• Annaelisabeth

    Ålderskrav på 25 år vid IVF

    Hej, 


     


    Jag har börjat få lite panik. Jag och min sambo har genomgått en fertilitetsutredning, utan att något fel hittades. Vi har gått till en privat klinik. Läkaren sa att vi skulle fortsätta försöka så länge vi orkar (pga min låga ålder samt att inga fel hittades) och sedan höra av oss så skulle han sända en remiss så att vi skulle få påbörja landstingsfinansierad IVF. 


     


    Detta var under december 2016 då det inte fanns någon åldersgräns. Jag har dock hittat en uppdaterad version där det anges i grundkravet att kvinnan måste vara 25 år för att få göra IVF.
    Källa: http://vardgivarwebb.regionostergotland.se/Startsida/PM-medicinska-o-vardadm/PM-dokument/Barn--och-Kvinnocentrum/Kvinnoklinikerna-i-Ostergotland/Medicinska-PM/Assisterad-befruktning/. Jag tillhör även denna region. 


     


    Vet ni någon som har kommit runt detta ålderskrav? Jag är så otroligt besviken på mig själv att jag inte stod på mig och bad läkaren skicka en remiss innan ålderskravet tillkom. Till saken hör att det verkar som att denna läkare nu har gått i pension... Jag ska ringa imorgon och höra mig för på kliniken såklart. Vet dock inte om jag gör mig själv en otjänst genom att nämna ålderskravet. Kanske missar de detta och skickar en remiss ändå. Någon med någon slags erfarenhet kring detta?


     


    I maj har vi visserligen råd att göra ivf privat (även om det såklart kommer svida i plånboken), men självklart vill vi gå via landstinget först. Jag mår så fruktansvärt dåligt av detta försökande. Hur har ni andra i liknande situation gjort? Jag har saker att göra hela tiden. Jag studerar, vilket tar upp väldigt mycket tid. Jag har även tagit upp träningen ordentligt igen som jag lägger mycket fokus vid, men jag kan aldrig riktigt släppa dessa barntankar ändå. 


     


    Allmänna reflektioner och råd är även välkomna. Kanske har någon gjort privata ivf-försök på en klinik som rekommenderar det? 

  • Svar på tråden Ålderskrav på 25 år vid IVF
  • Annaelisabeth
    Anonym (Emma) skrev 2017-01-15 16:01:58 följande:

    Hur gammal är du då och hur länge har ni försökt? Jag hade aldrig genomgå ivf-behandling om jag hade några alternativ. Det är ingen dans på rosor och inget man ska använda bara för att man är otålig. Ibland tar det tid att bli gravid. Dvs om de inte hittat några fel och du är ung så har du ju mycket bra chanser att bli gravid på naturlig väg. Om du dessutom studerar så är det ju bra att klara av det först? Tycker du ska ha lite tålamod.


    Tack för svar! 

    Jag är 23 år. Vi har försökt aktivt i mer än 1,5 år. Vi har haft 18 ordentliga försök. Jag vet att kravet egentligen är 2 år. Innan dess pratade vi om barn och väntade sedan 9 månader för att vara på säkra sidan att det var rätt beslut. Detta var dels pga min ålder samt ett dödsfall i familjen som tog hårt på mig. Vi gjorde allt för att vara på säkra sidan. Jag ångrar att vi väntade så länge.

    Jag är medveten om att det inte är en dans på rosor. Jag tror att det kommer vara en hemsk period psykiskt. Tyvärr finns inga andra alternativ för oss. Jag önskar av hela mitt hjärta att vi skulle slippa, men jag tror verkligen inte att vi kommer bli gravida på naturlig väg. Jag vill inget hellre i livet än det, men jag har tappat hoppet. 

