Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.

    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-27 11:47:24 följande:
    De studier som finns pekar på att köttkonsumtion ökar risken för allsköns sjukdomar (hjärt- och kärlsjukdom, cancersjukdomar etc) och för en för tidig död. .
    Nä, köttkonsumtion i sig är bara nyttigt.

    Blir det för stora mängder kan det däremot vara onyttigt. Precis som med allt annat vi konsumerar.

    Det är skillnad mellan dessa bägge situationer.
  • Flash Gordon
    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-27 12:16:36 följande:
    Den forskningen som jag hittat visar på att kött är en riskfaktor för sjukdom och död. Tror på det tills motsatsen bevisats. Och tycker skolmaten ska anpassas efter det tills motsatsen bevisats.

    Apropå dålig mat i lagom mängder. Godis och läsk i lagom mängder dödar inte heller. Inte ens cigaretter i lagom mängder dödar i någon större utsträckning. Det betyder dock inte att skolan ska servera godis, läsk eller cigaretter. Helt jävla onödigt. Och taskigt.
    Varningarna gäller mängden kött. Inte kött i sig.

    Tvärtom rekomenderar Livsmedelsverket att det serveras en normal blandkost i skolan. Se min tidigare länk till en pdf de skrivit om saken.
  • Flash Gordon
    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-27 12:51:08 följande:
    Det betyder inte att kött är ofarligt. Bara att kött i små mängder inte är lika farligt. Jämför med godis. Det är inte märkbart farligt att äta godis en gång i veckan heller.
    Var har du fått idéen om att kött skulle vara farligt?

    Kom ihåg nu att du talar om "kött" och att det finns en väldig massa olika typer av kött och att vi även kan, med lite god vilja, lägga in alla typer av animalier i detta begrepp "kött".

    Kött är nyttigt. Inte farligt.
  • Flash Gordon
    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-27 13:45:15 följande:
    Har du något belägg för att kött är nyttigare än vegetariskt? Eller att det ens är nyttigt?
    Livsmedelsverket rekommenderar sådant som fisk, skaldjur, ägg, fågel, vilt, nöt, fläsk mm som en del av vad de kallar "Bra Matvanor".

    https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2014/2014_livsmedelsverket_19_bra_livsmedelsval.pdf

    Jag orkar verkligen inte gå in i detalj kring nyttigheterna för varje livsmedel men du kan läsa själv om du är intresserad. Det finns ett stycke "hälsoeffekter" och ett stycke "slutsatser" för varje livsmedelsgrupp.

    Varifrån har du fått att kött skulle vara farligt?
  • Flash Gordon
    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-27 16:19:59 följande:
    Kom igen. Tom din egna källa säger att rött kött är hälsofarligt.
    Nu står det iofs inte så men därtill är rött kött inte det enda kött som finns.

    Det finns såväl fisk som fågel som fungerar utmärkt. Fisk rekommenderas dssutom särskilt av Linvsmedelsverket.

    Dessutom finns andra typer av animalier som ägg och mejeriprodukter.

    Så varifrån har du fått idéen om att "kött" skulle vara farligt?
  • Flash Gordon
    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-28 09:50:08 följande:
    Men om vi tar bara rött kött så är det bevisligen farligt. Varför serverar skolan fortfarande det??
    Nä, inte ens det är bevisligen farligt.

    Forsknignen är oense om den saken. Och skulle det vara farligt så handlar det med all säkerhet om mängden rött kött - inte om rött kött som sådant

    Men av praktiska och ekonomiska anledningar kan skolan med fördel erbjuda mer fisk och fågel. 

