Inlägg från: Anonym (Liinda) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Liinda)

    Regler psyk

    Det beror ju såklart på vad personen är inlagd för. En läkare måste ju bedöma från första början, även om man vårdas enligt HSL, om det är lämpligt att gå ut. Tex patienter med suicidtankar, vi har exempelvis förvirrade patienter som inte hittar tillbaka. Som sagt, psykiatrin är stor och det är svårt att svara på en så generell fråga.

  • Anonym (Liinda)
    i-o skrev 2017-01-15 21:07:43 följande:

    Ja. Det är lätt att förlora orienteringen ibland, inte bara i sinnet utan kroppen också. xD


    Snyggt saxat ur mitt inlägg ???? Hoppas Kalle inte förlorat orienteringen :)
  • Anonym (Liinda)
    Dumbledore skrev 2017-01-16 08:04:04 följande:

    Nu var det inte som straff. Men är man frivilligt inlagd och avviker från en permission kan man bli inlagd med vårdintyg, om läkaren bedömer att man är en fara för sig själv och/eller andra utan vård. Alltså inte som straff för att man misskött sig, utan för att man behöver vård.


    This.

    Som jag skrev i mitt inlägg så kan man visst ha regler/restriktioner trots att man vårdas enligt hsl. Min uppfattning är att patienter ofta accepterar detta, exempelvis att man får lämna avdelningen endast med anhörig eller personal.

    Kontentan är alltså att jag helt håller med dig Dumbledone.
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 11:33:17 följande:

    Lagen säger att en tvångsinläggning alltid ska prövas så fort det är möjligt. En överläkare måste också godkänna lpt om det gäller mer än 24 timmar och sjukvården ska göra allt de kan för att undvika en tvångsinläggning. Så det är sällsynt och inte alls så lätt att bli tvångsinlagd som vissa tror.


    Förlåt men...nej, sällsynt är det inte. Sen beror det såklart också på problematiken, självklart är det optimala om endast HSL hade använts men så ser tyvärr verkligheten inte ut, många människor som uppenbart är i behov av vård inser inte det själva.
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 15:11:59 följande:

    Jag försökte hitta statistik, hittade inget vettigt men jo, det är sällsynt. De absolut allra flesta vårdas inom öppenvården, några inom slutenvården och det ovanligaste är LTP. Jag vet att ni tror att LTP är vanligast, men så är det inte, det säger sig självt.


    Självfallet finns fler patienter i öppenvården etc men det är samtidigt inte vad du beskriver sällsynt. Inte för att vara sån men hur länge har du jobbat inom psykiatrin? Du verkar inte särskilt uppdaterad. Ingen har sagt att lpt är vanligast men du verkar tro klinikerna sällan vårdar patienter enligt LPT, vilket inte är fallet.
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 16:10:03 följande:

    Väldigt få av de som vårdas, vårdas inom lpt. Jag jobbar inte inom psyk. Det jag ville få fram i början är att man inte automatiskt bli inlagd inom LTP för att man inte gör som vården vill, det är mycket, mycket troligare att man bara inte får vård om man struntar i att ta mediciner eller skiter i att komma på bokade besök.


    Ja, fast ts fråga var ju om man var inlagd och inte skötte det. Ponera att du är inlagd för en depression enl HSL, går ut och köper en snara på din frigång. Extremfall men utgör du en fara för dig själv eller andra samt uppfyller de andra kraven för LPT, så kan du bli konvererad.

    Har du en så pass "enkel" psykiatrisk problematik som du beskriver är det stor sannolikhet att primärvården är ansvariga och inte psykiatrin.

    Jag jobbar sedan 7,5 år tillbaka inom psykiatrin och har så gjort på flera olika avdelningar samt två olika kliniker, och absolut är HSL vanligast men LPT är INTE sällsynt.
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 23:36:08 följande:

    Det är supersvårt att bli inlagd för LTP för bara depression och psykiatrin har inte bara hand om inläggningar. Det finns något som heter öppen psykiatrisk mottagning, det är psykiatrin, inte primärvården. Där finns det läkare, psykologer, kuratorer etc. det är alla möjliga som går dit, de flesta blir aldrig inlagda överhuvudtaget. Man tycker att du borde känna till det här om du jobbar inom psykiatrin.


