• Guapa

    Hur gör ni med sparandet till era barn?

    Jag såg ett inslag på nyhetsmorgon för ett par veckor om barnsparande och fick mig att par riktiga tankeställare. "Lyxfällan" Charlie Söderberg och någon känd ekonomibloggare ("Rika tillsammans") har skrivit en bok om just barnsparande och de menade att tidigt ge barnet ett ekonomiskt tänk var oerhört mycket mer värdefullt för barnet än att spara till en stor summa. Att ge barnet en större summa på sin 18-årsdag kunde tom vara negativt för barnets ekonomiska utveckling.

    Jag gillar tänket väldigt mycket, att se det som en mer långsiktig investering än tillfälliga gåvor till barnet. Att barnet tidigt ska förstå vikten av att hushålla med pengar och spara till specifika mål.

    En idé är att dubbla barnets egna sparande - att de själva sparar pengar till körkort, lägenhetsinsats eller kanske en leksak, men att man bidrar med motsvarande belopp (eller kanske mer om det behövs för att uppnå målet inom rimlig tid). 

    Just nu sparar vi inte särskilt till barnen men vi funderar på att börja med det, inte minst för att det är kul med ett längre sparande (15-20 år) där man kan ta lite större risker och därmed få en större avkastning i aktieindexfonder och liknande. Vi kommer följa råden på nyhetsmorgon och:
    * Månadsspara i ISK i våra egna namn (inte barnens!)
    * Samma konto till båda barnen (för att undvika orättvisor beroende på hur börsen går)
    * Ha en relativt hög risk i början med rena aktieindexfonder för att senare när barnet blivit äldre minska risken med mer räntor.

  • Guapa
    Anonym (Vi) skrev 2017-02-26 13:26:30 följande:
    Håller med i sak men tycker att en lägenhet som ju kostar rejält med pengar kan vara värt att spara till, istället för att barnet ska klara sig själv och bostadsfrågan blir då väldigt problematisk. Har man en lägenhet med litet/inget lån har man ett ekonomiskt försprång på många år jämfört med de som inte fått något alls. Vi vill nog även betala körkort men det gör vi antagligen ur "egen ficka" när det är dags. Men att ge pengar bara sådär skulle jag aldrig göra. Det måste vara något vettigt. Men rika tillsammans-bloggaren har hittills sparat en enorm summa till sitt lilla barn så jag gissar att det är det som är poängen. Eller har du tolkat det annorlunda?

    Vi bor i en bostadsrätt tack vare våra föräldrar. Vi är gifta och har snart två barn, avgiften är låg så vi kan studera samtidigt utan ekonomiska svårigheter t ex, har t o m råd att resa. Om vi inte haft lägenheten hade vi behövt bo hemma fortfarande och fått vänta med att starta våra liv, antagligen i en hyresrätt sedan med hög hyra som det brukar vara - inget ekonomiskt svängrum. Vi är så otroligt tacksamma över den här möjligheten då vi kan flytta med våra barn till ett hus i ett mycket fint område innan vi är 30. Vi hade gjort det innan 25 om vi inte hade prioriterat långa föräldraledigheter.

    Jag följer just rika tillsammans-bloggen och har en kapitalförsäkring till barnet, ISK till mig. Dubbelkolla det (spelar nog inte så stor roll mellan de två), och börja! Det är jättekul! Så hög risk blir det ändå inte realistiskt sett då man sprider riskerna rejält
    Rikatillsammans-bloggaren kommenterade faktiskt det faktum att han sparat en ansenlig summa till sin dotter men sen under tiden de skrivit boken insett att han tänkt helt fel. Så nu har han strypt sitt barnsparande rejält.

    Att spara lagom till sina barn var positivt men inte för mycket. Han menade att hela barnbidraget var FÖR mycket. Tyvärr utvecklade han aldrig det resonemanget så jag förstod inte riktigt vad han menade med FÖR mycket (för precis som du säger - en lägenhet är dyr..). Man kanske måste köpa boken för att fatta poängen :) Fast han borde ju skrivit något på bloggen om det?

    Som jag förstod det var boken uppdelad i två delar - en del som beskrev rent praktiskt/tekniskt hur man bör spara till sina barn för att få hög avkastning med låg risk på lång sikt och en del som beskrev hur man kan hjälpa sitt barn att utveckla ett ekonomiskt tänkande. 
  • Guapa
    Anonym (Vi) skrev 2017-02-26 19:04:00 följande:

    Oj, det gör mig väldigt förvånad. Ju mer man kan betala kontant på en lägenhet desto bättre i min mening. Det går inte över en natt att skramla ihop 3 miljoner heller (som det kostar för en liten lägenhet i vårt område), tror att hans ursprungliga mål var 2 milj.

    Har inte tidigare hört om föräldrar som betalat för att barnen ska slippa CSN, förrän jag läste här. Men lägenhet, körkort, hyran under studietiden, en eller två av de sakerna kan man ju i alla fall spara ihop till. Jag tycker inte att det är att skämma bort, alls. Det känns bara vettigt. Då köper vi mycket begagnat, lagom med leksaker och annat och lever inte i överflödig lyx/curlande, det är där problemet ligger när det gäller brist på respekt för pengar känner jag, om man får allt man pekar på t ex, och aldrig fått hushålla med pengar själv. Man kommer nog långt med vecko-/månadspeng. Även om det är väldigt mycket pengar som sparas till barnen är det smarta investeringar.


    Jag hittade klippet på hans blogg! Publicerat den 31a januari. Han fick även frågan i kommentatorsfältet varför han ansåg att hela barnbidraget var för mycket. Han svarade något i stil med att han sparat mer än så i början men insåg sen att det var stor risk att man gör sitt barn en björntjänst om man sparade för mycket.. typ nåt sånt. Du får kolla på bloggen :)

    Sen tycker jag nog det är vettigt att inte bidra med hela kontantinsatsen till första lägenheten utan låta barnet spara till en del själv. Självklart får man ju hjälpa till med boende om det behövs akut för studier el liknande och man ekonomisk möjlighet till det, bara man inte serverar allt på silverfat så barnet aldrig behöver ta något eget ekonomiskt ansvar. Det är en avvägning man får göra där.
  • Guapa
    Anonym (K) skrev 2017-02-27 06:52:13 följande:

    Då anser jag att man hyr sin bostad som de flesta gör när man flyttar hemifrån. Till studier tar man studielån.


    Jag tror inte det är så vanligt att föräldrar köper boende åt sina barn i studieorter där det finns bostäder tillgängliga att hyra. Det är på de studieorter där det inte ens går att få tag i ett studentrum (om man inte har ryslig tur) där det kan bli aktuellt. Boendet är ett stort problem på flera större studieorter idag. Och det vore tragiskt om man inte kan påbörja sin utbildning bara för att man inte får tak över huvudet.
Svar på tråden Hur gör ni med sparandet till era barn?