Inlägg från: EpicNurse |Visa alla inlägg
  • EpicNurse

    Hjälp! Ni med tvillingar, se hit!

    Beroende på hur stor hinnsäcken är och om det finns en gulesäck eller inte så kan man avgöra om det kommer att bildas ett foster eller om det är en ofostrig graviditet. Är hinnsäcken över en viss storlek och saknar gulesäck så kommer det inte att bildas något foster.

  • EpicNurse
    Mojligtvisgravid skrev 2017-02-21 16:51:58 följande:

    Hon sa att det bara fanns gulesäck i den ena säcken. Så detta betyder troligen att det bara är ett foster som lever. Kommer kroppen att absorbera säcken eller kommer den att stötas ut? Kan det då dra med det som lever? Enligt mätning på fostret(17/2) så var jag inte mer än 3-4 veckor, bortsett från de två första veckorna.


    Den tomma hinnsäcken kan både hänga med hela graviditeten( den kommer då kollapsa och inte synas för den ha ringen vätska i sig längre), eller stötas ut. Om den stöts ut kan den sätta igång ett missfall på den andra också. Men det är nog 50/50 på om den drar med sig den andra eller ej. Om den skulle stötas ut i tidig graviditet så är nog risken större att den drar med sig den friska graviditeten också. Men skulle den stötas ut senare så påverkar det nog inte lika mycket efter som den graviditeten då är så väletablerad då.

    Detta är ju ganska vanligt ändå och de allra flesta går det bra för med det fostret som finns :)
  • EpicNurse
    Mojligtvisgravid skrev 2017-02-21 18:50:42 följande:

    Men usch, jag löper alltså större risk för missfall. Känns ju inte alls lugnande. Hoppas på att det löser sig.


    Nja tror dock inte du har mycket högre risk än de vanliga 25-30%! Det är ju en annan sak om ena tvilling slutar leva i tex andra trimestern. När den stöts ut är det ju stor risk att den andra också följer med!

    Men vänta och se vad nästa ul visar! Kan ju vara att den andra är mycket efter bara. Alltså två helt olika befruktningstillfällen. Så kan det ju bli om man har flera ägglossningsr under samma cykel!
  • EpicNurse
    GrönaDruvan skrev 2017-02-21 20:30:25 följande:

    När moderkakan tagit över näringstillförseln till barnen och ett dör i tex andra trimetern, är det mycket ovanligt att kroppen stöter ut det döda barnet. Visst, det händer, men inte så ofta.

    För det mesta får man då gå med det döda barnet i magen tills det andra barnet vill ut.

    Bara lite sådär "onödig" info

    //Från en som just nu har en död och en levande tvilling i magen.


    Absolut! Men om kroppen skulle försöka få ut den som dött så är det större risk att den andra också aborternas. Om inte samtidigt så några dagar efteråt.. Och nu menar jag i första halvan av graviditeten, men andra trimestern. Men det gäller även senare.

    // Från en som jobbar på gyn med patienter som får sena missfall med både singel och duplex graviditeter
  • EpicNurse
    GrönaDruvan skrev 2017-02-21 21:19:16 följande:

    Är helt med dig. Självklart följer såklart den andra med om kroppen väljer att stöta ut (oftast) men det är ovanligt att det händer.

    Men jag är ingen expert, bara för vidare info från de experter jag pratat med


    Ja vi har nog bara några enstaka, typ under 10 patienter per år med just den diagnosen i v 16-22. Så visst är det ovanligt, som tur är!

    Vi har desto fler som har det som ts eventuellt har, att en stannat av jättetidigt/är ofostrig. Och för nästan alla dom går det bra! Alltså lika bra som för vem som helst i tidig graviditet :)
  • EpicNurse
    Sissimoine skrev 2017-02-21 21:40:23 följande:

    Hoppas bilden kom med.

    Hoppar in här :) var på VUL v.7+1 och barnmorskan sa att hon eventuellt såg två hinnsäckar men bara ett foster. Finns det alltså möjlighet att det är tvillingar ändå??


    Tycker den andra hinnsäcken ser sammanfallen ut. Tror inte det finns någon chans till tvillingar när det levande fostret dateras till 7+1 och den andra hinnsäcken är oregelbunden, mycket mindre och utan foster. Hade nog ställt in mig på att där "bara" är ett foster! :)
  • EpicNurse
    Sissimoine skrev 2017-02-21 21:47:48 följande:

    Tack för svar!! Hade verkligen ställt in mig på EN och inte två efter hon sagt att ena var tom. Men man blir så osäker när man börjar läsa runt här haha :) är väldigt nöjd med "bara" ett foster :D


    Haha :) man vet aldrig. Det kanske tittar ut två stycken ;)

    Lycka till allihopa!
  • EpicNurse
    Mojligtvisgravid skrev 2017-02-22 15:09:14 följande:

    Tack EpicNurse! Ska bli intressant, antingen eller två.

    En annan sak som jag tyckte var lite konstigt, det var att embryot var "utanför" säcken. Är detta vanligt? Hjärtat pulserade precis ovanför pilen. Nedanför pilen är gulesäcken, sa hon.Borde inte "fostret" vara i hinnesäcken, eller det kanske det är?


    Det är nog bara vi vinkeln som gör att det ser ut så. Din andra bild ser ju normal ut. Har du fler bilder så kan vi kolla på dom också :)
  • EpicNurse


    Här är ju både gulesäck och foster i hinnsäcken i alla fall :)

    Vad menar du att det är något till höger? Det som är lite mörkare till höger på de första bilderna ser ut att vara livmodern bara. Den är ju lite ojämn eftersom det är en muskel.

    Man får inte glömma eller att en sån här hinnsäck är nån cm stor, och fostret ett par millimeter. Så alla små svarta prickar man ser är pyyyyttesmå. :)
  • EpicNurse
    Mojligtvisgravid skrev 2017-02-22 16:18:21 följande:

    Åh tack, nu är det mer tydligt! Jag tänkte på den sista bilden, hon har pilen på säcken med foster, den tomma syns inte på bilden, men det stora svarta säcken till höger då? Det är kanske bara är livmodern.


    Aha! Nä det ser ut att vara utanför livmodern. Så hålan i buken där livmodern ligger :) därför det är så stort!
  • EpicNurse
    Mojligtvisgravid skrev 2017-02-22 16:49:34 följande:

    Ah ok! Tusen tack, detta fick jag inte höra av barnmorskan. Tur att familjeliv finns, där man kan fråga kompetenta personer som du. :)


    Så lite så!

    :) tack!
  • EpicNurse
    Mojligtvisgravid skrev 2017-03-08 19:11:26 följande:

    Det var som vi misstänkte, en liten bebis :)

    Den tomma säcken har blivit mycket mindre nu, den syns "knappt".

    Jag hade troligen inte vetat att det fanns två från början om jag gjorde ultraljudet i v.16.


    Vad skönt! :) Nä precis! Det är ju inte helt ovanligt men de flesta får aldrig reda på det!

    Hoppas allt går bra nu!
Svar på tråden Hjälp! Ni med tvillingar, se hit!