Inlägg från: Anonym (hemmafrugan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (hemmafrugan)

    Hemmafru: För och nackdelar?

    Nackdelen är att samhället inte är gjort för hemmafruar/män. Men särskilt inte för hemmafruar.

    Fördelarna för just VÅR familj/mig är många:
    * Våra barn har aldrig behövt stressa. Äldsta är tonåring och anser så själv.
    * Våra barn har aldrig varit i vägen, det har alltid funnits tid för dem.
    * Våra barn har inte behövt gå långa dagar på dagis/fritids
    * Vi får så mycket tid för familjen eftersom det praktiska oftast är fixat när alla kommit hem
    * Jag själv trivs så väldigt bra med min roll, jag tycker om att arbeta i hushållet.
    * Jag har verkligen tiden och lusten att laga mat från grunden och vi vet vad vi ger våra barn. Jag har tid att lära mina barn att laga mat, även avancerade saker och även äldre grejer som inte är så vanliga idag.

  • Anonym (hemmafrugan)
    Less is more skrev 2017-08-30 18:08:15 följande:
    Man kan väl vara hemmafru om man vill i Sverige precis lika bra som i andra länder. Principen är ju densamma.

    Eller ?
    Nej, skulle jag säga. Hela grejen motarbetas. Allt med skatter, pensioner, att samhället är gjort för att båda arbetar etc. Och så den sociala aspekten såklart... för att uttrycka sig milt så är det inte fint att vara hemmafru i Sverige.
  • Anonym (hemmafrugan)
    Less is more skrev 2017-08-30 19:08:50 följande:
    Jo,,det sociala aspekten vet jag ju om.

    Men i övrigt - hur menar du att skattesystemet samt pensionerna i det här fallet fungerar i andrs länder - för hemmafrufamiljer ?
    Jag menar att det inte borde ses som en skitsak att ta hand om barn(och samtidigt också hem), det borde finnas några slags förmåner så att en hemmavarande(förälder) inte går miste om pension. Änkepension borde fortfarande finnas.
  • Anonym (hemmafrugan)
    modsey skrev 2017-08-30 19:25:39 följande:
    Fast pensipn grundas ju på vad vi tjänat..tjänar du inget under en period så genererar det i en livslön . Vilket i sin tur genererar i lägre pension. Vilket är helt rimligt
    Nu tjänar vi ju samhället och framtiden genom att föda och fostra barn och inte belasta förskolan. Men det är ju så, att det som är klassiskt "kvinnligt" alltid haft låg status.
  • Anonym (hemmafrugan)
    Less is more skrev 2017-08-30 19:54:53 följande:
    Jag tror inte att det finns några allmänna ekonomiska förmåner i andra länder heller för hemmafruar. Det är väl bara anställning /inkomster som beskattas och kan leda till pension.

    Änkepensionen förutsätter ju att maken avlider före..Annars får man jju inga pengar.

    Hemmafruar blir försörjda av sina män. Oavsett om de bor i Sverige eller utomlands. Kanske ser skatten annorlunda ut för män som har hemmafruar och hemmavarande barn i andra länder - det har jag ingen koll på.

    ISverige kan man få garantipension om man är bosatt i Sverige. Den är inte hög - men den finns.

    Man blir väldigt beroende av sin man om man är hemmafru för länge.

    Jag hade tyckt det varit bättre att sänka arbetstiden i Sverige till 6 timmars arbetsdag. Då hade man hunnit med sin familj, sig själv, och sitt hem bättre - samt jiobbat in lön.
    Skatterna är ofta helt annorlunda(inte för att det alltid är bra) så familjen själva har mer pengar att röra sig med.
  • Anonym (hemmafrugan)

    Här sitter jag och vakar bredvid en febersjuk unge och läser igenom hela tråden och blir bestört över den hårda tonen, mest från det ena hållet...

    I tråden nämns ofta hur barn gör lika som sina föräldrar gällande könsroller osv, men jag är tvärtom då. Jag växte upp med två högutbildade föräldrar som delade någotsånär på föräldraledigheten och var hemma med mig lika mycket under exempelvis sommarloven och de vabbade lika mycket. Det är mina högutbildade(senare skilda) föräldrar som inspirerat mig till att bli hemmafru kan jag säga. Jag fick mycket tid av dem, men gick också långa dagar och jag minns stressen. Hur jag lärde mig klockan redan som treåring för att veta när klockan var fyra och jag skulle bli hämtad. Hur jag klagade på stress och ont i magen som 7-åring... Hur det bästa jag visste var att vara lite sjuk så att man fick ro och dessutom full uppmärksamhet en hel dag.

    Ja, makens fina föräldrar(varav en hemmafru) har väl också inspirerat. Ihop 40+ år och still going strong.

    Jag håller inte heller med den som sa att hemmabarn fungerar sämre socialt i skolan. Jag arbetade tidigare på lågstadiet och anser det tvärtom. Hemmabarn kan behöva vänja sig lite, men är annars lugna, inkännande och funkar i grupp. Dagisbarnen slåss med näbbar och klor för sina rättigheter, skriker för att höras och vet att det är var man för sig självt.

    Jag fattar inte heller varför så många tror att hemmafruar med barn aldrig sticker näsan utanför dörren eller att pappan skiter i ungarna och aldrig är med dem eller jobbar 18 timmar per dag.

    Vi träffar andra barn,både i grupp och enstaka barn, nästintill varje dag, men skulle det exempelvis storma eller någon sovit uselt så måste vi inte ge oss ut. Vi träffar också andra vuxna och barn i olika åldrar, inte bara precis jämnåriga. Det är jag glad över och jag tror att det är nyttigt för mina barn att möta och ta olika slags människor. Min man arbetar, men är hemma mellan 2-5 och givetvis om helgerna och då är nästan alltid tiden vår och barnens. Inte heller är det så att han är främmande för barnavård och hushållsgöromål.

    Eller det här att man inte skulle ha något att prata om när en är hemma. Vad tråkigt det låter att vara sitt yrke. Jag är mig, en person, ett universum, oavsett vad jag arbetar med.

    Sedan vill jag också uppmärksamma något som nämndes tidigare, att det är just i Sverige som par med en hemmavarande skiljer sig....

  • Anonym (hemmafrugan)
    Less is more skrev 2017-08-19 18:32:09 följande:

    Folk får göra som de vill. Hemmafru kan man vara om man vill även i Sverige - om maken tjänar riktigt bra. Annars blir det svårt.

    Men demontera inte vårt fina förskolesystem för det är nödvändigt för oss andra.

    Själv har jag alltid velat kunna stå på mina egna ben vad som än händer. I övrigt är barnen vårt allt. Man får prioritera.


    Tänk, min svåger(hans mor är hemmafru, så han har ju verkligen lärt sig det har med skeva könsroller) är hemmaman och frun tjänar verkligen inte bra. Det går bra ändå. För de har insett att man inte måste byta ipads som man byter strumpor...

    Och inte önskar jag att demontera förskolesystemet till dem som behöver det. Jag frigör resurser till er istället.
Svar på tråden Hemmafru: För och nackdelar?