• MallaL

    De som pratar fejkad stockholmska!

    Den gamla stockholmskan à la Jerry Williams är nästan utdöd vid det här laget. Tänk istället "bolibompasvenska", det som de unga hör på tv, inte alls konstigt att unga talar denna typ "rikssvenska" när de blir vuxna oavsett var de bor. Språk förändras och det man hört under uppväxten oavsett var man bor behöver inte betraktas som fejk.

  • MallaL
    Anonym (Per!) skrev 2017-09-22 21:01:11 följande:

    Ok, kanske jag som har fel?

    Tycker det är märkligt att prata södermalmsstockholmska utan att ha bott en enda dag i Stockholm.

    Har kollat på Skånska Mord många gånger utan att ha börjat prata skånska.

    Och gillar Albert & Herbert utan att för den skull börjat prata göteborgska.


    Södermalmstockholmskan är mycket mindre utpräglad nu jämfört med för några decennier sedan. Stockholm är väldigt präglat av inflyttning och framför allt märks det i de södra delarna t ex på ö- och ä-ljuden som nuförtiden är i det närmaste östgötska. Och barn i hela landet tittar på samma tv-program, så jag tycker inte alls man kan kalla det "fejkat" när dialekter blandas/utvecklas.
  • MallaL
    Anonym (Per!) skrev 2017-09-22 21:32:15 följande:

    Ok. Finner du det normalt att en människa utan anknytning till Stockholm pratar stockholmska?

    Personen har aldrig varit bosatt i Stockholm eller i närheten av Stockholm.


    Nu är ju som sagt stockholmskan mindre utpräglad än tidigare, för det mesta talas den "rikssvenska" som hörs på tv.

    Man plockar upp sitt sätt att tala på olika sätt, vissa talar mest som sin mamma eller pappa, andra som bästa kompisen eller favoritfröken i skolan, många blandar från olika håll och vissa plockar upp en hel del från tv, inget konstigt alls.
  • MallaL

    Kan tillägga att jag känner en småländsk familj där ena föräldern är från Mälardalen. Ena barnet pratar småländska med skorrande r, andra barnet i princip rikssvenska, så kan det bli

  • MallaL
    John22 skrev 2017-09-23 08:20:27 följande:

    Man byter lätt dialekt om man bor på en annan plats i flera år, ofta utan att man själv tänker på det. Det behöver alltså inte vara "fejkat".

    Jag bodde utomlands under flera år och talade i princip bara engelska. När jag kom tillbaka till Sverige påpekade många att jag pratade svenska med amerikansk brytning, trots att jag inte uppfattade det själv.

    Och nej, stockholmska är definitivt inte rikssvenska. På rikssvenska säger man "äta", på stockholmska säger man "eta".


    Den stockholmska där man säger "eta" är på utdöende. Stockholm idag är en smältdegel av många dialekter och de flesta talar snarare någon sorts rikssvenska.

    Många unga säger varken "äta" eller "eta", utan det blir allt vanligare med ett öppet ä-ljud, ääääta med dragning åt "a" är faktiskt det vanligaste uttalet på ordet äta bland de yngre i Stockholm.
Svar på tråden De som pratar fejkad stockholmska!