• Flash Gordon

    Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.

    Skolan ska servera mat enligt de hälsoråd som samhället i övrigt ger, främst via livsmedelsverket. Skolan ska inte förändra den mat de erbjuder bara för att någon särskild diet blivit populär för stunden.

    Detta betyder att skolan, som idag, skall erbjuda en normal blandkost.

  • Flash Gordon
    Anonym (bessie) skrev 2017-05-22 08:46:53 följande:
    Anpassad för att kunna äta kött*, inte gjord för. Vi är intelligenta varelser som kan få i oss allt vi behöver från en mångsidig vegetarisk kost, .
    Förutsatt att den vegetariska kosten innehåller tillräckligt mycket animalier för att ge de nödvändiga näringämnen vi inte kan få i oss via vegetablier.

    Människan skulle kunna klara sig på exempelvis en lakto-vegetarisk kost.

    Å andra sidan, om man ändå håller korna och getterna för att få mjölken av dem vore det slöseri med resurser att inte utnyttja köttet på dem också.
  • Flash Gordon
    Anonym (bessie) skrev 2017-05-22 11:11:35 följande:
    Det enda som egentligen är knepigt att få i sig från en helvegetarisk kost är vitamin b12, det finns i t.ex. spirulinapulver, men det är ju förståligt om folk inte vill äta mängder av det. Att ta ett litet piller med b12 (som dessutom är ganska billiga piller) om dagen är dock inget jag tycker är speciellt komplicerat, speciellt inte om man ser på den stora fördelen för miljön med att välja vegetariskt.
    Det var ju det då att spirulia är sk inaktivt B12 medan det du behöver är aktivt B12 som du enbart kan få från animalier. Inaktivt B12 från Spirulina kan til och med vara direkt skadligt om det blockerar dina receptorer som egentligen ska ta upp aktivt B12.

    Sedan är det lite andra näringämnen som är m-ö-j-l-i-g-a men svåra att få i sig via vegetabilier.

    Så en vegetariskt baserad diet med lagom mycket animalier är ett fungerande alternativ.
  • Flash Gordon
    Anonym (bessie) skrev 2017-05-22 11:55:40 följande:
    Som jag sa, piller är inte svåra att ta, eller alla dessa produkter som har tillsatt b12 osv i sig. Det är långt ifrån omöjligt att få i sig allt man behöver som vegetarian.
    Det handlar som sagt normalt sett om inaktivt B12 eller, om det är aktivt B12, sådant som utvunnits ut bakterier som i sin tur tagits från djur. Så du kommer inte ifrån djuranvändingsaspekten lik förbenat.

    Svensk skola, sjukvård, förskola och åldringsvård ska erbjuda mat enligt vad exempelvis livsmedelsverket rekomenderar - och då på vetenskaplig grund. Politker och byråkrater kan inte på måfå jaga efter den senaste trend-dieten.

    Då gäller i så fall en allsidig diet med exempelvis lite mer fisk än vad som (förmodligen) är normalt i svenska hushåll idag.
    Anonym (bessie) skrev 2017-05-22 11:55:40 följande:
    men att påstå att en vegetarisk skollunch om dagen skulle bidra till undernärda barn är ju bara fånigt
    Du känner inte att du överdriver en smula nu?


  • Flash Gordon
    Anonym (Aska) skrev 2017-05-22 16:52:17 följande:
    och i min familj så är övriga "blandianer" vet inte ens om det är ett ord. Men dom äter kött, fisk och varvar med dagar med vegankäk.
    Ordet du söker är blandätare eller blandkostare eller, om det ska låta fint, omnivor.
    Anonym (Aska) skrev 2017-05-22 16:52:17 följande:
    jag tror eller vet att det inte är farligt för förskolebarn att äta vegetariskmat någon dag i veckan.
    Skillnad på att äta vegetariskt "någon dag i veckan" och att säga att vegetariskt ska vara norm. Särskilt om du definierar vegtariskt som lakto-ovo.

