Inlägg från: Jordgubb90 |Visa alla inlägg
  • Jordgubb90

    Magsjuka, hur hade ni gjort?

    Jag och min son hade någon galen magsjuka förra året. Vi smittade min mamma 5 dygn efter sista symtomen. Att jag vet att det var vi som smittade beror på att ALLA vi träffade blev magsjuka 1-2 dygn efter att de träffat oss i två veckor efter våra sista symtom. 2 VECKOR!! Det är ju helt sjukt. Vi smittade totalt ner 7 personer. Vi isolerade oss några dagar till efter att vi smittad 2 personer. Tänkte 1,5 vecka efter sista symtom att nu måste det väl sluta smitta. Efter det blev 5 ytterligare personer vi träffade magsjuka. Hur är det ens möjligt? Någon sjuksköterska eller liknande kanske läser detta och vet svaret? :)

  • Jordgubb90
    Dumbledore skrev 2017-02-19 20:12:47 följande:
    Hygien. Allt handlar om hygien, i ett fall bristande sådan.
    Det kan ju omöjligt handla om hygien?? Om så vore fallet, att vi hade dålig hygien så skulle vi ju inte ge magsjuka på grund av dålig hygien? :P

    Vi duschar som alla andra och tvättat händerna noga efter toalettbesök... så nej där tror jag du har fel!
  • Jordgubb90
    matben skrev 2017-02-19 20:36:37 följande:
    Fast självklart handlar det om hygien? Om inte ni hade någon muterad, luftburen virusvariant som svävade som ett moln runt er förstås, men det är mindre troligt. Att just handtvätt är go-to-metoden på sjukhus i största allmänhet, och vid magsjukeutbrott i synnerhet, är ju av en vetenskapligt bevisad anledning. Tvättar du händerna ordentligt, med tvål och vatten, så är händerna i stort sett rena efteråt. Pillar du dig sen i munnen först och skakar hand med någon efteråt så hjälper det inte att du tvättat dig efter toabesök. Har barnen en snuttefilt eller en nalle som inte blivit ordentligt tvättad sedan kräksjukeutbrottet så kan viruset leva kvar där också i några veckor. 

    Rent allmänt är det väl helt enkelt bra att undvika kramar och annan kroppskontakt med bekanta någon vecka efter ett magsjukeutbrott, men håller man sig från detta är risken inte speciellt stor att smitta andra efter ett par dygn utan symtom.
    Muterad var den garanterat med tanke på att vi smittade 2 veckor efter sista symptom. Så sjukt! Och nää inga gossedjur och rena kläder och tvättade händer. Men självklart pillar en 2 åring sig i munnen. Men det kallar inte jag för dålig hygien. Fortfarande konstigt hur mycket han än pillar i munnen att vi kunde smitta 2 veckor efter...
  • Jordgubb90
    Dumbledore skrev 2017-02-19 22:31:51 följande:
    Ja, om du just kräkts så smittar det naturligtvis på det sättet. Absolut. Eller om du kräks, då flyger droppar från spyan ut i luften och kan smitta någon annan. Men magsjukevirus finns ganska sällan i saliven.
    Jordgubb90 skrev 2017-02-19 20:19:25 följande:

    Det kan ju omöjligt handla om hygien?? Om så vore fallet, att vi hade dålig hygien så skulle vi ju inte ge magsjuka på grund av dålig hygien? :P

    Vi duschar som alla andra och tvättat händerna noga efter toalettbesök... så nej där tror jag du har fel!


    Nu skojar du va? Du kan inte på riktigt påstå att smittspridning av magsjuka inte har med hygien att göra? Jag förstår varför ni blev sjuka igen.
    Vi blev inte sjuka igen, det har jag aldrig sagt... dessutom så sa jag inte att det inte sprids via dålig hygien. Jag sa bara att i vårt fall handlar det inte om dålig hygien eftersom jag vet att vi har god hygien.
  • Jordgubb90
    Dumbledore skrev 2017-02-20 12:50:02 följande:
    Du blev ju sjuk långt efter ditt barn? Om det var samma magsjuka så har du städat dåligt.
    Nej det blev jag inte... du måste ha blandat ihop mig med någon annan i tråden. Jag blev sjuk 2 dygn efter att ha blivit kaskadspyad rakt i ansiktet så du kanske ska passa dig för att hävda att andra har dålig hygien!!! Sedan smittade vi en hel drös med andra människor så långt som 2 veckor efter vi var sjuka. Och detta var inte ens hemma hos oss och sjävklart har vi duschat och bytt kläder massa gånger efter det. Så det jag undrade innan du hävdade att jag har dålig hygien var om någon vet vad det kan vara som smittar så pass länge efteråt? Antar att det var min sons saliv som smittade i och med att han är liten och käkar på allt, men tyckte det var konstigt att det smittade så himla länge efteråt. Alla vi träffade blev sjuka så långt som 2 veckor efter vårt sista symptom. Helt sjukt tycker jag.
  • Jordgubb90
    Charlotte N skrev 2017-02-20 14:28:14 följande:
    Hur ska man städa? Min son blev magsjuk förra veckan. Jag tvättade allt, städade överallt, klorin i badrummen. Ändå blev alla andra i familjen sjuka igår:(
    Jag hävdar till till skillnad från Dumbledore att i erat fall kan det säkert ha haft att göra med att någon i familjen burit på smittan men att det inte brytit ut, som i sin tur kan ha smittat nästa person/personer där det brutit ut. Det behöver inte handla om att man städat dåligt hävdar jag!
  • Jordgubb90
    Palestrina skrev 2017-02-22 00:24:16 följande:
    Om det inte bryter ut för man inte heller smittan vidare. Då är det mycket troligare att man har missat att städa någon detalj, som t ex ett dörrhandtag eller en strömbrytare, som folk rör vid.
    Jordgubb90 skrev 2017-02-20 16:17:03 följande:Nej det blev jag inte... du måste ha blandat ihop mig med någon annan i tråden. Jag blev sjuk 2 dygn efter att ha blivit kaskadspyad rakt i ansiktet så du kanske ska passa dig för att hävda att andra har dålig hygien!!! Sedan smittade vi en hel drös med andra människor så långt som 2 veckor efter vi var sjuka. Och detta var inte ens hemma hos oss och sjävklart har vi duschat och bytt kläder massa gånger efter det. Så det jag undrade innan du hävdade att jag har dålig hygien var om någon vet vad det kan vara som smittar så pass länge efteråt? Antar att det var min sons saliv som smittade i och med att han är liten och käkar på allt, men tyckte det var konstigt att det smittade så himla länge efteråt. Alla vi träffade blev sjuka så långt som 2 veckor efter vårt sista symptom. Helt sjukt tycker jag.
    I ert fall låter det troligare att den drös människor ni träffade faktiskt fick smittan från någon annan.

    Ska ju tillägga då att alla vi träffade blev sjuka 2 dagar efter... och vi träffade alltså inte dessa personer samtidigt utan olika dagar och de flesta hemma hos dom och inte hos oss. Lite otäckt var det faktiskt med tanke på att vi kände oss som pesten... vi slutade ju till slut träffa folk en vecka till. Så tog 3 veckor efter sista symptom innan vi slutade smitta. Sjukt tycker jag. Och ja, vi är renliga av oss. Duschar och byter kläder varje dag. Eller ja, sonen duschar jag inte varje dag. Men tvättat händer och byter kläder. Då när han var sjuk blev det dusch varje dag.
Svar på tråden Magsjuka, hur hade ni gjort?