    Men seriöst!! Jag jobbar inom detta så kom inte och tillrättavisa mig snälla du! Du har visat dig totalt okunnig inom området. Vi är två i tråden som säger exakt samma saker och du inser ändå inte att du har fel?

    Du vet om att primärvården har ansvar för majoriteten av behandlingen för depressioner va? När det gäller mer komplicerade fall går man till psykiatrin! Vi har också patienter som våra läkare bedömer vid utskrivning ska följas av primärvården, inte psykiatrin. I första hand går man alltså till sin vårdcentral. Men det vet väl du som expert.

    En fråga till experten; min avdelning har 16 patienter, hur många vårdas enligt LPT? (Inte LTP, experten). Jag vill att du ger en kvalificerad gissning! 0?
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-17 18:53:46 följande:

    Oj, två okända människor på nätet säger samma sak, då måste det ju vara sant. Säger ni båda två att himlen är lila måste det också stämma för när hade två anonyma personer på FL senast fel?!

    Vad som är komplicerat är väl subjektivt. Men öppenvården kan sköta båda djupa och mellansvåra depressioner och de flesta med deprission blir aldrig inlagda överhuvudtaget. Det är alltså inte som du tror att man antigen är inlagd på LPT eller så är man på vårdcentralen.

    Jag gissar på att alla 16 patienter vårdas på LPT och 16 partienter är ingenting. Det bor 10 miljoner i Sverige, din avdelning är inte ens en promille, väldigt få med andra ord.


    Du är så totalt brutalt okunnig så jag klassar dig härmed som troll! Du kan inte ens stava till varken depression eller LPT.

    Alltså. Ge dig. Det hela började med att du påtalade att LPT är sällsynt. Vilket vi motsade, sen har du radat upp felaktigheter. Först söker man hjälp hos läkaren på vc, och många patienter blir hjälpta där. Några blir inlagda och en del av dessa följs sen av öv men en del av primärvården.

    Rätt svar är 7 st. Sen har ingen sagt att alla har depressioner, för de allmänpsykiatriska avdelningarna vårdar inte bara depressioner. Men du vet ju sånt, såklart. Du blandar äpplen med päron och du säger att det är sällsynt med LPT. Man jämför ju så inte med alla Sveriges invånare utan de personer som vårdas inom heldygnsvården.
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Pssk) skrev 2017-01-17 18:56:12 följande:

    Det är faktiskt inte särskilt svårt att bli konverterad från HSL till LPT. Det är ganska vanligt tom att patienter vårdas enligt lpt i slutenvården.

    Har arbetat inom psykiatrin i 10 år och arbetat både i sluten- och öppenvård, rättspsykiatrin samt specialistmottagningar.


    Fast tyvärr så har du fel trots tio års erfarenhet för Stina som känner någon som jobbar inom psykiatrin och som läser Wikipedia har rätt. Hehe

    Nu är vi tre som säger samma, dags att ge sig Stina?
  • Anonym (Liinda)
    Dumbledore skrev 2017-01-17 20:10:04 följande:

    Men du kan få ut något positivt av det här! Tips! Skriv ut artikeln från Wikipedia och ta med dig till jobbet, så har du utbildat all personal i reglerna kring lpt (eller var det ltp?) och det är gjort på en kafferast! Du kommer bli årets medarbetare, tack vare Stina!


    HAHAHAHA! Tänk vilken livslögn vi levt i. Varje dag har man gått till jobb och trott att siffrorna inom parentes var då LPT går ut (Melior) men så var det lottoraden!

