Inlägg från: Anonym (bessie) |Visa alla inlägg
  • Anonym (bessie)

    Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.

    Absolut, det är inte hållbart eller hälsosamt att äta kött varje dag, så skolorna tycker jag borde skippa det, sedan får familjer äta vad de vill hemma.

  • Anonym (bessie)
    Anonym (Nä) skrev 2017-05-20 18:25:54 följande:
    Jag skulle föredra att man följer riktlinjerna och ger god och bra näringsrik mat enligt kostcirkeln. Tycker inte att man ska pracka på andra ens kosthållning, oavsett om det handlar om att inte äta fisk, inte fläsk eller inte kött osv. Tycker att det borde vara självklart att servera mat enligt kostcirkeln. Framförallt till växande barn!
    Kostcirkeln går utmärkt att följa utan kött och näringsrik mat är definitivt inte ett problem med vegetarisk kost.
  • Anonym (bessie)

    Det är lite skrämmande hur många som idag fortfarande tror att man måste äta kött för att få i sig allt man behöver.

    Jag tror inte att ett sådant förslag skulle gå igenom just pga de fördomarna, men det hade varit super om det blev vegetariskt på skolorna. :)

  • Anonym (bessie)
    kvarnfot skrev 2017-05-22 08:43:08 följande:
    Eftersom människan är gjord för att äta kött, så nej!
    Små barn rör på sej mycket och får med kött i sej massor av nyttiga saker, inte bara proteinet.
    Anpassad för att kunna äta kött*, inte gjord för. Vi är intelligenta varelser som kan få i oss allt vi behöver från en mångsidig vegetarisk kost, vi kan anpassa oss för att vara snällare mot naturen genom att sluta äta kött varje dag eller ens varje vecka. Det är inte hållbart att 7 miljarder människor tycker att de ska äta kött varje dag, vi behöver anpassa oss till en hållbar framtid.
  • Anonym (bessie)
    Flash Gordon skrev 2017-05-22 09:20:09 följande:
    Förutsatt att den vegetariska kosten innehåller tillräckligt mycket animalier för att ge de nödvändiga näringämnen vi inte kan få i oss via vegetablier.

    Människan skulle kunna klara sig på exempelvis en lakto-vegetarisk kost.

    Å andra sidan, om man ändå håller korna och getterna för att få mjölken av dem vore det slöseri med resurser att inte utnyttja köttet på dem också.
    Det enda som egentligen är knepigt att få i sig från en helvegetarisk kost är vitamin b12, det finns i t.ex. spirulinapulver, men det är ju förståligt om folk inte vill äta mängder av det. Att ta ett litet piller med b12 (som dessutom är ganska billiga piller) om dagen är dock inget jag tycker är speciellt komplicerat, speciellt inte om man ser på den stora fördelen för miljön med att välja vegetariskt.
  • Anonym (bessie)
    Flash Gordon skrev 2017-05-22 11:43:18 följande:
    Det var ju det då att spirulia är sk inaktivt B12 medan det du behöver är aktivt B12 som du enbart kan få från animalier. Inaktivt B12 från Spirulina kan til och med vara direkt skadligt om det blockerar dina receptorer som egentligen ska ta upp aktivt B12.

    Sedan är det lite andra näringämnen som är m-ö-j-l-i-g-a men svåra att få i sig via vegetabilier.

    Så en vegetariskt baserad diet med lagom mycket animalier är ett fungerande alternativ.
    Som jag sa, piller är inte svåra att ta, eller alla dessa produkter som har tillsatt b12 osv i sig. Det är långt ifrån omöjligt att få i sig allt man behöver som vegetarian.

    Sedan så är det klart bättre för miljön om man går från att vara allätare till att t.ex. äta ovo-vegetariskt, så det väljer man ju själv. Eller om man slutar äta kött under veckorna och bara äter det under högtider, också bättre för miljön än om man äter det varje dag. Man behöver inte bli vegan för att tänka på miljön.
    Om man känner att man själv är inkapabel till att få i sig allt man behöver och vägrar ett litet piller så får man väl fortsätta som man gör, men att påstå att en vegetarisk skollunch om dagen skulle bidra till undernärda barn är ju bara fånigt (säger inte att du har sagt det, har inte koll på vilka som vädrat sådana åsikter i tråden men har sett flera kommentarer).
  • Anonym (bessie)
    Flash Gordon skrev 2017-05-22 14:49:54 följande:
    Det handlar som sagt normalt sett om inaktivt B12 eller, om det är aktivt B12, sådant som utvunnits ut bakterier som i sin tur tagits från djur. Så du kommer inte ifrån djuranvändingsaspekten lik förbenat.

    Svensk skola, sjukvård, förskola och åldringsvård ska erbjuda mat enligt vad exempelvis livsmedelsverket rekomenderar - och då på vetenskaplig grund. Politker och byråkrater kan inte på måfå jaga efter den senaste trend-dieten.

    Då gäller i så fall en allsidig diet med exempelvis lite mer fisk än vad som (förmodligen) är normalt i svenska hushåll idag.

    Du känner inte att du överdriver en smula nu?


    Om du har följt tråden så ser du att vissa faktiskt tror det (angående det sista). Och ja, de överdriver.

    Det finns tillskott med b12 som är aktivt b12 (metylkobalamin t.ex. finns i Helhetshälsas vitamin b12 kapslar, veganska) och inte kommer från bakterier tagna från djur. Jag måste dock poängtera att jag själv inte tycker att det är fel att äta djur, det är naturligt att göra det, men med tanke på att vi är intelligenta varelser som kan leva utan kött så borde vi kunna anpassa oss.

    Om du inte förstår att det är väldigt dåligt för miljön att människor äter kött och mejeriprodukter till nästan varenda måltid och att vi MÅSTE anpassa oss förr eller senare om vi vill ha ett hållbart levnadssätt så är det ju bara ledsamt. Att mata djur med något vi hade kunnat äta under x antal månader/år för att sedan slakta djuret och göra denne till x antal portioner är ett otroligt slöseri. Tänk sedan att vi är 7 miljarder, tack och lov äter inte alla så fasligt mycket kött, men hur blir det i framtiden?

    -------------------------------------------------------

    Jag tänker lämna den här tråden och inte svara mer då den blev så deprimerande. Jag hoppas många av er får en lite mer positiv inställning till vegetarisk mat i framtiden.
Svar på tråden Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.