Inlägg från: Anonym (Jenny) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jenny)

    Köpa kattunge, rädd?

    Klart man blir lite ledsen men kom ihåg att du är en total främling för denna lilla kabrat. Du luktar och låter helt annorlunda än den är van vid. Du måste visa att du inte är farlig och bara vill väl. Tvinga den inte att stanna kvar hos dig men locka den genom att leka med den och testa att muta den lite med godsaker. Håll inte fast den men sitt nära den och prata med lugn röst. Katter är inte som hundar, de kräver lite mer för att tycka om dig (du gillar väl inte främlingar direkt heller? ;)) och känner av vad du känner så blir du osäker eller arg kommer katten reagera genom att bli osäker eller arg själv. Presentera om dig själv för kattungen: ta inte upp den utan låt den komma och lukta på dig. Därefter kan du klappa den, håll dig gärna till huvudet eftersom det är katternas sweet spot, lek med den men var respektfull om den vill vara lite ifred. Katter kan också vara blyga i början så ge det lite tid och försök att inte jämföra med "alla andra" katter. Min katt var väldigt social när han var liten och han är fortfarande social med mig, däremot är han lite mer reserverad mot andra människor så de får anstränga sig lite innan han gillar dem. Däremot vill han inte bli lyft eller fasthållen, han är ingen lap cat om det inte är på hans villkor och han vill bara ligga i mattes knä :)

  • Anonym (Jenny)
    svelis skrev 2017-08-05 14:45:33 följande:

    Tack för ännu ett bra svar Jenny! :) Tänkvärda ord. Ska ge honom all tid jag kan och läsa på så jag kan göra allt för att han ska bli en trygg liten varelse!

    Har även läst om feliway. Någon med erfarenhet av det?! För/nackdelar?


    Feliway innehåller feromoner och brukar funka bra för många katter så kan absolut vara till hjälp. Har du en hund så använd galler innan de hälsar på varandra ordentligt. Mata dem på varsin sida av gallret så de associerar varandras dofter med nåt bra (=maten). Kan också vara bra att mata katten på ett högre eller avskilt ställe där hunden inte försöker komma åt dens mat och den får äta i lugn och ro. Sätt gärna upp lite hyllor eller ha högre klösträd som katten kan använda sig så att den kan "komma bort" från hunden om den behöver det. Lek också med katten när hunden är i närheten. Tänk på att lek stärker kattens självförtroende och en självsäker katt är en lycklig katt :).

    Tror det kommer bli bra, men prata gärna med uppfödaren om dina tankar med. Som någon innan skrev kan ju katten ha haft en dålig dag eller blivit lite rädd. Du får säkert lite saker med dig hem till katten. Min katt fick en liten leksak. Mat den var van vid och en trasa som hela kullen sovit på så att det doftade bekant. Första natten var han lite orolig men efter det har jag haft en ständig sängkamrat :). Träna på att socialisera katten, men lär också andra människor hur de ska hälsa på katten (särskilt barn som har en tendens att rusa fram mot katter och vara väldigt högljudda). När du vunnit en katts förtroende som matte/husse har du det för evigt. Ibland får man anstränga sig lite med vissa kissar men det är alltid värt det! Katter har olika personligheter men de blyga förtjänar att få ett bra hem med någon som beskyddar och älskar dem lika mycket som de orädda. Du kommer bli en jättebra matte och katten kommer älska dig om du älskar den. Jag lovar :)

    Är för övrigt extremt svartsjuk på att du ska ha en urgullig liten kattunge!
  • Anonym (Jenny)

    Om jag inte gjorde det tydligt så tycker jag alltså att viseversa har helt fel. Du träffade kattungen i en stressig situation och du verkar själv tänka i de banorna.

    Katter lever i the moment, om du hade träffat katten under andra omständigheter hade den med största sannolikhet betett sig annorlunda.

Svar på tråden Köpa kattunge, rädd?