    Dock har väl Kalle inte fått nåt svar än!
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-17 20:40:05 följande:

    Du använder själv härskartekniker, det tyder oftast på att man inte har så mycket att komma med. Jag är dyslektiker och blandar lätt ihop bokstäver, håna mig för det om du vill.

    Du har inte bevisat någonting, du har knappt kommit med några argument. Enligt socialstyrelsen vårdas 3000 människor om dagen enligt LPT. Källa: www.socialstyrelsen.se/regelverk/tvangsvard

    Totalt sett vårdas ca 12 000 människor om året inom LPT. Källa: www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikefteramne/psykiatrisktvangsvard

    17% av befolkningen har någon form av psykisk ohälsa. Källa: www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/sjalvrapporterad-psykisk-ohalsa-i-befolkningen/

    Det bor 9,6 miljoner i Sverige. Alltså har 1,6 miljoner någon form av psykisk ohälsa. Om vi gissar på att 1/4 söker hjälp är det 400 000 personer. 12 000 av dem vårdas under LPT, det är 3%, alltså väldigt få!

    Det går förövrigt att göra en egen remiss till öppenvården, man behöver inte gå via VC.


    Fast du förstår fortfarande inte vad vi diskuterar ju!! Du sa att LPT var sällsynt och vi andra trodde ju självklart du menade BLAND INLAGDA PATIENTER. Eftersom Kalle frågade vad som hände om man bröt mot reglerna exempelvis avseende permission, så innebär det att han syftar på någon typ av heldygnsvård, annars får man mig veterligen ingen permission eller frigång. Sen framgick det inte förrän TS förtydligade att det gällde rättspsyk..

    Jag håller med om att överlag är det en liten del men det var FORTFARANDE inte det diskussionen rörde!

    I en del kommuner kan man kanske göra så, det vet jag men i många fall blir man remitterad dit av slutenvården, vc, etc.
  • Anonym (Liinda)
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-17 21:06:55 följande:

    Eh, det här är som du säger det första som kommer upp när man googlar OCH det passade mina åsikter och det jag sagt hela tiden. Och nej, det var inte svårt, väldigt lätt faktiskt, men jag har världens skräp telefon och att klistra in källor på den är svårt, nu sitter jag vid datorn.

    3% är sällsynt. Ska vi räkna på hela befolkningen är det 0,1% av befolkningen som vårdas dagligen i LPT. Både 0,1% och 3% skulle jag kalla sällsynt. Och svårt och svårt, det är inte som att man drar lott om vem som ska tvångsvårdas. Tvångsvård ska försöka undvikas så ngt det bara är möjligt, de flesta psykiskt sjuka kommer inte ens i närheten av att tvångsvårdas. På nätet läser man om de som funderar på att strunta ta SSRI preparat m?t läkarens vilja som är rädda att bli tvångsinlagda, fast de aldrig varit inom slutenvården. Det är inte en befogad rädsla. Läkare slänger inte in folk i tvångsvård hur som helst. Psykiatrin är kraftigt överbelastad också så inte ens de som vill ha hjälp får det. Och folk kastas ut från slutenvården fast de inte vill i vissa fall.


    Fast man kan ju inte jämföra som du gör! Varken HSL eller LPT förekommer bland den delen av befolkningen som inte lider av psykisk ohälsa. Med detta resonemanget menar du att HSL också är sällsynt. Eller hur? Det är det men om man jämför där det hör hemma, dvs i den delen av populationen som under året varit inlagda inom heldygnsvården så är det vanligt.

    Sen undrar jag, när du var så duktig att ta fram statistik, hur många personer som vårdas inneliggande per år eller ja specifikt det år du hittade statistik på. Dvs inte dina uppskattningar och gissningar! Annars är din slutsats meningslös. Vi behöver ha en siffra på sammanlagda antalet personer per år som vårdats inneliggande. Är den siffran 2 miljoner så har du rätt i att 12000 personer per år är lite dvs då innebär det att LPT är sällsynt.
Svar på tråden Regler psyk