Inlägg från: Anonym (Gemensam ekonomi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Gemensam ekonomi)

    Gemensam ekonomi - Hur mycket fickpengar har ni var?

    Hej,

    Jag och min sambo har precis köpt vår första gemensamma bostad och väntar vårt första barn. Vi båda känner att vi vill ha helt gemensam ekonomi och vi har även gjort upp en månadsbudget som vi är överens om.

    Jag är däremot lite fundersam på vad som är en rimlig nivå på våra fickpengar och undrar vad ni andra med gemensam ekonomi har. För att kunna jämföra får ni gärna berätta hur stor inkomst, sparande samt skulder hushållet har. Kanske även är relevant att veta hur många barn ni har.

    Med fickpengar menar jag de pengar du och din respektive kan göra precis vad ni vill med efter att allt annat är betalt.

    Tacksam för svar! :)

  • Svar på tråden Gemensam ekonomi - Hur mycket fickpengar har ni var?
  • Anonym (Gemensam ekonomi)

    Tack för era svar! Intressant att se hur andra delat upp det.

    Under föräldraledigheten tänkte vi ha 2500 kr per person i fickpengar och det är ju verkligen bara till "lyxgrejer", en fika, en middag ute, lite kläder till oss själva osv. Kanske är lite mycket? Vi kommer att ta ut ca 3-4 föräldradagar per vecka och kommer att ha ut ca 33000 kr per månad. 

    Vi båda känner också att vi efter husköpet samt renovering av sagda hus vill satsa lite mer på sparandet så vi kanske borde sänka summan för fickpengar och höja sparandet i alla fall i början..

    Hur upplevde ni övergången till gemensam ekonomi? Vi båda tycker att det är en självklarhet när man har hus och barn tillsammans men lite jobbigt är det ändå att gå ifrån egna ekonomiska beslut till 100% gemensamma.

  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Anonym (Tj) skrev 2017-09-21 08:37:33 följande:

    Mina barn har fickpengar, inte jag och min fru. Vi gör precis vad vi vill med samtliga av våra pengar. Viss del går till nöje och viss del går till måsten men aldrig att vi skulle sätta en gräns på hur mycket vi var månad "får lov" att spendera. Eller behöva fråga om lov för att köpa ditten eller datten. Vi är vuxna människor med förstånd.


    Jag förstår vad du menar även om jag anser att det är onödigt att märka ord. Jag antar att ni har allt gemensamt och helt enkelt har varsitt kort till kontot?

    Det vore kanske en lösning även för oss men jag tyckte det kändes enklare budgetmässigt sett att ge oss båda "fickpengar".
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Skogshuggaren skrev 2017-09-20 15:07:16 följande:

    Vi har 5000 kr var i månaden som fickpengar/pengar till egna intressen. För det köper vi egna personliga saker , typ kläder, skor, cyklar, glasögon, sportutrustning mm. Även resor och aktiviteter utan respektive. En del av detta sparas/investeras, var och en avgör själv. 

    Boende, bil, mat, barnens kostnader, familjens resor mm går på gemensam räkning.

    Vår nettoinkomst är ca 50 000 kr/mån tillsammans.


    Tack för ditt svar! Hur kom ni fram till att ni skulle ha just den här lösningen samt hur stor summan skulle vara?
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Almina skrev 2017-09-20 18:23:14 följande:

    Vi har bara gemensamma pengar. Det faller sig naturligt att prata med varandra om större inköp, eftersom det i regel är tex möbler. Men annars litar vi på varandras ekonomiska omdöme.


    Det kanske blir en sån lösning för oss också. Min nuvarande sambo och jag har samma ekonomiska tänk och jag litar på honom. Min förra sambo däremot var extremt omogen med pengar och vi bråkade mycket om pengar. Tror att det är just den erfarenheten som sitter i bakhuvudet på mig..
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Lena skrev 2017-09-20 14:45:50 följande:

    Hur mycket lägger ni på sådana saker i dagläget?

    Jag hade minskat det ganska rejält under föräldraledigheten och tagit färre dagar per vecka istället och då vara hemma längre.


