• äsch

    Vad kan man använda istället för parfymerat schampo?

    Hej!

    Min son är överkänslig mot parfymerade produkter. Dock säger han att han vill att hans hår ska lukta någonting. Är det någon som har något förslag på vad vi kan använda istället för parfymerat schampo?

    Jättetacksam för förslag.

  • Svar på tråden Vad kan man använda istället för parfymerat schampo?
  • äsch
    Starka skrev 2017-03-26 20:26:22 följande:

    Kanske oparfymerat schampo med nån eterisk olja som han tål. Rasullera är också ett bra alternativ till schampo, kan man också blanda nån olja i som doft


    Jag har tänkt på eteriska oljor, men jag har läst att de också kan framkalla allergiska reaktioner. Förutom att han är överkänslig mot parfymerade produkter så är han överkänslig mot diverse ingredienser i tvål/schampo, så vi har verkligen fått prova oss fram till vad som funkar för honom. Jag är bara så rädd att ramla tillbaka i eksemträsket att jag drar mig för att testa något nytt när vi äntligen har lyckats komma ur det.
  • äsch
    Themis skrev 2017-03-26 21:01:50 följande:

    Har ni kollat på Urtekrams produkter? Finns i hälsokosten men ibland även på Ica (Maxi-klass).

    Jag har ett med björk som jag tycker doftar lite svagt gott och även om jag själv inte tål björkpollen så tål jag detta schampo, i alla fall.


    Nej, jag tvättar inte min bil. Jag vattnar den för att se om den växer och blir en buss. /sarcasticquotes
    Tack, det ska jag kolla på.
  • äsch
    sofiec5 skrev 2017-03-26 21:03:19 följande:

    Hej jag är också överkänslig mot parfym och måste ha allt oparfymerat... även tvättmedel och sådant... tvingar även folk runt omkring mig att ha oparfymerat hehe.. men det som jag klarar är palmolives honungstvål som också finns som duschcreme den luktar gott. Ni kanske kan testa den??


    Min son är inte överkänslig mot själva doften av parfym, utan han får hudproblem. Jag ska kolla vad honungstvålen innehåller, tack för tipset.
  • äsch
    Farfallos skrev 2017-03-26 21:06:27 följande:

    Människan är i stort sett bara allergisk mot naturliga ämnen, och de övriga är bara skadliga (eller i bästa fall ofarliga). Vänj honom av med parfym helt enkelt. Med daglig dusch och grov svamp behöver man ingen tvål.


    Nej, han använder inte tvål förutom vid riktigt grov smuts. Han använder olja. Samma sak med schampo, vi har ett som vi använder väldigt sparsamt. Vi kan absolut inte använda sköljmedel och tvättmedel måste vara sensitive. Men nu har han själv bett om att få ha någon doft i håret. Jag tänker om man kan ta någon eterisk olja på en kamm och kamma som vanligt. Då borde det väl bli lite doft och förhoppningsvis ingen allergi.
  • äsch
    Tulipanarosornas krig skrev 2017-03-26 21:08:13 följande:

    Vanilj kanske? Blanda ut lite vaniljpulver i schampoo eller pudra lite efter tvätt.


    Haha, ja. Själv föreslog han kanel :)
  • äsch
    Tulipanarosornas krig skrev 2017-03-26 21:14:05 följande:
    Det lät ju bra det med!
    Som sagt, vi har brottats länge med problemhud (inkl. hårbotten). Jag vill verkligen inte att problemen ska återkomma. Man blir lite rädd för att experimentera.
  • äsch
    Themis skrev 2017-03-26 21:20:16 följande:
    Men då får ni söka produkter med så få ingredienser som möjligt, jag är själv överkänslig mot en hel del.

    Har ni gjort kostutredning och uteslutit att kosten förvärrar hans allergier och eksem?

    Själv har jag haft svåra eksem under tonåren och bara fått utskrivet krämer och kortison i mängder trots att jag varit hos ett dussin läkare varav några var specialister på hud respektive allergi, och jag specifikt bad om att få hjälp med kosten eftersom jag begrep att det var något i det jag åt, men det var för spritt för att knytas till något enskilt födoämne.

    Jag fick själv utreda och ställa min diagnos på min väg genom universitetet, och sen klampade jag in till allergiläkarna och fick dem att bekräfta att jag hade rätt.

    Om jag utesluter konserveringsmedlet E202, natriumbensoat, och produkter det står "-bensoat" på samt E211 kaliumsorbat så har jag inga eksem. Men sorbinsyra/bensoesyra finns även naturligt i t.ex. lingonsylt, så man får se upp även med en del födoämnen utan tillsatt konserveringsmedel.

    När jag väl lyckades dra ner på mängden av dessa ämnen jag fick i mig varje vecka minskade dessutom alla övriga allergier i styrka (pollen, pälsdjur, livsmedel, material) och numera kan jag äta det mesta igen.

