15-dagarsresa under de senaste 10 åren. Inte varje år alltså!
    Men den kommande resan kostar en hel del, flyg och hotell går på ca 30 000 kr och sen tillkommer att vi vill ha med ca 15 000 kr i fickpengar till mat, utflykter mm. Så det är mycket pengar!
    Men det har vi fått ihop under 2 år genom att göra som vi skrivit. Vi har haft 2 rensa kyl/frys/skafferi- omgångar per år (december + juni). Då riskerar inget att bli förstört och man lär sig att inte köpa sådant som verkar spännande, men är svårt att laga något på...  Vid jul så köper vi lite julmat till själva julafton, men annars tycker vi att det blir för mycket julmat generellt så det är rätt befriande att laga annat.

  • Skogshuggaren

    Vi är i liknande situation, tre barn och ungefär lika stort huslån.

    Vi har utgifter på ca 30 000 kr varje månad. Det täcker allt utom de vuxnas privata utgifter (kläder, fritidsintressen etc). I det ingår också 4000 i amortering, fast inget annat sparande.

  • Anonym (hmm)

    Tidningsprenumerationer eller dyl?

    Löpande underhåll och renoveringar på huset?

    Bilreparationer?

    Fredagsmys och lördagsgodis? Blir fort några hundra i veckan bara på sånt..

    Frekventa och dyra frisörbesök?

    Många bäckar små..

  • TantTitti

    Kolla på lyxfällan! Där ser man klart och tydligt vad folk åker dit på (mer än att de tar smslån). Jag som är student (med begränsad ekonomi) har lärt mig lite av andras misstag. 

    De vanligaste penga-ätarna verkar vara:
    Utemat
    Rökning, snusning
    Snacks, godis, läsk, energidryck, kaffe
    Spontan shopping av t.ex. kläder, inredning, teknik, bildelar

    Köpstopp som någon ovan nämnde är en bra idé! Man har ju så himla mycket saker ofta. Jag köper bara kläder på myrornas (för miljöns skull mest) annars har jag köpstopp på nya kläder sen ett tag tillbaka. 

  • gbgumman

    Köpstopp körde vi. När vi lyckats spara tillräckligt drog vi till Florida. Det motivera oss mycket.

  • straw2008
    Skogshuggaren skrev 2016-10-27 09:46:18 följande:

    Vi är i liknande situation, tre barn och ungefär lika stort huslån.

    Vi har utgifter på ca 30 000 kr varje månad. Det täcker allt utom de vuxnas privata utgifter (kläder, fritidsintressen etc). I det ingår också 4000 i amortering, fast inget annat sparande.


    30 000 i MÅNADEN ??
    I kinamockaskogen.....
Svar på tråden Någon som hittat 'svarta hålet' och vill tipsa?