• Alexi

    Hur gör ni med sparandet till era barn?

    Anonym (samma) skrev 2017-02-25 23:11:41 följande:

    Och så en sak till: Jag skulle inte drömma om att spara pengar till min son för att han ska kunna studera utan CSN-lån.

    Jag anser att CSN-lån är något som de flesta får ta, och att det är nära nog ofrånkomligt för den som vill bedriva högre studier. 

    Skulle han däremot, efter avslutade studier, få problem att betala tillbaka sina studielån (utan egen förskyllan.) Ja, då skulle jag naturligtvis kunna hjälpa honom.
    Men i normalfallet står man som student för sin egen försörjning, och när man sedan börjar jobba betalar man tillbaka de pengar man lånat. Det har jag själv gjort, och jag kan inte påstå att det varit särskilt betungande.

    Däremot var det en skön känsla när sista inbetalningen var gjort. Jag kände mig faktiskt riktigt stolt! Och att känna sig stolt över det man åstadkommer, är heller inget jag vill ta ifrån min son. Det är inte alltid av godo att få allt serverat på silverfat. 


    Jag slapp csn-lån. Mina föräldrar betalade min hyra (inkl el mm) och studentlitteraturen. Resten fick jag klara själv på studiebidraget och fick jobba extra för mer pengar. Fantastiskt tycker jag. Jag fick skaffa guldkanten själv men slapp betala flera tusen i månaden i många år efter studierna.
    De gjorde så här eftersom de själva tyckte studielånen var väldigt betungande när de vara unga, nygifta osv.
  • Alexi
    sextiotalist skrev 2017-02-26 08:04:37 följande:
    Läste du till läkare? För annars är det nog få som behöver betala flera tusen i månaden. Sambons äldsta betalar en dryg tusenlapp och tagit fullt CSN, som jag gjorde. Men jag hade högre ränta och skulle betala på 20 år.
    Nej jag är inte läkare men pluggat i ca fem år.

    Och nej jag har ju inte koll på summorna men det var ändå väldigt skönt att slippa de lånen.
  • Alexi

    Fattar inte varför körkort är något många tycker barnen ska betala själva. Tycker det är självklart en grej som man betalar för sina barn om de tar körkort medan de bor hemma. Lika självklart som gymnasiet eller fotbollsavgifterna.

  • Alexi
    Anonym (Charlie) skrev 2017-02-26 15:43:19 följande:
    Det är en ganska lagom summa för dom att spara ihop själva och som sedan ger en stor avkastning. Det kan vara en stor personlig utveckling att jobba ihop dom pengarna på ett sommarlov innan man tar körkort.
    Faktiskt jättelarvigt. Det kräver rätt mycket tid och engagemang av någon för att ta körkort. Och körkort är oerhört bra att ha, inte minst i jobbsammanhang som ung, även om inte alla 18-åringar förstår det. Helt meningslöst att barnet också ska betala det själv.
  • Alexi
    Anonym (Karin) skrev 2017-02-26 16:28:02 följande:
    Jättelarvigt och meningslöst att barn ska behöva betala sina egna saker själv...

    Ja, där ser man.
    De kommer ju betala allt annat i resten av livet och framför allt allt som är onödigt redan i den åldern. Varför ska något så vettigt som körkort som faktiskt kan vara krav för många okvalificerade jobb kräva långt sparande?
  • Alexi
    Anonym (pappa) skrev 2017-02-26 17:00:59 följande:
    Som 18-åring var att ta körkort inte ens på kartan för mig och de flesta av mina kompisar. Inte för att vi inte hade råd, utan för att vi inte kände att vi hade något behov. Vi ville helt enkelt inte. Först vid 21 tog första kompisen körkort, själv tog jag det vid 26, och nu är vi 34 och bara ca 6 av 10 av oss har körkort. Om ditt barn kom 10 år efter universitetsstudier, fast jobb, ok till god ekonomi, familj och hela köret och sa att hen tänkte ta körkort, skulle du verkligen betala det då? Givmilt i så fall. och totalt meningslöst, eftersom hen förmodligen kan betala det själv.
    Jag skrev ju "om de bor hemma". Så betala körkort handlar om hemmaboende barn runt 18 år. Definitivt inte tio år senare.
Svar på tråden Hur gör ni med sparandet till era barn?