• KillBill

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    I den här tråden tänkte jag att vi samlar tankar om moderatledningens beslut att inleda samarbete med Sverigedemokraterna, ett parti med rötter i nazism, rasism och främlingsfientlighet. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten
  • Abegayle70
    JTA skrev 2017-02-14 21:43:01 följande:
    OK, så det är inte pga att man bor i ett visst land eller är född där eller att ens föräldrar är födda där som man är jude.

    Men om man är född i Sverige med en förälder som är född i Sverige, då är man svensk.

    Det är alltså skillnad.

    Men det kan inte vara på grund av tron, för det finns massor av judar i Israel som är helt igenom sekulariserade. De anses ändå vara judar utan vidare.

    Varför är det då skillnad på att vara svensk och att vara jude?
    Är du född i Israel, av israelsiska föräldrar så blir du israel, oavsett om du är jude, muslim, kristen, sekulär eller pastafaian. Samma sak om du föds i USA, du blir amerikansk medborgare, men inte "native american" utan vidare.
    Reta mig inte om jag stavar fel, jag är dyslektiker...
  • Abegayle70
    FDFMGA skrev 2017-02-14 22:32:07 följande:
    Ingen aning, men jag har. ett svagt minne av att frågan utreddes här på FL i typ 2455 inlägg när Björn Söders uttalande var aktuellt.

    Jag antar att du är ute efter att att det krävs någon form av godkännande från det samiska samhället för att jag ska kunna kalla mig same utan att min "samiskhet" skulle få ett fullständigt löjets skimmer över sig.

    Så är det säkert, det krävs kanske att t ex att ett barn adopteras in i en samisk familj.

    Men för mig är inte etnicitet viktigt, vilket inte är detsamma som att jag inte kan respektera att det är detta för andra.

    Jag kan nog på halvt allvar hävda att det bara finns ett kriterium för att man kan hävda att man är av svensk etnicitet - att man ceremoniellt upptagits i den svenska gemenskapen genom att man blivit svensk medborgare. För min egen del blev jag det av födsel och ohejdad vana.

    Kurd. Det är en gammal och rätt söt historia. En bekant som jobbade som distriktssköterska skulle hålla i en halvdag för en SFI-grupp. Språkkunskaperna var på nybörjarstadiet. Hon började med att presentera sig själv, vad hon var och varifrån hon kom.
    Så gick presentationen runt i gruppen. Den första sa sitt namn och berättade att han var kurd från Irak, den andra var kurd från Turkiet, den tredje kurd från Iran. när det blev den fjärdes tur så trodde hon att kurd var någon slags presentationstitel, så hon var kurd från säg Chile. Så fortsatte presentationen runt i gruppen där alla var kurder från de mest skilda länder.

    Själv har jag snappat upp hedersbetygelsen så jag är kurd från Sverige :)
    Haha, det var en riktigt söt historna

    En del människor har för sig att det är omöjligt att bli jude/judinna om man inte är född av judiska föräldrar, jag brukar förklara det så här:
    Vill du bli jude pga religiös tro kontaktar du närmaste judiska församling, konverterar osv. Sedan är du jude. Konstigare än så är det inte. Däremot kan du knappast börja kalla dig sekulär jude utan vidare.
    Det är inte omöjligt att man kan "bli same" om man börjar leva efter samiska tradistioner osv. Gifter sig med en same... Men det är lte som att vilja bli "native american" eller inuit. Antar att det är svårt för rasisterna att tänka två saker på samma gång, därför man inte kan vara både same och svensk, eller judinna och svensk.
    Reta mig inte om jag stavar fel, jag är dyslektiker...
  • nihka
    JTA skrev 2017-02-14 23:04:31 följande:
    I tabellen på den sidan ser jag att de största flyktingländerna är Syrien, Afghanistan, Irak, Turkiet och "Statslös". Det sistnämnda brukar framför allt handla om palestinier. Förutom Turkiet, som kanske "bara" bör kallas starkt patriarkalt, är de alla kända klansamhällen.

    Samtidigt som du har fel i sak, är den här frågan bara en distraktion eftersom resonemanget jag fört om din faiblesse för assimilering inte beror av att de flesta flyktingar kommer från klansamhällen. Poängen är att det du tror är unversella värderingar som alla utan vidare skriver under på i själva verket är resultatet av en lång utveckling inom vårt västerländska samhälle. Ta en titt på WVS kulturkarta så ser du skillnaden mellan vår och deras kulturer. Du vill assimilera invandrare till våra värderingar. Gott så.
    Du behöver revidera din syn på vad ett klansamhälle är. Det räcker inte med att det förekommer klankultur utan samhället måste präglas av det och det gör inte exempelvis Syrien. I annat fall får Sverige också kallas ett klansamhälle då exempelvis vissa MC-klubbar och högerextremistiska grupperingar och föräldrakooperativ uppfyller de formella kraven.

    Du har ovanligt svårt för att ta in text så jag upprepar så som man behöver göra för ett barn som hör något den inte vill höra: jag står bakom integreringspolitik, inte rasistisk assimileringspolitik. Ditt "resonemang" om hur det skulle förhålla sig tvärtom bygger på dina värderingar speglade de på mig där de inte finns i mer än din fantasi.

