Inlägg från: Skogshuggaren |Visa alla inlägg
  • Skogshuggaren

    Gemensam ekonomi - Hur mycket fickpengar har ni var?

    Vi har 5000 kr var i månaden som fickpengar/pengar till egna intressen. För det köper vi egna personliga saker , typ kläder, skor, cyklar, glasögon, sportutrustning mm. Även resor och aktiviteter utan respektive. En del av detta sparas/investeras, var och en avgör själv. 

    Boende, bil, mat, barnens kostnader, familjens resor mm går på gemensam räkning.

    Vår nettoinkomst är ca 50 000 kr/mån tillsammans.

  • Skogshuggaren
    Anonym (Gemensam ekonomi) skrev 2017-09-21 11:47:17 följande:
    Tack för ditt svar! Hur kom ni fram till att ni skulle ha just den här lösningen samt hur stor summan skulle vara?
    Tja, vi är väl lite individualister jag och frugan. Skönt att kunna göra vad man vill med sina pengar utan att behöva fråga någon om lov. Samtidigt tycker vi att det är självklart att man bidrar till familjens gemensamma efter förmåga. Jag tror att vi "jobbar" ungefär lika mycket för familjens bästa, vare sig det handlar om lönearbete eller oavlönat arbete som att ta hand om barn, laga mat eller måla huset.

    I början när vi bestämt oss för att ha mer gemensam ekonomi kollade vi varje månad hur stora utgifter vi hade och satte över till ett gemensamt konto så att det täckte utgifterna, men delade lika på överskottet. Det blev dock krångligt i längden, så vi gick över till att behålla en fast summa varje månad och sätta in resten på gemensamt konto.

    I början (typ 15 år sedan) tror jag att vi behöll 3000 kr var, det var avpassat så att de gemensamma utgifterna skulle täckas mer än väl. Efter hand som vi har fått högre inkomster har vi höjt våra egna pengar, först till 4000 och nu till 5000. Vi gör ändå ett överskott på det gemensamma kontot på ca 5000 varje månad, detta går till vårt konto för buffert/husrenovering/ny bil.
  • Skogshuggaren

    Det finns väl egentligen tre vanliga lösningar som representerar mellansteg mellan helt separat ekonomi och helt gemensam ekonomi:

    1. Man betalar lika mycket var till de gemensamma utgifterna, resten behåller var och en själv.

    2. Man betalar till de gemensamma utgifterna i proportion till vad man tjänar, den som tjänar mest betalar mest. Resten behåller var och en själv.

    3. Båda behåller samma summa till sig själv, oavsett vem som tjänar mest. Allt övrigt går till den gemensamma kassan.

    Vad som känns mest rättvist får nog var och en ta ställning till själv. Alla varianterna verkar vara vanliga, och går att tillämpa utan speciellt mycket krångel m h a dagens teknik.

Svar på tråden Gemensam ekonomi - Hur mycket fickpengar har ni var?