    Skolor och andra offentliga matinrättningar ska servera mat enligt vad samhället formellt sett rekomenderar, utifrån vetenskap, och inte bara haka på den senaste mat-trenden för att några politiker vill det.
  • Flash Gordon
    Anonym (bessie) skrev 2017-05-22 15:24:21 följande:
    Om du har följt tråden så ser du att vissa faktiskt tror det (angående det sista). Och ja, de överdriver.
    I sak och i förlängningen är det ju rätt och riktigt. Rent vegetariskt är en bristdiet som kräver tillskott för att (nästan) fungera. Därav att skolan inte ska gå emot samhällets kostråd och plötsligt börja utesluta animalier. Den typen av politiska/etiska/religiösa ställningstaganden ska inte skolan göra åt eleverna.
    Anonym (bessie) skrev 2017-05-22 15:24:21 följande:
    Det finns tillskott med b12 som är aktivt b12 (metylkobalamin t.ex. finns i Helhetshälsas vitamin b12 kapslar, veganska) och inte kommer från bakterier tagna från djur.

    Nu står det inte ett ord någonstans om hur de producerar sitt metylkobalmin men du missar fortfarande adenosylkobalmin med den tabletten. Och rent praktiskt: varför ska vi ägna oss åt bristdieter med krav på diverse kosttilskott när det finns en fullvärdig diet tillgänglig?
    Anonym (bessie) skrev 2017-05-22 15:24:21 följande:
    Om du inte förstår att det är väldigt dåligt för miljön att människor äter kött och mejeriprodukter till nästan varenda måltid och att vi MÅSTE anpassa oss förr eller senare om vi vill ha ett hållbart levnadssätt så är det ju bara ledsamt. Att mata djur med något vi hade kunnat äta under x antal månader/år för att sedan slakta djuret och göra denne till x antal portioner är ett otroligt slöseri. Tänk sedan att vi är 7 miljarder, tack och lov äter inte alla så fasligt mycket kött, men hur blir det i framtiden?

    Det finns inga som helst miljöproblem av vikt med att äta kött, eller animalier. Förutsatt att du äter rätt sorts kött/animalier. Det finns gott om animaliska produkter med näst intill noll i miljöbelastning och det finns definitivt animaliska produkter som är bättre än vegetariska. 

    Miljö är inget skäl till att göra vegetariskt till norm.

     

     
  • Flash Gordon
    Anonym (Vegonorm?) skrev 2017-05-23 11:40:16 följande:
    Det är inte det som serveras i förskolorna och skolorna. Samt att det finns inte bra kött i den mängd att alla kan fortsätta äta som nu, och att de dåliga köttfabrikerna och fiskodlingarna skulle försvinna.
    Det finns ändå inget principiellt som säger att vi måste/bör göra vegetariskt till "norm" i samhällets matsalar.

    Vi kan absolut servera mindre mängd kött och mer potatisgratäng men det är fortfarande blandkost.
  • Flash Gordon
    Anonym (Vegonorm?) skrev 2017-05-23 11:38:22 följande:
    Nej du, du skrev att soja var mer cancerframkallande än bacon. Erkänn ditt misstag. smile2.gif
    Finns det ens kvanifierat vilken av dessa som är mest cancerframkallande?

    Problemet med soja är att så gott som alla soja idag är genetiskt modifierad (GMO) och att GMO-sojan har länkats med cancerframkallande ämnen.

    Ska man propagera för vegetarisk mat så är det bra mycket bättre att göra reklam för rotfrukter och frukt och grönsaker som är i säsong än för "kött-substitut" som sojaprodukter och quorn.
  • Flash Gordon
    Anonym (bella) skrev 2017-05-23 21:41:50 följande:
    Bara att inse att det inte går att komma överens, veganerna kommer fortsätta hävda att kött är farligt och köttätare kommer hävda motsatsen. 
    Kött är inte farligt. Tvärtom faktiskt. Bara det är rätt sorts kött (animalier) och i rätt mängd.

    Det går inte att komma överens för att de som vill stoppa köttkonsumtionen hela tiden slänger ut barnet med badvattnet. De tar i från tårna och vill förbjuda/hindra/stoppa all köttkonsumtion av diverse påstådda anledningar.

    När det korrekta svaret istället är att vi skulle må bra av att minska på densamma och äta rätt typ av ...
Svar på tråden Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.