Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    tjänstledig studier och fp??

    Stort grattis till att äntligen vara gravid! Jag var själv tjänstledig för studier under graviditeten och fick behålla min SGI utan problem så jag har rätt bra koll men du måste förstås dubbelkolla med försäkringskassan (FK). Några frågor: Hade du arbetat i minst 240 dagar (ca åtta månader) sammanhängande innan du blev sjukskriven? Var sjukskrivningen godkänd av FK så att du fick sjukpenning baserad på din SGI? Gick du sedan direkt från sjukskrivning till studier utan glapp emellan? Har du papper med datum för din tjänstledighet och tar du ut CSN och har gjort hela tiden? Annars kan det bli problem för din SGI om du inte tagit ut CSN alternativt fått studierna godkända av FK som studier inom eget yrkesområde.

    Du borde nog ringa FK eller boka ett personligt möte om du är orolig för hur det blir med din föräldrapenning. Om FK säger att du behöver gå tillbaka och jobba för att få föräldrapenning baserad på din inkomst (alltså om du förlorat din SGI på något sätt) så kan du vända dig till facket om du är orolig för att ditt jobb inte ska vilja ta emot dig så hjälper de dig med vilka rättigheter du har.

  • Seven Costanza

    Det är bra att du har en tillsvidaretjänst på heltid och att du tar ut CSN. Om man har för avsikt att fortsäta studierna efter sommaren så behöver man inte anmäla sig på AF på sommarlovet - det gjorde du väl inte i somras? Du missade att svara på om du gick direkt från sjukskrivning till studier eller om hade någon dags glapp mellan datum för sista beviljade sjukskrivning och dag för studiestart? Det kan ev ställa till det.

    Det där med hur FK och din arbetsgivare ser på studieavbrott respektive studieuppehåll vet jag inte utan det får du fråga FK och ditt fackförbund. Det är ju inget som hindrar dig att vara inskriven på kursen tills den tar slut i januari trots att du föder i november, och sedan ta studieuppehåll eller studieavbrott under vårterminen till att börja med och göra klart eventuella tentor som du missat pga förlossning före start på nästa kurs efter föräldraledighet.

    Jag ansökte om tjänstledighet i bara en termin i slutet av graviditeten så jag behövde inte göra något studieuppehåll så jag vet inte vad som är bäst av uppehåll eller avbrott men för mig blev det iaf inget problem av att mitt barn var beräknat före kursens slut.

  • Seven Costanza
    Tiinuli skrev 2017-03-18 21:42:09 följande:

    Just det, nej hade ingen uppehåll mellan sjukskrivning och början på tjänstledighet/studier utan började studierna direkt dagen efter sjukskrivning. Studerade förra sommaren kurser som krävdes inför utbildningen, så allting borde löpt efter varandra utan uppehåll.

    Men tusen tack för svar, ska prata med fk och facket.

    Kände att vill ha lite kött på benen innan tar upp detta med myndigheter och jobbet eftersom det känns ibland att dem har inte alltid koll på läget så vet stå på mig.


    Varsågod, det löser sig säkert - bra att du är med i facket om du nu känner att ditt jobb kanske tycker att du är besvärlig. Grattis igen till graviditeten och lycka till!
Svar på tråden tjänstledig studier och fp??