• Dumbledore

    Regler psyk

    Anonym (Stina) skrev 2017-01-15 19:37:19 följande:

    Det är väldigt sällsynt och svårt att bli tvångsinlagd, särskilt under en längre period än 2-3 dagar.


    Det är inte alls väldigt sällsynt. Och ligger man på en låst avdelning är det inte säkert att man får gå ut själv, även om man är där frivilligt.
    Anonym (kalle) skrev 2017-01-15 17:44:28 följande:
    Varför måste man följa dom fasta regler som finns inom psykiatrin? Då syftar jag på tex förrmåner , vistelse utomhus, perrmission osv. Vad händer om man inte följer dom?
     
    Om du missköter permissioner eller utevistelse så kan de i värsta fall lägga in dig med vårdintyg. Då kan du inte göra ett skit, knappt lämna avdelningen med personal.
  • Dumbledore
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-15 22:56:58 följande:

    Då bryter den avdelningen mot lagen och det bör man såklart anmäla. Jag har vänner som jobbar på sluten psyk och har aldrig hört talas om något liknande, men känner du till en sådan avdelning (inte bara via rykten, det pratas så mycket) så anmäl dem direkt.

    Det är jättesvårt att bli tvångsinlagd. Det blir man inte bara för att man missköter sig (det är också olagligt att använda tvångsinläggning på det sättet)


    På vilket sätt bryter de mot lagen menar du?
  • Dumbledore
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 07:46:18 följande:

    Läs gärna på om tvångsinläggning så förstår du! Man får inte använda det som bestraffningsmetod, man får inte frihetsberöva människor hur som helst heller.


    Nu var det inte som straff. Men är man frivilligt inlagd och avviker från en permission kan man bli inlagd med vårdintyg, om läkaren bedömer att man är en fara för sig själv och/eller andra utan vård. Alltså inte som straff för att man misskött sig, utan för att man behöver vård.
  • Dumbledore
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 08:34:48 följande:

    Tvångsinläggningar ska alltid prövas i domstol. Dessutom måste läkaren undersöka patienten direkt före tvångsinläggningen, dvs har patienten inte kommit tillbaka från permissionen krävs en ny undersökning.


    Nja, riktigt så fungerar det inte. Tvångsinläggningar längre än fyra veckor ska prövas av förvaltningsdomstolen, därefter efter fyra månader och sen efter ett halvår. Vid en konvertering, alltså där en frivillig inläggning ändras om till att vara en lpt, ska däremot förvaltningsdomstolen underrättas, och konverteringen kan bara vara i fyra dagar, därefter måste en ny bedömning göras.

    Däremot har man som patient rätt att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen, men under tiden står man under lpt.
  • Dumbledore
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 11:33:17 följande:

    Lagen säger att en tvångsinläggning alltid ska prövas så fort det är möjligt. En överläkare måste också godkänna lpt om det gäller mer än 24 timmar och sjukvården ska göra allt de kan för att undvika en tvångsinläggning. Så det är sällsynt och inte alls så lätt att bli tvångsinlagd som vissa tror.


    Jag tror att du får läsa på litegrann. Överläkare tar beslut och naturligtvis ska sjukvården göra allt för att slippa ta till lpt, men det är INTE sällsynt med tvångsinläggningar!
  • Dumbledore
    Anonym (Fängelse) skrev 2017-01-16 15:09:35 följande:

    Jag var frivilligt inlagd några dagar. Där var dörren låst och vi fick inte gå ut utan personal! Det var fruktansvärt och kändes som ett fängelse!


    Om det finns en enda patient som är inlagd med lpt så får avdelningen låsa dörren. Sen görs en bedömning av vad de tror att du klarar av, om du fixar att gå ute själv eller om du behöver personal med dig.
  • Dumbledore
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 15:11:59 följande:

    Jag försökte hitta statistik, hittade inget vettigt men jo, det är sällsynt. De absolut allra flesta vårdas inom öppenvården, några inom slutenvården och det ovanligaste är LTP. Jag vet att ni tror att LTP är vanligast, men så är det inte, det säger sig självt.


    Jomen visst, i jämförelse med hur många som vårdas inom öppenvården är det såklart inte många procent som vårdas under lpt. Men på en psykiatrisk avdelning är det INTE sällsynt med tvångsinläggning. Inte det vanligaste, men inte sällsynt.
  • Dumbledore
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 16:10:03 följande:

    Väldigt få av de som vårdas, vårdas inom lpt. Jag jobbar inte inom psyk. Det jag ville få fram i början är att man inte automatiskt bli inlagd inom LTP för att man inte gör som vården vill, det är mycket, mycket troligare att man bara inte får vård om man struntar i att ta mediciner eller skiter i att komma på bokade besök.


    Men det är ingen som påstått det heller. Men sköter man sig inte när man är inlagd KAN läkaren bestämma att man ska konverteras och vårdas enligt lpt. Dessutom tolkade jag ts som att hen menade vad som kan hända när man är INLAGD. Inte inom öppenvården.

    Har du någon erfarenhet av sluten psykvård?
  • Dumbledore
    Anonym (kalle) skrev 2017-01-16 16:34:46 följande:

    Tråden syftar på rätts psykiatri


    Är det här din skoluppgift?
  • Dumbledore
    Anonym (Stina) skrev 2017-01-16 23:36:08 följande:

    Det är supersvårt att bli inlagd för LTP för bara depression och psykiatrin har inte bara hand om inläggningar. Det finns något som heter öppen psykiatrisk mottagning, det är psykiatrin, inte primärvården. Där finns det läkare, psykologer, kuratorer etc. det är alla möjliga som går dit, de flesta blir aldrig inlagda överhuvudtaget. Man tycker att du borde känna till det här om du jobbar inom psykiatrin.


    Men har du någon som helst egen erfarenhet av psykiatrisk vård, särskild inneliggande?
Svar på tråden Regler psyk