Inlägg från: Stolt Farsa |Visa alla inlägg
  • Stolt Farsa

    Vi har inte skapat könsrollerna

    Nej jag håller inte med dem som påstår att kön är en social konstruktion. Jag tycker det faller på sin egen orimlighet. Jag håller med om att jämställdhet är något viktigt som är värt att kämpa för men de olika könsrollerna som män och kvinnor lever med vilar på en biologisk grund enligt mig.

    Alla verkar ju vara hyfsat överens om att könsrollerna är dåliga och inget vi vill ha kvar. Sen säger oftast samma personer att vi själva har skapat dessa könsroller.

    MEN. Om vi nu är så överens om att de inte är bra och att ingen tjänar på dem så varför har vi då skapat dem?

  • Svar på tråden Vi har inte skapat könsrollerna
  • Stolt Farsa
    Anonym (mm) skrev 2017-01-01 10:04:36 följande:

    Du vet nog att mycket av det vi i västvärlden grundat våra moraliska värderingar på har sin grund i urgamla föreställningar; tex att kvinnan inte var intelligent nog att handha sina egna pengar, att flickor var till för att giftas bort medan söner ärvde osv. Nästan allt detta är tack och lov borta idag (i västvärlden), tack vare utbildning och nya insikter och att kvinnor inte är en annan art utan har en egen intelligens och kan ansvar för sig själv osv. I Sverige har kvinnan bara haft rösträtt sedan 1919, det är inte längesen. Dessförinnan fanns det vissa kvinnor som hade rösträtt, men det var tex änkor som inte hade någon man. Kvinnor blev tex inte myndiga förät vd 25 års ålder i slutet av 1800-talet OM de var ogifta! Var de gifta var de omyndiga i om att deras make bestämde över dem. 

    Sen ska vi väl nämna den moraliska aspekten med att kvinnan skulle vara oskuld på bröllopsnatten osv. Detta är enkom en sed som uppkommit för att män skulle kunna kontrollera sina kvinnor, sin avkomma och sin makt, givetvis med kristendomen som stöttepelare (tror du mig inte är det bara att googla). Idag anklagar vi islam för att vissa grupper bestämmer så mkt över sina kvinnor, slöjor ska bäras osv, men det är ingen stor skillnad på vad kristendomen har "bestämt" över kvinnor i väst under väldigt lång tid. Tack och lov är även detta i stora delar förändrat idag men det lever ju kvar i så motto att en del har svårt att "ta" när tjejer haft många partners eller när kvinnor är väldigt självständiga. 

    När män har svårt att acceptera en kvinnlig chef eller när vissa tycker det är jobbigt om ens partner har högre lön än man själv, ja tror jag det är "rester" av vårt gamla arv som ff hänger kvar hos somliga. Tyvärr har jag även stött på (OBS mycket ovanligt), män som faktiskt på riktigt anser att kvinnor ÄR sämre, har sämre intelligens, som anser att kvinnor nog inte bör inneha chefspositioner mm. Dessa är i minoritet men så länge den typen ens existerar, blir det slitningar och det är det som sker idag, när vårt samhälle förändrats i snabb takt. 

    Nu TS kanske du fått lite mer att tänka på än att bara enkelspårigt undra varför vi har skapat könsroller om vi nu inte tycker om dem. 

    Läs gärna den här texten som skrevs för nån vecka sen (och ni män som slår bort den just för att skribenten är en ung tjej, visar redan där att ni i så fall tillhör just den kategorin män hon skriver om) 

    www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/fullt-mojligt-for-man-att-aldrig-lyssna-pa-kvinnor/


    Hej

    Ja det är såklart skönt att allt Det är är borta idag.

    I den här tråden talar jag lite mera i modern tid.

    Att killar ska vara "si" och "så" tror jag vilar på biologisk grund i stor utsträckning. Om vi nu vill att killar ska kunna visa känslor och kunna gråta och att tjejer ska kunna ta för sig på samma sätt som killar varför har vi inte kommit överens om de neutrala normerna om det nu är det vi alla vill. Jo för att vi inte har valt könsrollerna själva. Det har naturen valt åt oss.
  • Stolt Farsa
    Alica90 skrev 2017-01-10 00:50:33 följande:

    För att de inte har skapats av en medveten organiserad beslutsprocess i samhället.

    Din fråga är lika stollig som:

    Om vi är överens att brottslighet är dåligt, varför finns det brottslingar?

    Jag skulle nog säga att könsroller idag är typ 90% kultur och 10% biologi.


    Men hur uppstår kulturen då? Även den måste väl grunda sig i något. Varför tycker kulturen att killar ska vara "macho" om inte biologin har gjort att vi utvecklar en kultur som tycker så.
  • Stolt Farsa
    Anonym (M) skrev 2017-03-03 13:00:12 följande:

    Handlar inte allt detta egentligen bara om en sak. 

    Vi bryr oss så förbannat mycket om vad andra tycker om oss. Skulle vi inte bry oss eller lära oss mer att inte bry oss om vad andra tyckte och tänkte så skulle alla kunna gå sin egen väg utan problem. 

    När någon säger att dem mår dåligt över könsrollerna och inte kan vara som de vill, då innebär det att man är medveten om vad man vill men ändå inte gör det. 

    Om man då skulle ge sjutton i vad andra tyckte och gjorde det man vill ändå så skulle tillslut de som sätter sig emot inte tycka det var något kul längre och motstånden skulle minska. 

    Det är samma sak som ett gäng som mobbar och så länge den mobbade reagerar på det så får dem ju en reaktion och det blir kul att fortsätta. När man inte bryr sig och på allvar visar att det inte biter på en så är det ju inte kul längre att försöka mobba. Been there done that. 


    Hej. Du har säkert rätt

    Jag tror det handlar om att går vi utanför könsrollerna så kan det få konsekvenser för oss. Vi riskerar att bli ensamna. Om vi bryter mot könsrollerna så kommer kanske folk att uppfatta oss som udda eller avvikande. Det KAN ju få konsekvensen att man blir ensam och det vill ju ingen.
  • Stolt Farsa
    sextiotalist skrev 2017-03-06 06:17:55 följande:
    Vet du någon, i Sverige, som är ensam pga de har brutit mot könsrollerna?
    Nu var det iof längesen men den kommunen jag växte upp bodde det mycket fotbollsintresserade människor och ungdomar. Tyckte man inte om att gå på matcher var man udda, eller ingen som någon ville ha att göra med. Det var svårt för mig att hitta en kamrat på min fritidsgård, o.s.v. som hade samma intressen som mig. Jag tror du förstår vad jag menar
Svar på tråden Vi har inte skapat könsrollerna