Inlägg från: Anonym (Aron) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Aron)

    Vi har inte skapat könsrollerna

    Saken är den att vi ju inte alltid kan veta när en generell könsskillnad beror på biologi och när den är social konstruerad, eftersom det sällan går att utföra kontrollerade experiment. Vad vi vet är att människor påverkas av biologi men också av uppfostran, intryck, förväntningar m.m., så att utesluta att det skulle finnas socialt konstruerade könsskillnader verkar extremt. 

    Argumentet att om nu könsroller är något negativt, varför har vi då skapat dem, är ett ganska dåligt argument. När du argumenterar på det sättet så antar du att könsrollerna skapades av människor som var medvetna om vad de gjorde och vilka följder det skulle få. Du antar också att vad som en gång kan ha varit bra för artens överlevnad nödvändigtvis måste vara bra för all framtid, som om det vore något statiskt.

  • Anonym (Aron)
    Bergis skrev 2017-01-04 13:43:13 följande:
    Könsroller för mycket positivt med sig. Feminina män och maskulina kvinnor diskrimineras. Feminina kvinnor och maskulina män gynnas. Det inser de flesta föräldrar medvetet eller omedvetet och lär barnet att utvecklas åt rätt håll.
    Diskrimeringen beror ju på könsrollerna. 
  • Anonym (Aron)
    Bergis skrev 2017-01-04 14:06:25 följande:
    Nej, diskrimineringen beror på att män attrahera s rent biologiskt av feminina kvinnor. Samtidigt attraheras kvinnor rent biologiskt av maskulina män.
    Vad har diskriminering med attraktion att göra? Diskriminerar du alla du inte attraheras av?
  • Anonym (Aron)
    Bergis skrev 2017-01-04 14:17:40 följande:
    Ja, det gör du vare sig du vill eller inte.

    Eller du menar att du inte väljer en snygg kvinna framför en ful?
    Som sexpartner, sure. I vilka andra sammanhang skulle jag göra det, menar du? På arbetsmarknaden? 
  • Anonym (Aron)
    Bergis skrev 2017-01-04 14:17:40 följande:
    Ja, det gör du vare sig du vill eller inte.

    Eller du menar att du inte väljer en snygg kvinna framför en ful?
    Anonym (Aron) skrev 2017-01-04 14:19:17 följande:
    Som sexpartner, sure. I vilka andra sammanhang skulle jag göra det, menar du? På arbetsmarknaden? 
    Tillägg: Jag attraheras inte av superfeminina kvinnor. Gillar kvinnor med ett lite mer rejält sätt. 
  • Anonym (Aron)
    Bergis skrev 2017-01-04 14:29:00 följande:
    I stort sett i alla sammanhang har du en fördel om du som kvinna spelar på din femininitet. Spelar ingen roll om du är strippa eller VD.
    Nja, traskar du in på min arbetsplats (hästveterinär) och spelar på din femininet så är det snarare en nackdel. Sedan kan du ju inte veta om allt det där beror på biologi eller om det beror på just socialt konstruerade könsroller. Du gör misstaget att utgå ifrån att bara för att biologiska skillnader existerar i någon mån så måste alla skillnader mellan könen vara biologiska. För att citera Steven Pinker (som forskat om bl.a. könsskillnader): "Needless to say, only a madman could take that view. The extreme nature position has no serious proponents." (Angående att könsskillnaderna skulle bero enbart på biologi.)

    Sedan finns ju också forskning som visar att kvinnor som uppträder mer klassiskt maskulint tenderar vara med framgångsrika. 


  • Anonym (Aron)
    Bergis skrev 2017-01-04 15:35:18 följande:
    Märkligt att du tror att jag inte beaktar miljön när jag just påtalat att miljön spelar roll. Var inte så fördomsfull.

    Frågan är inte svartvit.
    Ja jag har kanske missförstått dig. Du menar alltså att könsrollerna som finns, det där som gör att vi alla menar ungefär samma sak när vi talar om femininitet och maskulinitet, inte bara är biologiskt bestämt utan också social konstruerat? 
Svar på tråden Vi har inte skapat könsrollerna