Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-28 11:52:08 följande:
Med det menas att det verkar finnas ett dosberoende samband mellan rött kött och cancer. En liten konsumtion ger en liten riskökning för cancer och en stor konsumtion ger en stor riskökning.
Hur stor riskökning tycker du är acceptabel när man planerar kosten för skolbarn? Känns en 10%-ig riskökning som en acceptabel gräns?? Det tycker INTE jag. Tycker tom en 1%-ig riskökning för cancer är oacceptabel när det finns alternativa näringskällor.
Vi kan var överens om att man inte VET att rött kött orsakar cancer alltså?
För det var påståendet jag svarade på.
Jag har redan sagt att jag är helt OK med att man byter ut rött kött mot fisk och fågel (framförallt fisk) i skolan så det är inte en fråga för min del.
Det jag också har sagt är att normal konsumtion av rött kött i praktiken är helt ofarligt.
Risken att få tjocktarmscancer är i det närmaste obefintlig.
OM du äter 100g rött kött om dagen, dvs 700g
i veckan (tänk dig hur mycket 700g sjömansbiff är) så ökar alltså risken från i det närmaste obefintlig till lite, lite mer än i det närmaste obefintlig.
Den där 50-åriga kvinnan (typisk FL-signatur) som äter
700 gram i veckan av rött kött ökar alltså risken att drabbas av tjocktarmscancer inom tio år från 0,51% till knappt 0,60%.