• Anonym (abc)

    Vad har jag rätt till vid skilsmässa?

    Dina skulder räknas ifrån din egendom (ifall du har några) och hans skulder räknas ifrån hans egendom. Bådas netto slås ihop (hamnar man på minus räknas det som 0) och delas på mitten. Den egendom man får ska i första hand tas från den egna egendomen.

    Teoretiskt sett har du alltså rätt till hälften av nettovärdet av hans egendom om du själv saknar tillgångar.  Tills skilsmässan är klar (med väntetid om ni har barn) har han försörjningsplikt. Har du varit hemma länge har du också hyfsade möjligheter att få bestämt ett tidsbegränsat underhåll medan du t ex arbetsmarknadsutbildar dig. I praktiken kan det vara mer komplicerat dock.

    Är ni inte överens behöver du gå till rätten. Hemförsäkringen täcker inte alltid det om man levt ihop (står i avtalet) och det är en kostnad du  behöver kunna betala.

    En bekant trodde att hennes /ex/man hade god ekonomi då det fanns en bostadsrätt och en snygg bil och att hon skulle få i alla fall något när hon lämnade honom (fysisk och psykisk misshandel inblandad). Hon kände inte till att hennes ex hade gamla skulder, bl a höga studielån. När de räknats av från hans egendom fanns inget plusnetto kvar. Hon fick ersätta honom till hälften för det enda hon ägde, smycken hon haft med sig in i äktenskapet. (Vad hon tvingats lämna i hemmet hade "försvunnit" när hon väl fick rättslig hjälp att hämta det.) Dyra advokatkostnader att betala därtill. Men har du insyn i din mans ekonomi slipper du sådana överraskningar.

    I andra fall finns på papperet ett överskott men det förutsätter att t ex bostads säljs. Det är väldigt svårt att tvinga fram en försäljning inom överskådlig tid när ägaren hävdar att han inte har någon annanstans att bo, eller att få loss lösöre ur ett eget företag t ex. (I det senare fallet är iofs värdet ofta knutet till en arbetande ägare och värdelöst utan honom.) Se till exempel det deprimerande radioprogrammet om av bodelningar i långbänk på:
    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6497652

    Detta låter säkert som att jag försöker skrämma dig, men det kan vara bra att kallt räkna med att det kan dröja med att få ut ekonomisk rätt även om du har sådan, och planera för egen försörjning ett bra tag ifall detta skulle hända dig.

Svar på tråden Vad har jag rätt till vid skilsmässa?