• Tom Araya

    Hjälpa transsexuella?

    choklad skrev 2017-09-25 20:15:23 följande:
    Eller så opereras man för att även på utsidan bli den som man är född som... Hur man ser på det beror ju på vilket kön man anser är det som definierar oss, det fysiska eller det mentala.
    ...och då faller man tillbaka på frågorna TS ställer. Vad ska man acceptera och vad ska man förändra av det man är född till samt vad av detta som samhället ska ställa upp med och vad som är individens eget ansvar?

    Man kan också fråga sig vad det nödvändiga är i att ha en yttre könstillhörighet som stämmer med vad man känner sig, när vi i det svenska samhället samtidigt strävar efter att män och kvinnor ska kunna leva på lika villkor, efter samma förutsättningar och att sudda ut skillnaderna mellan könen.
    Somliga som verkar i detta vill t.o.m. gå så långt att de anser könet vara en social konstruktion snarare än biologiska skillnader.
    Det blir en aning kontraproduktivt att påstå att gröna och röda äpplen är så lika att vi ska betrakta dem som lika och enbart som äpplen, men samtidigt stödja både tanken och den praktiska handlingen att skilja dem åt och dessutom förkasta en av de två sorterna, om bara individen känner sig ha behovet av det.
  • Tom Araya
    Glinda från Oz skrev 2017-09-25 11:15:51 följande:

    Nej, vi säger inte att personen har anorexia, anorexia är en allvarlig sjukdom som handlar om betydligt fler saker än att gå ner några kilo.

    Om en 30- åring tror att hon är 10 år och beter sig därefter skulle jag tippa på att personen är utvecklingsstörd eller har någon annan diagnos/sjukdom.

    Man föds som transexuell, det är det fysiska könet som blivit fel, inte det psykiska, därför försöker man göra om och göra rätt. Alla transsexuella genomgår inte operationer och hormonbehandlingarna heller. Transpersoner tar inte livet av sig för att de genomgår en nödvändig behandling utan pågrund av fördomar, diskriminering, hatbrott och osynliggörande.


    Exakt vad säger att känslan av att vara ett annat kön än det man fysiskt är född till är mer rätt än känslan av att på papperet ha en annan ålder än den man känner sig som?

    Jag har svårt att tänka mig att det går att fastställa hur många som hade tagit livet av sig, respektive inte gör det av en särskild orsak och inte av andra orsaker.
    Om man har dödlig cancer och kör in i en bergvägg så är det inte självklart vilket som haft betydelse för att man dött i förtid och vilket som inte har det.

    Vad är det som säger att det är det fysiska och inte det psykiska som är felet hos transsexuella?

  • Tom Araya
    Glinda från Oz skrev 2017-09-26 13:08:55 följande:
    Forskning säger det.
    Har du några källor på det?
    Glinda från Oz skrev 2017-09-26 13:08:55 följande:
    Kör man in i en bergvägg och dör har man dött av att man kör in i en bergvägg oavsett ens hälsa i övrigt. Har man dödlig cancer och blir mördad får mördaren samma straff som om personen varit fullt frisk också, ens liv är inte mindre värt för att man är sjuk.
    Jag skrev "...betydelse för att man dött i förtid...". Har man dödlig cancer så dör man i förtid oavsett om man kör in i en bergvägg eller ej.

  • Tom Araya

    En intressant fråga är om pojkar och flickor växer upp till att bli osäkra om det rätta med sitt fysiska kön av födseln om de i högre utsträckning får, fostras och uppmuntras till att leva, vara, aktivera sig och klä sig utanför traditionella könsroller och normer? Har fostran och miljön påverkan till att vissa känner sig begränsade av sitt medfödda kön?

  • Tom Araya
    choklad skrev 2017-09-26 08:51:25 följande:
    Som jag skrev innan beror det ju på vilket kön man ser som "det rätta". Vi verkar vara överens om att hos transsexuella överensstämmer inte det fysiska könet med det psykiska. För mig är det det psykiska könet som är det viktiga, andra uppfattar säkert att det är det fysiska som är definierande. Det har ju visat sig genom historien att det är väldigt svårt att ändra det psykiska könet, och det verkar också vara grundläggande viktigt för oss människor att känna en överensstämmelse mellan det psykiska och det fysiska könet. Då är det enligt mig en fantastisk lösning att kunna operera och hormonbehandla så det yttre könet överensstämmer med det inre!
    Jo, men psykiskt skulle man kanske önska sig vara en kombination av Bill Gates, Ripley (Siguorney Weaver's rollfigur i Alien), Stålmannen/Superman och Dalai Lama. Hur mycket forskningsresurser ska man ägna åt att lösa det så att dessa människor inte går och mår dåligt hela livet?
  • Tom Araya
    Glinda från Oz skrev 2017-09-26 14:47:44 följande:
    Man dör tidigare om man kör in i bergväggen än av cancern eftersom man körde in i bergväggen först, hade man dött av cancern först hade man i te kunnat köra in i bergväggen.

    Så källorna. Jag rekommenderar Ett transfeministiskt manifest av Maria Ramnehill om du vill ha något mer lättsamt (boken tar upp varför transpersoner tar livet av sig) vill du ha något mer vetenskapligt rekommenderar jag Kroppslinjer : Kön, transsexualism och kropp i berättelser om könskorrigering av Signe Bremer känner du dig bekväm att läsa på engelska rekommenderar jag The Transgender Studies av Susan Stryker och Aren Aizuna.
    Redogör man för den jämförande forskning jag efterfrågar i de böckerna?
  • Tom Araya
    Glinda från Oz skrev 2017-09-27 10:40:47 följande:
    De har använt sig av flera forskningsstudier, inte bara en. Vården som finns har också använt sig av flera studier, vet du hur vården fungerar i Sverige eller vill du att jag förklarar?
    Gå tillbaka till den fråga jag ställde från början.
Svar på tråden Hjälpa transsexuella?