• Jesper f

    Skola-orosanmälan, har dom gjort rätt?

    Anonym (En lärare) skrev 2017-09-12 21:03:45 följande:

    Några dök genast upp för mig:


    Hur fungerar det i de ämnen hon har andra lärare? 


    När hon är hemma från skolan för att hon vägrar gå, hur ser hennes dag ut då? Har hon skola hemma (med förälder om någon är hemma eller uppgifter hon ska göra medan hon är hemma) eller får hon göra allt hon gör en vanlig ledig dag? 


    Har hon någon ledd hobby och hur fungerar det i så fall där?


    Och vem är HEMMA med barnet hela dagarna, när hon inte "vill" gå till skolan?
  • Jesper f
    Anonym (Socialsekreterare) skrev 2017-09-12 21:26:11 följande:

    Jag kommer inte beröra rätt och fel i föräldraskap och uppfostran utan vill beröra din ursprungsfråga, huruvida skolan gör rätt i att göra en orosanmälan till socialtjänsten eller inte. Skolan är en verksamhet som berör barn och unga, i och med detta är all skolpersonal skyldiga att göra en orosanmälan till Socialtjänsten vid misstanke om missförhållande. Att ett barn är frånvarande i stor utsträckning är en anledning till oro, och vid oro MÅSTE skolan göra en orosanmälan, enligt 14 kap 1 § Socialtjänstlagen. Det är inte skolans sak att undersöka/ta reda på huruvida din föräldraförmåga orsakar frånvaron eller inte, det är upp till handläggare på socialtjänsten. Så ja, skolan gör rätt i att upprätta en orosanmälan i ett fall som detta, det är deras plikt.


    Jag ser nog inte det här som ett rätt/fel perspektiv från skolan i överhuvudtaget, det är bara att lyssna på resonemanget som är fullständigt galet... Inte hittat nån skola hon fastnat för? Nä, tackar för det, bara man pekar ut nån annan felande faktor, får man vara hemma - bara man tjurar tillräckligt mycket. Och hur många andra barn tror föräldern i det här fallet, "fastnar" för sina skolor? Men där, det är dom...

    Jag ser det här som ett attitydsproblem som börjar hemma, än någonting annat, och jag tycker det är bra att Soc BLIR inkopplad, innan den här flickan tappar mer både kunska, social kontakt och faktiskt, verklighetsförankring. För det här är fullständigt galet, hur man än vrider och vänder på det.
Svar på tråden Skola-orosanmälan, har dom gjort rätt?