    Planen var att ta ett uppehåll efter tredje året, men vi är liksom förbi det nu. Det vore såklart bästa att vänta om man ska tänka på studierna, jobb etc., men tålamodet är liksom slut efter denna tid. Det känns som att livet står still. Ingenting är viktigare än att få barn. Allt annat får vänta. Dessutom kommer jag med stor sannolikhet kunna få jobb när jag är färdigutbildad. Jag är trött på att tänka "smart", dvs. rätta mig efter hur livet ska vara, vilket ordning man ska göra saker i. 
  • Annaelisabeth
    fritil9 skrev 2017-01-15 16:02:26 följande:

    Hej!

    Jag och min sambo (två tjejer) började vår utredning via landstinget oktober- 15 men blev i september- 16 nekade att fortsätta pga nya ålderskraven. Vi fick under äggledarundersökningen, i gynstolen, veta att vi inte skulle få fortsätta...

    Efter mycket om och men håller vi nu på att överklaga beslutet, men det ser väldigt mörkt ut. Landstinget sköter allt under all kritik.

    Vi har nu kontaktat en privat klinik och ska göra vår behandling där, då vi inte vill vänta 3 år och då börja om från början.

    Är så fruktansvärt dåligt att de har nekar par som är under utredning/ behandling. Är så ledsen över detta beslut.

    Vi är 22 och 23 år gamla!


    Tack för svar!

    Jag tycker att det är helt sjukt och otroligt skevt att det är tillåtet att ha sex när man är 15 år, man är myndig när man är 18 år men man får inte finansierad ivf innan man är 25 år. Att det dessutom är olika krav i flera landsting är helt galet. 

    Jag skickar ett privat meddelande till dig angående överklagandet. Jag är nyfiken på mer detaljer. 

    Jag förstår verkligen att ni är ledsna över beslutet. Jag hoppas ni lyckas privat istället! 
  • Annaelisabeth
    Anonym (IVFare) skrev 2017-01-15 16:45:38 följande:

    Hej!

    Tråkigt att höra att ni nekas pga din ålder. Är det någon som sagt orsaken till åldersgränsen?

    Vi är inne i IVF svängen just nu. Vi har varit inskrivna på kliniken i några månader efter 9,5 månad i kö. Innan dess försökte vi med hjälp av olika hormonpreparat i 1,5 år och innan det försökte vi själva i några månader tills min mens försvann och jag sökte för det. Vi har nu genomgått ett äggplock och två insättningar. I februari ska jag genomgå äggplock nummer två. IVF är en helveteskamp, men det är ofrivillig barnlöshet överlag. Jag tycker IVF processen är väldigt påfrestande, men jag ångrar absolut inte att vi påbörjat detta. Jag hade inte kunnat ge upp utan att pröva detta först.

    Jag tycker absolut att om ni har råd, så gör IVF privat. Det finns nästan inget värre än den eviga väntan och all smärta det innebär.


    Tack så mycket för svar! 

    Nej, alltså det står i grundkraven för att få göra IVF. Jag har ingen aning om varför det är 25 år. Min läkare kände till min ålder och vi diskuterade även detta, men år 2016 fanns det inget sådant krav vid landstinget jag tillhör. Jag tog även upp att det kan ändras... Jag tycker att det är supermärkligt. Att kravet skulle vara 18 år förstår jag, men inte mer än så då man faktiskt är myndig vid den åldern. 

    Då har ni verkligen försökt länge. Det är oftast de som det går enkelt för som hörs, så jag (eller vi) känner mig så ensam i det här. 

    Jag kan bara tänka mig hur jobbigt det är. Precis som du skriver är ofrivillig barnlöshet jobbigt överlag. Jag tror att det kommer vara precis som du beskriver, en helveteskamp, men jag kan inte heller vara utan den. Jag är så less att jag dessutom vill börja för att känna lite hopp igen och orka. 