    Naturligtvis finns universella värderingar som "alla" utan vidare skriver under på. Om du känner dig utanför den globala gemenskapen, so be it.
  • nihka
    JTA skrev 2017-02-14 23:04:57 följande:
    Alltså: Är du verkligen så här korkad?
    Ja, för dig kommer det nog alltid att se ut så.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-15 00:44:15 följande:
    Du behöver revidera din syn på vad ett klansamhälle är. Det räcker inte med att det förekommer klankultur utan samhället måste präglas av det och det gör inte exempelvis Syrien. I annat fall får Sverige också kallas ett klansamhälle då exempelvis vissa MC-klubbar och högerextremistiska grupperingar och föräldrakooperativ uppfyller de formella kraven. Du har ovanligt svårt för att ta in text så jag upprepar så som man behöver göra för ett barn som hör något den inte vill höra: jag står bakom integreringspolitik, inte rasistisk assimileringspolitik. Ditt "resonemang" om hur det skulle förhålla sig tvärtom bygger på dina värderingar speglade de på mig där de inte finns i mer än din fantasi. Naturligtvis finns universella värderingar som "alla" utan vidare skriver under på. Om du känner dig utanför den globala gemenskapen, so be it.

    Det är förstås väldigt bekvämt att kalla den anpassning man själv kräver för "integreringspolitik" och den som andra kräver för rasism. Och du klamrar dig fortfarande fast vid en distraktion. Också det bekvämt eftersom det låter dig missa poängen. Igen och igen och igen.
  • JTA
    Abegayle70 skrev 2017-02-15 00:31:10 följande:
    Är du född i Israel, av israelsiska föräldrar så blir du israel, oavsett om du är jude, muslim, kristen, sekulär eller pastafaian. Samma sak om du föds i USA, du blir amerikansk medborgare, men inte "native american" utan vidare.
    Reta mig inte om jag stavar fel, jag är dyslektiker...

    Ja, så "israel" är ingen etnicitet utan ett medborgarskap. På samma sätt som att om du föds i Sverige av svenska medborgare blir du svensk medborgare. Men inte nödvändigtvis svensk. Inte utan vidare i alla fall. Det är möjligt att man kan vara både svensk och jude. Om det är lika möjligt för en jude att bli svensk som en svensk att bli jude. Vi har konstaterat att det inte räcker att vara född i Sverige (Israel) av svenska (israeliska) medborgare för att bli svensk (jude). Vad krävs då av en svensk för att bli jude?
  • Abegayle70
    JTA skrev 2017-02-15 01:12:01 följande:

    Vad krävs då av en svensk för att bli jude?
    jfst.se/faq/konvertering-att-bli-jude/

    Det är väl bara att konvertera om du är sugen på att bli jude?
    Kontakta närmaste synagoga.
    Reta mig inte om jag stavar fel, jag är dyslektiker...
  • nihka
    JTA skrev 2017-02-15 01:03:19 följande:

    Det är förstås väldigt bekvämt att kalla den anpassning man själv kräver för "integreringspolitik" och den som andra kräver för rasism. Och du klamrar dig fortfarande fast vid en distraktion. Också det bekvämt eftersom det låter dig missa poängen. Igen och igen och igen.
    När man kräver att andra människor ska utplåna sig så bottnar det naturligtvis i ett underkännande av andra människor. När man underkänner hela nationer eller etniska grupper kallas det rasism.

    Du och jag delar inte samma värderingar när det gäller andra människor. Naturligtvis finns ingen gemensam mark att diskutera det finstilta på när man befinner sig på olika planeter. Den här poängen missar du gång, på gång, på gång.
  • JTA
    Abegayle70 skrev 2017-02-15 00:38:30 följande:
    Haha, det var en riktigt söt historna En del människor har för sig att det är omöjligt att bli jude/judinna om man inte är född av judiska föräldrar, jag brukar förklara det så här: Vill du bli jude pga religiös tro kontaktar du närmaste judiska församling, konverterar osv. Sedan är du jude. Konstigare än så är det inte. Däremot kan du knappast börja kalla dig sekulär jude utan vidare. Det är inte omöjligt att man kan "bli same" om man börjar leva efter samiska tradistioner osv. Gifter sig med en same... Men det är lte som att vilja bli "native american" eller inuit. Antar att det är svårt för rasisterna att tänka två saker på samma gång, därför man inte kan vara både same och svensk, eller judinna och svensk.
    Reta mig inte om jag stavar fel, jag är dyslektiker...

    Aha, du har ju här redan svarat på min senaste fråga. Så på samma sätt som en svensk kan bli same, kan en invandrare bli svensk om denne börjar leva efter svenska traditioner och gifta sig med en svenska. Det är inte omöjligt iaf, enligt dig. Så vad skall vi säga om alla invandrare som väljer att i huvudsak hålla sig till sitt hemlands traditioner, och gifta sig med en annan invandrare? Enligt ditt resonemang blir dessa aldrig svenska. Och precis som du påpekar: det går att konvertera till judendomen, men du kan inte därefter bli sekulariserad utan att återigen betraktas som icke-jude. Till skillnad från de som blivit födda som judar. Dvs konverteringen sitter i tron, egenskapen att vara jude kommer med blodet. På samma sätt är det med de flesta om inte alla etniciteter, även den svenska. Det är inte så enkelt att byta ut sitt ursprung.
  • nihka
    JTA skrev 2017-02-15 01:12:01 följande:

    Ja, så "israel" är ingen etnicitet utan ett medborgarskap. På samma sätt som att om du föds i Sverige av svenska medborgare blir du svensk medborgare. Men inte nödvändigtvis svensk. Inte utan vidare i alla fall. Det är möjligt att man kan vara både svensk och jude. Om det är lika möjligt för en jude att bli svensk som en svensk att bli jude. Vi har konstaterat att det inte räcker att vara född i Sverige (Israel) av svenska (israeliska) medborgare för att bli svensk (jude). Vad krävs då av en svensk för att bli jude?
    Tänk på "svensk" som något lika föränderligt över tid som svenska språket. Du pratar inte som på medeltiden, ja inte ens som på 80-talet faktiskt. Och den som är svensk ser inte ut som svenskar på medeltiden eller ens som på 80-talet.
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten