Inlägg från: Tiinuli |Visa alla inlägg
  • Tiinuli

    tjänstledig studier och fp??

    Hej!

    Någon kunnig inom tjänstledighet studier och fp vad som kommer hända och vart jag ska först vända mig?

    Jag och min sambo hade börjat utredning gällande barnlöshet och att det skulle mest sannolikt bli ivf för oss , MEN , vi har nu blivit gravida själv! Helt paff och många tankar för tanke om barn låg långt framme pga att sånt brukar ta tid att få hjälp med.

    Grejen är att jag har sedan maj 2016 tagit tjänstledigt från mitt arbete för studier och hade sagt att kommer tillbaka om 2år 2019 efter studier. Va också sjukskriven 3 månader innan detta.
    Tror dessutom att dem vill bli av med mig då jag frågade om kunde jobba där under sommaren och arbetsgivaren sa nej, så jag är lite orolig hur och i vilken ordning jag ska göra med att avbryta/at studie uppehåll under barnets första år samt vid födsel att jag ska ha rätt till min sgi från arbetet...
    vad är det för regler kring försäkringskassa/arbete och studier?

    Jätte snurrigt och vet inte var ska börja.
    Som sagt rätt att missa skydda min sgi och eftersom känner att jobbet vill bli av med mig...
    Någon som har tips eller vet??
    Tacksam för svar

  • Svar på tråden tjänstledig studier och fp??
  • Tiinuli

    Vilken bra koll du verkar ha! Tack!
    Det ser ut som det är många saker som man ska göra och ha gjort på korrekt sätt för att inte hamna snett : /

    Jag har varit fast anställt sedan 2008, jobbat heltid innan sjukskrivning, tjänstledighet beviljandet har på mail då behövde aldrig skicka in någon formel ansökan, tagit ut CSN under hela tiden och studerar även inom egen yrkesroll. Kommer ha sommaruppehåll men om förstått rätt så behöver inte vara inskriven på arbetsförmedling eftersom det är en utbildning på 2 år, men ska nog göra det bara för att ändå.
    Sen att jag har bf i november kom också helt fel eftersom kommer bli tvungen att ta uppehåll eller avbryta studier på ett år ,där är lite osäker också gällande om jag måste avbryta istället att ta uppehåll och vad gällde fk vid uppehåll eller avbryt för tror dem ser saker på olika sätt... vill ju såklart ha mitt jobb sgi, ha uppehåll från studier 1 år och återkomma och avsluta sen som planerat , men kan tex. Jobbet neka nu när det är föräldraledighet emellan och sen åter studier?
    Är så snurrig , men som tur är väll att har lite tid att bolla detta :/

  • Tiinuli
    Seven Costanza skrev 2017-03-18 21:22:11 följande:

    Det är bra att du har en tillsvidaretjänst på heltid och att du tar ut CSN. Om man har för avsikt att fortsäta studierna efter sommaren så behöver man inte anmäla sig på AF på sommarlovet - det gjorde du väl inte i somras? Du missade att svara på om du gick direkt från sjukskrivning till studier eller om hade någon dags glapp mellan datum för sista beviljade sjukskrivning och dag för studiestart? Det kan ev ställa till det.

    Det där med hur FK och din arbetsgivare ser på studieavbrott respektive studieuppehåll vet jag inte utan det får du fråga FK och ditt fackförbund. Det är ju inget som hindrar dig att vara inskriven på kursen tills den tar slut i januari trots att du föder i november, och sedan ta studieuppehåll eller studieavbrott under vårterminen till att börja med och göra klart eventuella tentor som du missat pga förlossning före start på nästa kurs efter föräldraledighet.

    Jag ansökte om tjänstledighet i bara en termin i slutet av graviditeten så jag behövde inte göra något studieuppehåll så jag vet inte vad som är bäst av uppehåll eller avbrott men för mig blev det iaf inget problem av att mitt barn var beräknat före kursens slut.


    Just det, nej hade ingen uppehåll mellan sjukskrivning och början på tjänstledighet/studier utan började studierna direkt dagen efter sjukskrivning. Studerade förra sommaren kurser som krävdes inför utbildningen, så allting borde löpt efter varandra utan uppehåll.
    Men tusen tack för svar, ska prata med fk och facket.
    Kände att vill ha lite kött på benen innan tar upp detta med myndigheter och jobbet eftersom det känns ibland att dem har inte alltid koll på läget så vet stå på mig.
Svar på tråden tjänstledig studier och fp??