    Tycker det är svårt att veta då vi från och med nu lever ett helt annorlunda liv. Vi har flyttat från centrala Stockholm till en förort och väntar vårt första barn. Jag har ingen aning om hur mycket nöjen vi kommer att ha tid eller ork till. Just nu renoverar vi hela huset och har noll tid eller ork och lägger därför inga pengar på nöjen. Kläder lägger jag inte heller några pengar på då jag ska föda om någon månad. Kläder köper jag i så fall efter förlossningen.
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Anonym (Tj) skrev 2017-09-21 12:44:16 följande:

    Det stämmer, ett konto, två kort. Fungerar utmärkt för oss. Kanske lät lite som att jag märkte ord, men min uppfattning när jag läste tråden var att många faktiskt har fickpengar på samma sätt som mina barn har. Där den ena parten får agera förälder och bromsa den andra. "Nänä älskling, du har redan köpt två glassar denna veckan. Du får vänta till på lördag"


    Med mitt ex (beroendeproblematik) hade jag tyvärr behövt agera förälder och dela ut fickpengar som du säger men inte i mitt nuvarande förhållande. Det lutar nog åt att vi faktiskt tar varsitt kort till det gemensamma kontot och struntar i egna konton.
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Råttkvist skrev 2017-09-21 13:02:22 följande:

    Om ni har fickpengar har ni inte gemensam ekonomi.

    Vi gör så här: Vi har delat upp räkningarna rättvist mellan oss. I vårt fall är rättvist att min sambo betalar någon tusenlapp mer än jag pga högre lön för lika många timmars arbete. Sen har vi ett gemensamt konto med två kort där vi sätter in lika mycket pengar var varje månad. För de pengarna köps allt gemensamt - till barnen, mat, grejer till bilen, hemmet, gemensamma resor mm.

    Det som är kvar på våra respektive lönekonto är våra egna.


    Tack för ditt svar! Jo jag anser ändå att det är gemensam ekonomi även om man har fickpengar. Om vi nu använder oss av fickpengar så är tanken i så fall att vi får samma summa båda två oberoende hur vår respektive inkomst sett ut den månaden.
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Benbrott skrev 2017-09-21 13:23:15 följande:

    Vuxna människor som har månadspeng, ja herregud och så trodde man att man hade hört allt...


    För mig är det inte samma sak men intressant att höra din syn på saken.
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Skogshuggaren skrev 2017-09-22 10:51:30 följande:

    Det finns väl egentligen tre vanliga lösningar som representerar mellansteg mellan helt separat ekonomi och helt gemensam ekonomi:

    1. Man betalar lika mycket var till de gemensamma utgifterna, resten behåller var och en själv.

    2. Man betalar till de gemensamma utgifterna i proportion till vad man tjänar, den som tjänar mest betalar mest. Resten behåller var och en själv.

    3. Båda behåller samma summa till sig själv, oavsett vem som tjänar mest. Allt övrigt går till den gemensamma kassan.

    Vad som känns mest rättvist får nog var och en ta ställning till själv. Alla varianterna verkar vara vanliga, och går att tillämpa utan speciellt mycket krångel m h a dagens teknik.


    Nummer 3 tycker jag är gemensam ekonomi. Om man, oberoende av vilka inkomster man har, har lika mycket pengar var som man kan göra vad man vill med.

    De andra två tycker jag å andra sidan är separat ekonomi och inte något mellansteg. Med det sagt så behöver inte min definition vara den rätta.
  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Anonym (Pengar) skrev 2017-09-22 11:08:10 följande:

    Vi delar på alla utgifter . Då min mans inkomst är högre bet han lire mer på utgifter än mig. De som är över på min lön är mina fick pengar. Ca 4000 över brukar ja ha efter alla utgifter


    Jag tycker att det låter som att ni har separat ekonomi då ni har olika mycket kvar att göra er med efter att räkningarna är betalda. Vi väljer att ha gemensam ekonomi eftersom vi anser att den som är föräldraledig eller vabbar ska ha samma levnadsstandard som den andre.
Svar på tråden Gemensam ekonomi - Hur mycket fickpengar har ni var?