    Vi har inte råd förrän i maj, men har vi inte lyckats innan dess eller kunnat få något klartecken med landstingsfinansierad ivf så kommer vi att göra det. Jag önskar dig stort lycka till!
  • Annaelisabeth
    Regnbågsdröm skrev 2017-01-18 22:07:10 följande:
    Okej. Men det är olagligt inom landstinget heller. Om det inte var landstinget på Island ni pratade med, haha. Skoja. Nej, men ni måste ha missuppfattat det helt enkelt. Jag har kollat upp varenda liten möjlighet som finns, så det där med äggdonation av den andras ägg vet jag att man inte får göra.

    Och IVF med donerade spermier på er klinik kan man heller inte göra. Men vi får hoppas att ni lyckas nu med inseminationerna.

    Vi kanske kan komma på någon annanstans att höras. Ska fundera lite kram till Dig!
    fritil9 skrev 2017-01-18 22:39:57 följande:
    Tack för informationen! Ja, nu hoppas vi på glad gubbe imorgon så jag kan ringa och säga att jag har "migrän" till jobbet, hehe..

    Messenger funkar för mig, men förstår om du inte vill gå ut med din fb! (Om du har det) annars finns ju kik, whats app och sådana appar! Kram
    Vad roligt att ni hittade varann genom min tråd! Jag hoppas det löser sig för er båda! :) 

    Jag kan verkligen tycka att det är märkligt att ni inte får donera ägg till er partner. Jag förstår inte problemet så länge alla inblandade godkänner det. Vem vet hur det blir i framtiden, men lagändringar tar ju tyvärr fruktansvärt lång tid. 

  • Annaelisabeth
    Anonym (rättvist) skrev 2017-01-19 11:06:29 följande:

    Tycker det är lika vettigt med en undre gräns som en övre vad gäller IVF. 


    Jag får ingen bekostad via landstinget pga för hög ålder, du kommer ju iaf få en även om du får vänta lite...


    Jag kan eg tycka att de borde göra en individuell bedömning, men finns väl inte de resurserna. En ung kvinna med dålig äggreserv borde ju få IVF även om hon är under 25, samt en äldre kvinna med riktigt bra äggreserv borde med få hjälp även om hon hunnit fylla 39 år. En utredning ska ju bedöma chanserna för varje par och tycker alla borde få möjlighet att genomgå det. 


    Sen blir ju männoskor äldre och äldre så även åldern på när man får barn ökar ju och då borde även den gränsen höjas tycker jag då man privat kan få hjälp ytterligare några år....


    Tack för ditt svar!

    Jag håller med om en undre gräns vad gäller IVF, men jag tycker att det är rimligt att sätta den vid 18 års ålder. Då blir man myndig, föräldrarna har inte längre underhållsskyldighet, du får rösta, gifta dig, ta körkort etc. Sedan förstår jag dock kraven att ha försökt i 2 år (om det inte hittas något fel), alltså tror jag att få 18-åringar ändå kommer att "kvalificera" sig. Jag tror inte att det kommer vara något särskilt högt tryck för personer under 25 år heller, om det nu är därför detta krav finns på vissa landsting. Jag vet faktiskt inte varför det finns. Jag kan tänka mig, men har absolut ingen källa, att de flesta som vill ha landstingsfinansierad ivf är 30-40 åringar. 

    Jag som är 23 år (om det gör situationen mer förståelig känner jag mig snarare som 5 år äldre min egna ålder, har  dessutom en sambo som är över 30 år), har försökt en längre tid, men ändå måste vänta i 2 år till... Det är galet tycker jag. Absolut, jag kommer att få hjälp till slut, men på vägen dit går båda jag och min sambo i bitar inombords. Alla som har försökt en längre tid tror jag förstår hur jobbigt det är psykiskt. Varför ska inte jag (eller vi) ha samma rätt? Jag blir även så fruktansvärt provocerad av att det är olika krav beroende på vilket landsting man tillhör. 