    Jag säger verkligen inte att detta är orsaken för alla. Men efter att ha haft eksem så man gråter när man ser sig i spegeln en hel tonårstid för att läkarna vägrade hjälpa mig utreda så är jag rätt skeptisk till "domen" att man bara ska leva med sina eksem och smörja in sig med kortison (som ni säkert förstår så tålde jag inte konserveringsmedlet i krämerna heller så det var ju raka motsatsen till bot för mig). Det kan alltså vara värt att utreda lite på egen hand.

    Den som vill veta om man blir hjälpt av en kost som utesluter bensoater och salicylsyra ska fråga vården om SABAR-kost. På länken nedan finns en beskrivning av vad man ska undvika men jag har innan hittat en lista på nätet på vad man får äta, för jag fick bara äta 60 olika saker under den månaden och då var 12 av dessa kryddor. Efter 4 veckors rensande av kroppen fick jag under övervakning på sjukhus en kapsel med en massa E-ämnen i, den ena gången var det placebo, alltså inget i. Det tog tio minuter tills det började klia på hela mig...

    (Vilket är det som händer om jag går på restaurang och de inte lagar såsbasen själva- färdiga fonder innehåller sjuka mängder konserveringsmedel eftersom de är bakteriers favoritmat.)

    alfresco.vgregion.se/alfresco/service/vgr/storage/node/content/16448/Dietist%20SABAR_kost.pdf?a=false&guest=true
    Nej, jag tvättar inte min bil. Jag vattnar den för att se om den växer och blir en buss. /sarcasticquotes
    Men Gud, tack för omtänksamheten och din tid! :) I nuläget har han inga eksem över huvud taget. Läkarna gillar att skriva ut mängder med kortisonkrämer/salvor ja, men jag gillade inte att använda dem på honom. När jag tog bort tvål och schampo (används sparsamt) och började med kokosolja så försvann problemen. Jag vet inte om det även är något i hans kost, för man har inte velat utreda det. Han har pricktestats och inte påvisat några allergier, men något reagerar han ju mot. Men som det är nu så är han problemfri. Därför vill jag heller inte experimentera med hans hud och hår, men det är svårt när han själv efterfrågar någon doft.
  • äsch
    Monchichier skrev 2017-03-26 21:24:04 följande:
    Det är oftast de eteriska oljorna man får hud och allergiproblem av. En del eteriska oljor är dessutom ganska frätande, även i mindre mängder. Så nej, det är inte att rekommendera.
    Ja, det är lite så jag har tänkt också. Det är därför jag inte har testat. Jag tänker också att kanel, som var hans eget förslag till doft, kan irritera hårbotten. Jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på :)
  • äsch
    Jackie me skrev 2017-03-26 22:27:21 följande:

    Kanske använda kokosolja som balsam? Den ekologiska med smak och doft kvar alltså. Luktar milt och gott och sägs göra "underverk" både invärtes och utvärtes.


    Problemet är att han inte gillar kokosdoften. Nu får han ju snällt stå ut med den ändå eftersom oljan antagligen är en stor bidragande faktor till att han är problemfri nu. Men tror inte han vill ha den i håret. Jag vill helst inte ha den där jag heller, eftersom vi försöker vara sparsamma med schampoanvändning.
  • äsch
    Fnollet skrev 2017-03-27 02:09:03 följande:
    Jag har väldigt känslig hud och får lätt eksem (speciellt i hårbottnen). Jag klarar av vissa parfymerade krämer/tvålar och mår sämre av andra. Eftersom jag inte har någon parfymallergi utan benägenhet att få eksem så kan jag inte hjälpa dig med just den aspekten. Hursomhelst använder jag i nuläget ett "mjäll" shampoo som även hjälper vid rosacea (som jag typ har) och detta funkar jättebra för mig och har väldigt lätt parfymdoft. Det kostar en del med du kanske kan kolla med innehållsförteckningen om den funkar eller ej.

    Förövrigt kan man kanske använda ett parfymfritt shampoo och därefter spruta hårbalsam eller lite hårolja i topparna för doftens skull.
    Tack snälla för ditt svar. Det ska jag absolut kolla på :)
  • äsch
    Farfallos skrev 2017-03-27 07:23:55 följande:
    Ett alternativ är ju att inte kleta in sig med något öht, utan bara använda varmt vatten, något som river lite och en handduk. Jag som inte använder några kemikalier på min kropp märker ju att handdukarna lättare luktar skunk nuförtiden då mer av hudens fett hamnar i dem. Men 90 grader och såpa fixar ju det...

