Inlägg från: Anonym (Vegonorm?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vegonorm?)

    Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.

    Vegonissarna har kampanj med att vego ska vara norm i förskolan/skolan. Vad tycker du om det?

    Vi diskuterar i känsliga rummet för att alla ska våga säga sin ärliga åsikt, inte för att hoppa på varandra och vara elaka. Sköt diskussionen snyggt!

  • Svar på tråden Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.
  • Anonym (Vegonorm?)
    Anonym (Nä) skrev 2017-05-20 18:25:54 följande:

    Jag skulle föredra att man följer riktlinjerna och ger god och bra näringsrik mat enligt kostcirkeln. Tycker inte att man ska pracka på andra ens kosthållning, oavsett om det handlar om att inte äta fisk, inte fläsk eller inte kött osv. Tycker att det borde vara självklart att servera mat enligt kostcirkeln. Framförallt till växande barn!


    Vad jag vet så följer kosten riktlinjerna. Vad är det som inte stämmer?

    Ska man trycka på ungar kött då? Jag vet inte varför det är mer rätt för vissa att äta djur än vegetarisk mat. Jag vet inte alls varför det skulle vara fel med vego så förklara gärna.
  • Anonym (Vegonorm?)
    Pentra skrev 2017-05-20 18:37:51 följande:

    Nej, inte på några som helst villkors vis! Men fördenskull så måste de ju inte servera rött kött varje dag. Animaliskt protein finns ju även i t.ex. fågel, fisk och skaldjur och i ägg. Animaliskt protein är faktiskt livsviktigt, och det speciellt för växande barn. ... Med vänlig hälsning, Pentra


    Det stämmer väl ändå inte att man måste äta kött i förskolan/skolan för att få i sig det som oroliga föräldrar kan tycka att barnen behöver?
  • Anonym (Vegonorm?)
    Anonym (Bögvard) skrev 2017-05-20 20:02:04 följande:
    Källa på att någon ens föreslagit det. Det här är en halmgubbe i syfte att provocera. Jag har nog med slit för att få acceptans för att *min* dotter ska få vegetarisk mat.
    Många har föreslagit det under många år. Det diskuteras aktivt bland många miljö- och djurrättsgrupper samt bland vegogrupperna i samhället. Redan 2012 kom förslaget från MP.
    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=5024430
  • Anonym (Vegonorm?)
    Pentra skrev 2017-05-21 17:15:08 följande:

    Det handlar inte om att hålla med eller inte. Det ligger mycket sann och gedigen forskning bakom att man kommit fram till att hjärnan måste ha animaliskt protein för att utvecklas och fungera optimalt, och att detta speciellt gäller växande barn och deras hjärnor. Denna ytterst viktiga information är faktiskt ganska lätt att finna. Och, när det gäller soja, så visar forskning att vi sk. västerlänningar bör äta så lite som möjligt av den. Detta eftersom vår metabolism har svårt att ta hand om sojaprodukter, vilka därför med tiden lömskt orsakar oss diverse skador; men, än värre, även här, drabbar och skadar barn i fosterlivet och växande barn. ... Med vänlig hälsning, Pentra
    Men det stämmer inte. Även barn kan äta vegetarisk kost utan problem.
  • Anonym (Vegonorm?)
    Anonym (Wildrat) skrev 2017-05-21 19:19:32 följande:

    Det enda mitt barn äter bra av är köttfärs. Vegetariskt ratar han helt. Om all mat var vegetarisk skulle han alltså svälta om dagarna för han låter hellre bli att äta än äta sånt han inte tycker om. Så nej, jag tycker inte maten på förskolan ska vara vegetarisk nån gång.


    Svälta? Är du seriös? Inte får han väl köttfärs varenda dag hoppas jag.
  • Anonym (Vegonorm?)
    Anonym (nedo) skrev 2017-05-21 00:34:14 följande:

    Vegetariska alternativ jättebra, enbart vegetarisk nej, precis som enbart kött inte är bra heller.

    Sen finns det fanatiker på båda sidor com man inte kan ha respekt för då de inte visar respekt för andras val - alla veganer är inte militanta och köttätare kan vara djurvänner.


    Vad skulle vara fel med det? Jag vet att vi äter för lite frukt och grönt och alldeles för mycket animalier. Det är fakta. Jag kan tänka mig att det skulle bli en bättre balans om förskole- och skolmaten var vegetarisk medan man fortsätter att äta som vanligt hemma. Av den anledningen anser jag att det skulle vara spännande att testa under en period. Blir det inte bra så kan man alltid återgå till maten vi har nu i förskolor och skolor.
  • Anonym (Vegonorm?)
    Anonym (Vegetarian sedan 20 år) skrev 2017-05-21 19:58:08 följande:

    Jag tycker att det ska vara mer vegetariskt än vad det är idag. Vego 2 ggr/vecka. Fisk två dagar och kött en dag tex. Och maten ska vara varierad, både till innehåll och form. Då ökar chansen för att alla barnen ska äta hyfsat.


    Ett problem är att bra fisk är riktigt jäkla dyrt. Jag tror inte att kommunerna har ekonomi till att servera MSC-/Kravfisk ett par gånger i veckan. Det är bättre att hemmen ansvarar för det. Dock kan jag förstå hur du tänker.
  • Anonym (Vegonorm?)
    Anonym (Fsklärare) skrev 2017-05-21 19:54:15 följande:

    De flesta barn vill se vad de äter, grytor o dyl är svårare för många barn... sen finns det barn som helst bara äter köttfärs och korv o ratar allt helt kött,barn som äter allt i köttväg och barn som om de fick välja helst bara skulle äta pasta,ris och potatis. Vissa barn älskar grönsaker och andra äter kanske bara en ärta...... På min förskola får vi enbart svenskt kött och mestadels ekologiska produkter, så mycket närproducerat som det går för inköpsavtalen ,grönsaker efter säsong..... Vi har barn som gärna fyller tallriken med grönsaker av de minst 9 olika sorterna som finns varje dag och barn som på sin höjd äter två olika sorter ...barn som fått dessa olika grönsaker sedan 1 års ålder,vegetarisk mat någon gång i veckan...och ändå väljer de så olika vid 5 års ålder... Så för att alla barn ska orka med sin dag behövs en kost som passar så många som möjligt... Inte bara vegetariskt och inte bara kött utan en blandad kost, av både kött,fisk,fågel och vegetariskt .


    Hur tänker du nu? Det kommer alltid att finnas t.ex. 1/4 av barnen som inte äter bra oavsett om det är fisk, fågel, kött eller vegetarisk mat som serveras. Hur gör ni med barnen som äter så dåligt att de inte orkar med dagen i förskolan? Ringer ni föräldrarna och ber dem hämta?
  • Anonym (Vegonorm?)
    Anonym (ignore, you must!) skrev 2017-05-21 21:49:31 följande:
    Strunta i pentra, hon kommer med samma påståenden i alla vegotrådar och kan aldrig backa upp dem. 
    Det visste jag inte men jag tackar för förklaringen. :)
Svar på tråden Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.