    Och då är det fortfarande en blandkost som erbjuds.
  • Flash Gordon
    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-28 10:17:22 följande:
    Det finns seriös forskning som säger att rött kött är farligt. Ja det handlar om en dosfråga. Men det är ju samma sak med läsk och cigaretter. Ingen dör av små mängder läsk och cigaretter. Eller på gruppnivå ser man i alla fall ingen ökad dödlighet. Men det betyder inte att en ansvarsfull förälder serverar det. Var går gränsen för säkert intag av rött kött, läsk och cigaretter?? Det går inte att säga i det enskilda fallet. Lika bra låta bli helt.
    Och det finns likaledes seriös forskning som visar på att rött kött inte är farligt. Förmodligen inte ens över de rekomenderade mängderna.
    https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2016/Q4/nutrition-data-review-shows-red-meat-has-neutral-effect-on-cardiovascular-disease-risk-factors.html

    Och ingen forskning, vad jag vet, anser att rött kött är farligt i mängder under rekomenderat intag.

    Så vi får helt enkelt acceptera att rött kötts eventuella negativa effekter är ett oklart område i forskningen.

    Men med det sagt så varför fokusera på rött kött när de finns så mycket annat gott kött som det definitit inte finns några hälsomässiga frågor kring?

    Är det för att rött kött är själva symbolen för "kött" eller är det för att det är det kött som det kommit mest larmrapporter kring och att de då blir enklast att motivera en köttfri diet utifrån det?


  • Flash Gordon
    klyban skrev 2017-05-28 11:14:57 följande:

    Denna grupp läser forskning som fan läser bibeln.
    Och vägrar acceptera nått som avviker ifrån deras åsikt = cherrypicking och ignorans.


    Det tror jag inte. Inte i de flesta fall, i alla fall.

    Däremot tror jag att många har fastnat just vid rött kött och "farligt" just för att det är vad media skriver om.

    Media ger inte en mer nyanserad bild än så.
  • Flash Gordon
    Anonym (Vegonorm?) skrev 2017-05-28 11:02:16 följande:
    Varför länkar du till en studie om kött och samband med hjärt- och kärlsjukdom? Det är risken för cancer som man vet ökar.

    Nä, det vet man faktiskt inte heller.


     


     


    Det finns inga konkreta bevis för att rött kött orsaker en ökad cancerrisk och skulle det kunna visas på ett sådant samband så handlar det om 17% ökad risk för tjocktarmscancer per 100g rött kött per dag.


     


    Så precis som för räkneexemplet med bacon är en normal konsumtion av rött kött i praktiken helt ofarligt.


     


    www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

  • Flash Gordon
    Anonym (absolut ja) skrev 2017-05-28 11:52:08 följande:
    Med det menas att det verkar finnas ett dosberoende samband mellan rött kött och cancer. En liten konsumtion ger en liten riskökning för cancer och en stor konsumtion ger en stor riskökning.

    Hur stor riskökning tycker du är acceptabel när man planerar kosten för skolbarn? Känns en 10%-ig riskökning som en acceptabel gräns?? Det tycker INTE jag. Tycker tom en 1%-ig riskökning för cancer är oacceptabel när det finns alternativa näringskällor.
    Vi kan var överens om att man inte VET att rött kött orsakar cancer alltså?

    För det var påståendet jag svarade på.

    Jag har redan sagt att jag är helt OK med att man byter ut rött kött mot fisk och fågel (framförallt fisk) i skolan så det är inte en fråga för min del.

    Det jag också har sagt är att normal konsumtion av rött kött i praktiken är helt ofarligt.

    Risken att få tjocktarmscancer är i det närmaste obefintlig.

    OM du äter 100g rött kött om dagen, dvs 700g i veckan (tänk dig hur mycket 700g sjömansbiff är) så ökar alltså risken från i det närmaste obefintlig till lite, lite mer än i det närmaste obefintlig.

    Den där 50-åriga kvinnan (typisk FL-signatur) som äter 700 gram i veckan av rött kött ökar alltså risken att drabbas av tjocktarmscancer inom tio år från 0,51% till knappt 0,60%. 
Svar på tråden Ska vegetariskt vara norm på förskolor/skolor.