    ...och att han vill lukta något tycker jag nog ändå att ni kan styra lite. Det är inte naturligt att smeta in sig med en massa "lukta-gott". En ren kropp luktar som den ska göra, och är man bara frisk så luktar man inget, eller faktiskt bara gott.
    Jag själv tycker att han luktar gott och fräscht. Men kompisarna (går i tvåan) brukar tydligen lukta på varandras hår och kommentera att han inte luktar schampo. Uppenbarligen är detta ett problem för honom som han vill lösa, så därför vill jag gärna försöka hjälpa honom.

    Att bara använda vatten är tyvärr inte ett alternativ för hans hud. Han behöver helt enkelt oljan för att inte torka ut.
  • äsch
    Farfallos skrev 2017-03-27 16:42:46 följande:
    Det där med att lukta gott i håret kan ju vara en känslig grej om det blivit en sak på det sättet som du beskriver, och då får man väl hitta någon parfym av något slag och göra som du sa, få det i håret med kam utan att det når hårbotten.

    Men det där med att huden skulle torka ut av bara vatten har jag väldigt svårt att tro. Människan har utvecklats under miljoner år utan schampo, och det har nog funkat rätt bra så. All förändring kan visserligen ge underliga effekter på kort sikt, men på lång sikt tror jag att det naturliga (bara vatten) är det rätta. Hade själv problem med "feta" eksem i alla år, och det blev värre under ett kort tag när jag slutade med schampo, men nu har jag i flera år haft en helt oproblematisk hårbotten. Vatten är ju inte fettlösligt, så att det skulle vara uttorkande är bara en myt. Tvål däremot torkar ut, och tillsätter du fett så slår du möjligen ut hudens egen fettproduktion. Kolla bara på dem som blivit beroende av Lypsyl.
    Vi har testat bara vatten under en ganska lång period eftersom jag tänkte precis som du. Eksemen försvann visserligen, men hela han blev torr som fnöske. Så därför började vi med kokosolja och nu är han som sagt problemfri. Inga eksem, ingen torr hud, jättefin hårbotten osv. Jag tror att även när man bara använde sig av vatten fanns det människor med en hudtyp som inte fixade det. Men jag är tacksam för att du tar dig tid att svara. Jag önskar att jag själv kunde vara utan schampo, men jag har inte vågat ta mig igenom fett-hår-fasen. Jag säger ofta till min son att jag önskar att mitt hår aldrig fått vänja sig vid schampo, haha. Jag har gjort några tafatta försök genom åren, men jag har som sagt bangat efter ett tag :)
  • äsch
    Themis skrev 2017-03-27 17:51:22 följande:
    Jag undrar fortfarande om det inte finns någon mer faktor i detta.

    Onormalt torr hud är första stadiet för mig innan jag får eksem. När jag fortfarande fick i mig E200-E220 dagligen så kunde jag sopa upp drivor av små vita hudflagor under sängen. Nästa nivå är röda eksem och förtjockad hud som sprider sig över kroppen och om jag överdoserar helt i några dygn så får jag (förutom klåda på hela mig) blödande sprickor i mungiporna.

    Jättecharmigt. Obestämd

    Den torra huden blev mindre torr överlag när jag åtgärdade kosten och idag behöver jag inget smörjande alls om det inte är vargavinter. Smörjer då med ätbara oljor från skafferiet, t.ex. solros. Så hudens mående är verkligen starkt knutet till kosten för min del.

    Jag har märkt att jag mår bra av att äta 30-50 g god choklad också några gånger i veckan, det gör att min hud känns mindre torr.
    Nej, jag tvättar inte min bil. Jag vattnar den för att se om den växer och blir en buss. /sarcasticquotes
    Ja, det är det säkert, men vi får ju ingen hjälp med utredning :( Han är redan en liten matvägrare som det är, vilket han varit sedan han var riktigt liten och det är först nu som det börjat ge med sig och han inte blir helt galen när jag serverar något annat än köttbullar typ. Så det har varit myyycket gråt och tandagnisslan just kring maten. Men sedan ungefär ett halvår går det mycket bättre. Har du några förslag på hur man skulle kunna göra för att förändra och "utreda" själv med ett barn med den här problematiken? Själv älskar jag grytor och soppor av alla de slag och är inte så mycket för kött. Min son är ganska tvärtom och tillagade grönsaker har varit ett gissel att få i honom. Jag kan ju inte bara ge honom sallad :) Eller är det så man får börja och sedan lägga till mer och mer?
  • äsch

    Jag är bara så glad att vi äntligen har hittat ett sätt som "fungerar", Där vi åtminstone kan behandla symtomen med god effekt utan alltför mycket onaturligheter (tänker då på salvor och dylikt). Men det absolut bästa hade ju självklart varit att hitta orsaken. När vi inte använder olja så blir han inte torr så att hud faller av, han blir mer, ja, haha, väldigt svårt att förklara. Torr och kliig. Men han fjällar inte eller så.

Svar på tråden Vad kan man använda istället för parfymerat schampo?