Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Samtal med SCB, ha 12.000 till oväntad utgift?

    Anonym (Jag) skrev 2017-02-16 09:35:23 följande:

    Jag hade ett samtal med SCB igår som ville ställa lite frågor.


    En av frågorna var "Skulle du eller ditt hushåll inom en månad klara av att betala en oväntad utgift på 12.000 kronor utan att låna eller be om hjälp?"


    Det har fått mig att fundera på vad det skulle kunna vara för "oväntad utgift"?
    Har ni några exempel?


     


    Jag är ensam med 2 barn på heltid, sjukskriven på heltid med lägsta sjukpenningen.Vi går runt men inte mycket mer än så.
    Jag har inget sparande men har aldrig heller känt behov av det. Dels för att ett sparande skulle innebära lite snålande, men också för att jag inte ser vad för "oväntad utgift" som skulle kunna inträffa. Vi har ingen bil, inga djur etc eftersom jag anser att vi inte har råd.


    Det är säkert en standardfråga som de ställer till alla de ringer.

    Sen är det klart att man har helt olika utgifter och buffert beroende på inkomsten!

    När jag pluggade och bodde i studentrum, utan bil, utan barn, utan något av materiellt värde - ja, då hade jag en buffert på några hundra, så man kan gå till läkaren mm.

    SKulle oturen vara framme och jag tex behövde 12 000 kr till tandläkarbesök (tex om jag blivit påkörd i trafiken eller annat helt oväntat) så hade jag fått ta det på avbetalning...

    Nu med hus, 2 bilar, barn osv. så har vi en större buffert, men har också massor som kanske kan tänkas vara oväntade utgifter (även om man i bakhuvudet räknar med att sådant kan hända) såsom att pannan går söner, många vitvaror lägger av samtidigt, någon krockar med bilen osv.
    Oväntat på riktigt hade väl varit en naturkatastrof eller brand, det kan man ju aldrig planera för...
Svar på tråden Samtal med SCB, ha 12.000 till oväntad utgift?