• Anonym (vit hår?)

    Kan håret verkligen bli vit snabbt pga stress, rädsla, skräck osv.?

    Vet någon om det är möjligt eller är detta bara en myt? Med bli vitt menar jag alltså inte att man åldras och med tiden får vitt hår så småningom utan att håret blir vit väldigt snabbt, inom loppet av några veckor t.ex. 

  • Svar på tråden Kan håret verkligen bli vit snabbt pga stress, rädsla, skräck osv.?
  • advicecolumnist

    Ett hårstrå har inga levande celler i sig som kan förändras, så det kan bara ändra färg så snabbt som det kan växa ut från roten (där allt händer). Har man kort hår kanske det kan verka bli vitt väldigt snabbt när det växer ut, om alla hårstrån bestämmer sig för att tappa sin pigmentering på en gång. Men att få långa vita slingor på kort tid för att man sett ett spöke, det är en myt. Dock kan ju stress och annat påverka kvaliteten på håret allt eftersom det växer ut, så kanske kan man bli gråhårig i förtid? Men det går nog inte så snabbt.

  • lövet2

    Jo, det är möjligt. Om man råkar ut för något riktigt hemskt, så kan man tappa en massa hår. Då tappar man i första hand "vanliga" hårstrån. Den lilla mängd (nästan osynliga) vita hårstrån man då har, blir mer framträdande.
    En granne råkade ut för det där. Hon var runt 50 år när hennes dotter fick leukemi. På en vecka gick dottern från frisk till död. Grannen gick från brunt hår med grå stänk till nästan vitt hår.

Svar på tråden Kan håret verkligen bli vit snabbt pga stress, rädsla, skräck osv.?