Inlägg från: Anonym (Erfaren) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Erfaren)

    Hur gör ni med sparandet till era barn?

    Anonym (K) skrev 2017-02-27 06:52:13 följande:

    Då anser jag att man hyr sin bostad som de flesta gör när man flyttar hemifrån. Till studier tar man studielån.


    Betänk att det kan vara väldigt svårt att få ett studentrum på populära utbildningar och vissa utbildningar finns bara på ett ställe i landet.

    Jag hade stått i kö i två år och fick ett studentrum (ej lägenhet). Idag kan man inte ställa sig i kö så tidigt. Möjligtvis att det är bättre idag men av de studiekamrater som inte planerat var det flera som hoppade runt på 3-månaders anadrahandskontrakt.

    Både jag och min fru fick hjälp av våra respektive föräldrar med kontantinsatsen. Själv har jag sommarjobbat sedan jag var 15 och extrajobb att sen 18 men det gav inte mycket pengar i relation till vad som krävdes i kontantinsats. Jag vill dessutom unna mina barn att få göra något kul för pengarna de arbetar ihop på kvällar och helger. Varken jag eller frun har blivit fördärvade av våra föräldrars hjälp. Visst köper vi inte allt på loppis men vi är väldigt flitiga på att spara till det vi vill ha.

    Vi sparar inte något särskilt till barnen. Just nu vill vi köpa större boende till hela familjen. Efter det kanske det kan bli något öronmärkt spar men huvudsaken är att vi har tillräckligt mycket pengar för att kunna hjälpa barnen till sin första bostad. Körkort (om nödvändigt om 15 år), resor m.m. plockar vi nog ur fickan. CSN är inte så dyrt. Vill de studera utomlands får vi se då hur terminsavgift, vilket är lite blodigare, m.m. löses.
  • Anonym (Erfaren)
    Anonym (Sini) skrev 2017-02-27 13:54:12 följande:

    Fånigt rädda är väl överdrivet , finns ingen anledning att stå med flera hundra tusen i lån om man inte måste .


    CSN är det billigaste lån du får idag (nästan). Finns ingen anledning om du inte också äger en helt obelånad bostadsrätt eller villa. Är läget ett annat är det bättre att betala av bolånet först. Med tanke på att jag har bolån på nästan 4 miljoner (1,5% ränta) och CSN på knappt 300 tusen (0,34% ränta) så tar det ett tag innan det blir prioriterat. Jag sparar alltså ca 3000 per år på att betala av 300 000 från bolånet istället för CSN.
  • Anonym (Erfaren)
    Anonym (Sini) skrev 2017-02-28 09:08:52 följande:

    Har inte sagt att det är ett dåligt lån men onödigt med lån om man inte måste oavsett .


    Har man möjlighet till båda så absolut. Personligen känns det enklare att bara föra över pengar varje månad i så fall när de når den åldern.
  • Anonym (Erfaren)
    Anonym (Sini) skrev 2017-02-28 12:47:58 följande:

    Vi anser att dom får ta ansvar själv i den åldern o därav får det vi sparat från födelsen o ta eget ansvar o bestämma själv vad pengarna ska gå till . Funkar jättebra . Vi gör så åt alla 5 barnen .


    Såklart ett upplägg. Lyx att inte behöva låna. Vi har en bit kvar dit. Gissar på ökade lån fram till 35-40-årsåldern för vår del innan det börjar vika av nedåt. Har inte kommit så långt i boendekarriären än...
Svar på tråden Hur gör ni med sparandet till era barn?