Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Nu godkänner DO könsseparerade badtider-hedeersförtryck legitimeras

    hipsterpappan skrev 2016-12-14 17:00:18 följande:
    I dag kom DO med beslutet att det är ok med särskilda kvinnotider på våra badhus. Beslutet är vägledande och kan införas i hela landet. Ursäkten att vissa grupper pg av religiösa eller kulturella skäl annars inte kan lära sig att simma köper någon den ursäkten? Eller är det en slags könsaparthied och DO gör egentligen dessa ofta förtryckta kvinnor en björntjänst genom att legitimera en fortsatt hederskultur?
    svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/do-vissa-ko...
    Tvärtom har DO kommit fram till att det inte är tillåtet med generella "kvinnotider" men att om man kan visa på ett syfte (som exempelvis att det ökar simkunnigheten hos muslimska kvinnor) så kan det vara motiverat.

    Ska kommunerna följa detta beslut lär det bli stopp på slentrianmässigt utdelade "kvinnotider".
  • Flash Gordon
    hipsterpappan skrev 2016-12-15 19:09:55 följande:
    Det är väl bara att läsa innantill? Att Liljeholmsbadet enligt gammal tradition har varannan vecka har man respektive kvinnotider endast för att tillåta nakenbad anses diskriminerande. Men den könsuppdelning som finns i t.ex Skärholmens eller Tenstas simhallar är ok enbart för att kvinnor grundat på religiösa och kulturella skäl ska kunna bada. I klartext anser DO att en gammal svensk nakenbadartraditon är diskriminerande medans man stöder en strukturell och importerad kvinnoförtryckande religiös hederskultur utan förbehåll.

    Majoriteten av de svenska badhusen kommer inte att kunna visa på att deras kvinnotider kvalar in under tanken att de är nödvändiga för att muslimska kvinnor (för det är mulisemer det handlar om i detta fall) ska kunna lära sig att simma.

    .
    Kvinnotiderna i Skärholmen och Tensta har alltså organiserade simskolor för kvinnor. Det handlar inte om någon allmän stoj- och plask-tid för enbart kvinnor.
    http://www.stockholm.se/KulturFritid/Simma-och-trana/Simma/Simskola/Vara-kurser/

    DET är vad som lär krävas om man ska kunna motivera kvinnotider i badhusen. Organiserad aktivitet riktad mot ett specifikt allmännyttigt mål (fler muslimska kvinnor som kan simma).

Svar på tråden Nu godkänner DO könsseparerade badtider-hedeersförtryck legitimeras