Inlägg från: EmberEyes |Visa alla inlägg
  • EmberEyes

    Köpa kattunge, rädd?

    Oj, det är jättesvårt att säga. Kattungen kan ha haft en 'dålig' dag, den kan vara lite mer skygg än de andra, den kan vara dåligt socialiserad, det kan finnas många orsaker.

    Jag tänker såhär: om du har förtroende för säljaren, och om de andra kattungarna var framåt och sociala, så är chanserna ganska stora att din unge har fått en bra grund att stå på. Alla katter är individer, så det är fullt möjligt att just din kattunge är lite blygare än de andra. Alla katter är inte knäkatter.

    Du kan arbeta fram en mycket god relation med en lite blygare katt genom att ge den mycket tid, leka med den, sitta bredvid när den äter, och låta allt ske på kattens villkor. När katten kommer fram så leker du, när katten kommer och buffar så kelar du, när katten vill hoppa iväg så låter du den gå direkt osv.

    Se till att katten har en rik hemmamiljö med klösträd, hyllor att sitta på, utsiktsplatser, koppelpromenader, in-nätad balkong/altan om du har tillgång till det, många toaletter, leksaker, foderlabyrinter, kattbäddar, gömställen mm. Helst ska katten kunna ta sig runt hela hemmet utan att någonsin sätta en tass på golvet, men så berikad är få katters miljö.

    Det viktigaste under de första dagarna är att ta det lugnt och låta katten utforska sitt nya hem i sin egen takt. Det kan vara bra att avgränsa din bostad med t. ex. kompostgaller så den bara har ett rum den första dagen eller två, sedan utöka med ett rum i taget (om du har flera rum). Spendera mycket tid med katten, sitt bredvid och kolla på film ( var försiktig med volymen på action-rullar!), läs, lyssna på musik, prata med den osv. Ha gärna något kattspö i närheten och lek med det, om katten är lite blyg så kan den föredra lite avstånd till nya husse/matte.

Svar på tråden Köpa kattunge, rädd?