Inlägg från: klyban |Visa alla inlägg
  • klyban

    Hur kokar ni ris?

    Jill 79 skrev 2017-02-04 21:28:32 följande:
    Sköljer inte riset då jag inte är minsta orolig för arsenik när vi inte äter ris särskilt ofta. Ris och vatten kokas upp med lite olja och salt i. Jag rör då och då med en gaffel. Låter stå fem minuter efter koktiden. Blir alltid perfekt.
    Man sköljer inte riset för man är orolig för arsenik.
  • klyban
    lillterror skrev 2017-02-05 06:48:00 följande:
    Jag tvättar aldrig riset, kokar i alldeles för mycket vatten, häller av, låter det stå ett par minuter under lock, klart!
    Gjorde oftast så innan jag visste om arseniken- efter att jag fick nys om det gör jag alltid så.
    Vissa rissorter kör jag den varianten också, då resultatet blir bättre av att koka det i mycket vatten.
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-03-09 16:36:25 följande:
    Vad ska jag säga, uppväxt i Japan. De tar sitt ris på allvar....;)

    (dessutom, skulle jag koka riset jag använder på samma sätt som du så skulle jag få risgröt...=P)

    Japanerna är ju nästan anala på att skölja sitt ris.
    Det har jag märkt i Sverige att man inte är det allra minsta intresserad att skölja ris.


     


    Ett tips till såna som tycker det är jävligt tråkigt att skölja/tvätta ris.
    Så kan man koka riset i en stor gryta med mycket vatten, för sen köra durkslag och få bort vatten.
    Vissa rissorter blir mycket bättre så(om man nu inte orkar greja med riset så mycket det behövs).
    Men kör man alltid Uncle Ben´s, så går det utmärkt koka direkt och inte bry sig så mycket över, då det sällan blir ett dåligt resultat.

  • klyban
    kvarnfot skrev 2017-03-09 16:22:16 följande:
    Vilket jädra jobb för att koka ris!
    För oss räcker det: 1 del ris och 2 delar vatten och lite salt. Koka upp och sänk till låg värme. När vattnet kokat bort är riste klart!

    (Ev tvätta riset före kokning)

    Det funkar bra för Uncle Ben.
    Men många rissorter kräver en hel del arbete innan man kan koka riset.

  • klyban
    kvarnfot skrev 2017-03-10 12:42:48 följande:
    Vi använder absolut aldrig ett så vidrigt och tråkigt ris som Uncle Bens. Vi kör bara med basmatiris och ibland jasminris.

    Det är noll fel med Ben´s, inte heller tråkigt.
    Men det finns många andra bra och goda rissorter också, med andra egenskaper som går bra att uppskatta också.
    För mig har de olika rissorterna olika användningsområden, men kalla nån sort tråkig kommer jag aldrig göra.

    Sen finns det kvalitetsmässigt ett flertal dåliga, dit här knappast Ben´s.
    Då kvalitén är skrämmande lik från ett år till annan.

  • klyban
    Aniiee skrev 2017-03-10 14:15:37 följande:
    Uncle Ben's är ett märke, de har både "vanligt" långkornigt, jasmine, basmati, vild, brunt....

    Så att säga så där är ju lite motsägelsefullt.

    Vet inte varför folk säger så, och försöker mena på att det är ett dåligt ris(tänker då på det vanliga långkorniga främst).
    Just när det kommer till det långkorniga(räknar bort basmati här, då det är en annan typ av ris), så är det svårt att inte se dom i topp på kvalité.


    Aniiee skrev 2017-03-10 14:16:06 följande:
    Uh-huh =P

    Du håller med menar du?
    Vet dom sköljer sitt ris som tokar, och det smakar ju gott.


    Vi har inte den traditionen i Sverige att skölja ris nämnvärt, oftast handlar det max om att hälla vatten i grytan och sen hälla av.
    För sen på med nytt vatten och koka, det är helt omöjligt på vissa sorter, då de kräver minst 10min sköljning(för ens få nått som inte är klister).


     

  • klyban
    Froken Lokens skrev 2017-03-10 14:22:55 följande:
    Här hemma köper vi billigaste parboild (tror det heter så) riset på Willys. Kokar hälften ris och hälften vatten, sänker värmen när det kokar upp och låter koka tills vattnet är borta. Ibland kokar jag med kokosmjölk istället för vatten.

    Testa jasmin och kokosmjölk, i mitt tycke lite godare.
    Man kan även skicka in lite salladslök mot slutet, och även börja med lite lök och vitlök som får koka med ifrån början.


    Annars ett recept jag gillar är vanligt långkornigt, där man bryner riset i rikligt med olja tills gyllenbrunt, sen tillsätter man lök och vitlök, fräsen en stund.
    I med gul och röd paprika, fräs en kort stund, på med kycklingbuljong och en dust oregano(Mexikansk helst, men vanlig funkar utmärkt det med), koka i 20min.
    Sen avslutar man med mer oregano och pressad lime.
    Det och tänka på är att man får minska på vätskan lite, kanske 25%.
    Detta är ett mycket gott ris.

  • klyban
    Aniiee skrev 2017-03-10 16:23:28 följande:
    Ja, precis. Japanerna är i det närmast anala när det kommer till ris.
    Svårt och säga de inte kan det, då det smakar mycket gott.
  • klyban
    Froken Lokens skrev 2017-03-10 16:20:01 följande:
    Alla tips mottages tacksamt smile1.gif

    Testa då det är mycket gott, en av barnens favorit ris.
    Har tyvärr inget exakt recept, då jag bara gör det.
    Man får smaka av en del mot slutet, och sen om det behövs mer salt, oregano eller lime.

Svar på tråden Hur kokar ni ris?