    Jag håller helt och hållit med dig om en individuell bedömning. Jag kan tycka att det ska vara samma krav på alla landsting, och att de därutöver kan göra undantag genom dessa individuella bedömningar.
  • Annaelisabeth
    fritil9 skrev 2017-01-19 13:35:29 följande:
    Får försöka inbilla oss att vi är friska! (De har ju inte hittat något åtminstone) tack för tummarna! Tyvärr blir nog äl på lördag om den kommer denna månaden, verkar det som.. enda dagen i veckan man inte kan göra ett försök. :(
    Får du inte göra det imorgon i så fall? Fast har man betalat så mycket kanske man iofs vill maximera chanserna så gott det går. 
  • Annaelisabeth
    Anonym (Liknande) skrev 2017-01-23 20:57:18 följande:

    Hej trådstartare.

    Jag var 23 eller 24 när vi gjorde utredning och vi fick också fortsätta till jag var 25. Dels hade vårt landsting den regeln och dels när de inte hittade några fel skulle man försökt i 3 år innan de ville bekosta IVF. Så vi fick vänta. Efter tre år blev jag gravid. Svävade på moln. Gifte oss. En vecka före bröllopet, när vi hade bokad tid till ivfplanering så skulle vi istället göra tidigt ultraljud i v 12. Det var ingen bebis kvar. Absorberad av kroppen. En vecka senare började det blöda. Och det blödde.

    Ett drygt år senare blev jag gravid igen. Vi skulle nämligen vänta 3 nya år eftersom jag blivit gravid själv. Andra gången kom blodet två dagar efter testet.

    Sen blev det aldrig igen.

    Och när jag var 29 för åren gick, så gjorde vi ivf. Äggen utvecklades väldigt dåligt efter befruktning. Jag hade normal mängd men de var av dålig kvalité. Det gick inte att se innan. Och läkaren (hemort) pratade om att äggdonation kanske vore ett alternativ. Vi gjorde fler ivf-behandlingar. På sjätte blev jag gravid och när som helst kan den komma. Men det tog 9 år, det jag trodde skulle ta 9 månader. Men jag var lugn första året för det kan ta ett år.. Sen kom sorgen och livet blev väldigt jobbigt.

    Jag skulle inte rekommendera någon att vänta flera år för att de är unga. För tyvärr kan det finnas fel som inte syns. Och alla år som går är jobbiga.

    Skulle verkligen rekommendera IVF-kliniken i Falun för den är jättebra och testar allt och dessutom billigare än mååånga andra. Om allt ser bra ut kanske ni kan bli beviljade garantiförsök. Det kostar mycket men om ingen graviditet uppstår får man tillbaka största delen. Men det ska beviljas och man får nog inte gjort försök tidigare. 60000 för det samt också 60000 för trepack eller 30000 för en. Har samarbete med många hemortsläkare och avtal med mysigt hotell i staden. Blir extra kostnad om det är långt dit men det finns mycket att se. Eller tja, en guidad tur i Falu gruva. Men det var intressant. Det är mysigt med några dagar i Dalarna med sin man. :) Vi gjorde 6 behandlingar och var alltså dit många gånger. Bra för förhållandet med tid tillsammans på annat sätt än hemma.


    Tack sååå mycket för ditt svar! 

    Det låter som en otroligt jobbig resa. Jag är såå rädd att det ska bli så för oss med. Jag har dock kanske lyckats hitta en utväg. Jag begärde ut grundkraven på ivf för några landsting som är nära oss. Så vi kan skriva oss på en annan ort hos en släkting till min sambo och därmed tillhöra det landstinget, fast att vi i själva verket bor kvar. I det landstinget finns inget krav på att man måste vara 25 år. Problemet är dock fortfarande att läkaren måste skriva en remiss, vilken kan ta tid, men jag ska verkligen ligga på. Det känns som att allting hela tiden kommer att skjutas fram, som att ingenting faktiskt går lätt. Jag är beredd på att göra allt för att komma runt detta krav. 

    Tack för tips på IVF-klinik. Jag har sökt runt lite, men vet inte vilken vi skulle välja. Garantipris låter ändå vettigt, men tanke på att det ändå är någon slags garanti. Annars kan man ju betala väldigt mycket pengar utan att det behöver resultera i en graviditet. Jag förstod dock som att det bara var ett försök, men att man hela summan återbetalas med undantag för förbehandlingen. Kan man bara ta detta en gång alltså? Får man köpa ett paket om det inte fungerar? Du kanske inte har kunnat ta ett sånt paket iofs? Om du har det får du gärna förklara närmare. 

    Stort grattis till din graviditet! Jag blir så glad för de som har försökt länge. Vad underbart för er! 
  • Annaelisabeth
    Regnbågsdröm skrev 2017-01-24 14:35:25 följande:
    Läste inte hela ditt inlägg nu. Men du vet att man måste ha stått skrivna på samma adress i minst två år va? För att få göra ivf. Så ni kan inte bara skriva er hos någon där ni inte bor (vilket dessutom inte är lagligt) och tro att ni ska få rätt till ivf där direkt. Det funkar inte så.
    Jag vet att det är att gå runt systemet. Det är precis vår avsikt. Man behöver inte vara skrivna på samma adress i två år i varje landsting, som jag har förstått det. Grundkraven ser ju olika ut i landstingen. I länken som jag till exempel hänvisar till ovan så anförs att första kravet är att "Paret lever i en stabil, varaktig relation och båda är folkbokförda på samma adress i regionen". Här står dock inget om att det måste vara i två år. Visserligen har vi varit folkbokförda på samma adress i mer än två år. 

    I landstinget som jag tänker "fuska" in oss på finns inget sådant grundkrav alls. Det krävs endast att man ska ha en "stabil relation". Att det är rätt eller fel är en annan fråga. Jag anser att det är grundkraven det är fel på. Det ska inte spela någon roll var man bor för att ha rätt till ivf. 
  • Annaelisabeth
    Regnbågsdröm skrev 2017-01-25 12:06:44 följande:
    Fast jag jag gjort ivf inom landstinget, region Skåne, och där finns det ett krav på att man stått skrivna på samma adress i två år. Men gäller kanske inte alla landsting då uppenbarligen. Önskar er lycka till.
    Precis, det är det jag tycker är så märkligt, att det är olika krav beroende på vilket landsting man tillhör. Det kravet du skriver om har jag läst om på flera landsting, men det finns inte på det landstinget jag tillhör nu eller det landsting jag tänker vända mig till. Tack, och detsamma! 
  • Annaelisabeth
    TheDummy skrev 2017-01-25 20:29:36 följande:

    Ett råd för att öka chanserna att bli gravid är:

    1. Gå ned i vikt
    2. Skaffa en partner som inte är för gammal
    3. Tänk positivt

    En alternativ möjlighet är att skaffa sig en ny partner som har mer GO i sina avels-mekanismer.


    Tack för att du svarade, dock hjälper inte dessa i mitt fall. 

    1. Jag är absolut inte överviktig. Ska inte gå ner ett kilo ens i vikt. 
    2. Min partner är strax över 30 år och således inte för gammal.
    3. Positivt har jag tänkt i över 1 år och försöker såklart göra nu med även fast det har gått nedåt sedan dess. Det är ju tyvärr inget som påverkar om jag blir gravid eller inte. Annars hade jag blivit det de första månaderna vi försökte.

    Den sista finns inte med på kartan över huvud taget. Lite märkligt tips kan jag tycka.  Jag vill inte bara ha barn. Det är min sambo, som jag älskar, som jag vill ha barn med. Jag vet ju inte ens att det är hans spermier som inte har tillräckligt med "go" i sig. Det kan lika gärna vara jag. Dessutom har inga fel hittats i fertilitetsutredningen på någon av oss. 
  • Annaelisabeth
    Anonym (Anonym) skrev 2017-02-01 20:20:58 följande:
    Hej! Den 1 januari 2015 infördes en ny patientlag. Patientlagens syfte är att patienten ska få större möjligheter att påverka sin vård. Bland annat ska man som patient få information om: 

    - sitt hälsotillstånd

    - vilka metoder som finns för undersökning, vård och behandling

    - vilka hjälpmedel som finns

    - när man kan förvänta sig att få vård

    - vad behandlingen och vården förväntas resultera i

    - vilka risker för komplikationer och biverkningar som finns

    - hur eftervården, som man kan behöva, går till

    - vilka metoder det finns för att förebygga sjukdom eller skada

    - möjligheterna att hos Försäkringskassan få veta mer om att söka vård i ett EES-land eller i Schweiz. 

    En viktig nyhet i lagen är att patienten ska ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet.

    Patienten ska sammanfattningsvis få ta del av det öppenvårdsutbud som ingår också i ett annat landstings vårderbjudande även om utbudet är ett annat än det som finns i patientens hemlandsting.

    Det innbär alltså att du kan översända remiss för IVF vart som helst i landet. Du behöver inte skriva dig i landsting med de bästa reglerna. Viktigt är att det är de regler som finns i vårdlandstinget som gäller. Men det landsting där man bor som betalat. Fertilitetsklinikerna har nog ofta väldigt dålig koll på detta men STÄLL KRAV. Googla patientlagen och läs på. Man kommer långt på kunskap. Stort lycka till alla!!!
    Tack så jättemycket för svar! Jag ska verkligen läsa på nu. Jag såg att du även skrev att du ska göra IVF i ett annat landsting. Får jag fråga varför? Det är inte på grund av ålderskraven? Du går bra att skriva till mig privat om du vill. 
  • Annaelisabeth
    Eimmiht skrev 2018-01-11 09:56:06 följande:

    Hej jag och min sambo som är 23 idag är lite nyfikna på om du lyckades på något sätt komma runt 25-årsgränsen? Har kollat runt med lite olika kliniker men får samma svar, att hon måste vara 25 och vi har redan försökt i 3 år varav 1 år med 6st inseminationer.

    Tacksam för svar :)


    Hej!

    Vi folkbokförde oss hos min sambos mamma som bor i ett annat län, där kraven inte hade ändrats till att man var tvungen att vara 25 år. Jag vet inte vad som gäller nu, om det har hunnit ändras i alla landsting eller inte. Mitt tips är att inte bara ringa och fråga utan mejla och be om kraven skriftligt. De har sådana dokument. Annars kanske den du pratar med har hört att det är 25 årsgräns men att det i själva verket inte har ändrats än. 

    Men jag vet att det var otroligt knepigt när vi försökte gå runt kravet. Vi hade riktig tur att vi kunde folkbokföra oss hos min svärmor och att kravet i just det länet inte hade ändrats. Det är ju såklart inte helt lagligt att folkbokföra sig där man inte bor, men vad gör man inte när systemet ser ut som det för? Hur som helst är det värt att ta striden! Vi fick påbörja IVF och den första lyckades faktiskt. Ge inte upp! Lycka till! :)
  • Annaelisabeth
    barnlangtanivf skrev 2018-01-22 20:55:32 följande:

    Hej! Jag och en vän har startat en podd - Ruvarpodden - om barnlöshet, barnlängtan, utredning och IVF där vi pratar fritt om våra känslor kring IVF och barnlöshet och vår resa mot barn - podden finns på Itunes, soundcloud, och Acast, och överallt där poddar finns. Vi finns på insta och fb också. Vi tycker att det är så viktigt att det börjas prata om barnlöshet, som är så vanligt - även bland unga par! Vi skulle bli hemskt glada om ni ville lyssna och rekommendera till andra. Nytt avsnitt kommer varje torsdag! kram


    Hej! 

    Jag har faktiskt koll på er och lyssnar redan. Jag har spridit den till fler som är eller har varit i samma situation. Heja er som vågar prata om barnlöshet! Nu när vi äntligen har lyckats är vi också öppna med hur vår resa har sett ut :)
Svar på tråden Ålderskrav på 25 år vid IVF