Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    kontrollerande familjehem

    Anonym (X) skrev 2017-10-31 22:18:04 följande:

    Hur tänker du att jackan ska betalas?


    Familjehemmet får pengar för sådana kostnader.
  • Glinda från Oz
    Anonym (Jolin) skrev 2017-10-31 23:03:34 följande:

    Visst, de får omkostnad, men nu handlade det ju om att ts tog de pengarna som var till jacka och köpte något annat ts ville ha...


    Hon behövde ju kläder också.
  • Glinda från Oz
    Anonym (X) skrev 2017-11-01 19:10:19 följande:

    Behövde i som hade inga eller behövde som i ville ha nya?


    Läs gärna det ts skriver, du kan välja att läsa endast ts inlägg om du trycker på kugghjulet till höger.
  • Glinda från Oz
    Anonym (anonym) skrev 2017-11-01 17:05:58 följande:

    Du tror att familjehem kan begära extrapengar till kläder när jackpengarna användes till annat än de skulle?


    Man får bra mycket mer pengar än att det bara räcker till en jacka och inget annat.
  • Glinda från Oz
    Anonym (anonym) skrev 2017-11-02 09:45:18 följande:

    Omkostnadsersättningen är beräknad att täcka kostnader för det placerade barnet som mat, kläder, hygien, medicin, förbrukning, fickpengar, fritidsaktiviteter osv.

    Ersättning som familjehem  får för att ta hand om och uppfostra barn som inte kan bo hemma är lön för arbetet och ska inte gå till att köpa saker till barnet d.


    När har jag sagt att ersättningen ska användas?
  • Glinda från Oz
    Anonym (anonym) skrev 2017-11-02 10:14:28 följande:

    Du sa att man får mer ersättning än att det bara räcker till en jacka när det i själva verket är ungefär lika mycket pengar som barnbidrag + två underhåll dvs lika mycket pengar som vilken biologisk förälder får när barnet är hemma och då finns det inte utrymme för att köpa mer än vad pengarna räcker till.


    Ja, man får mer omkostnadsersättning än att det räcker till en jacka. Om man inte har råd med kläder till barnet får man omprioritera vad man använder pengarna till för omkostnadsersättningen ska räcka till kläder.
  • Glinda från Oz
    Anonym (c) skrev 2017-11-02 11:45:03 följande:

    Var läser du att pengarna till jackan var de enda pengarna familjehemmet lagt ut på kläder till TS?


    Läs hela tråden så får du svar på din fråga, det blir ofta fel då man läser ett svar och tar det ur sitt sammanhang.
  • Glinda från Oz
    Anonym (anonym) skrev 2017-11-02 12:03:50 följande:

    Ts fick pengar specifikt till att köpa jacka just vid detta tillfälle köper då Ts andra kläder så finns det inga pengar till jacka förrän kanske om x antal månader då får Ts frysa dess.


    Om det inte finns pengar har familjehemmet prioriterat fel.
  • Glinda från Oz
    Anonym (c) skrev 2017-11-02 13:12:30 följande:

    Men TS har ju bara skrivit trådstarten?

    I sammanhanget med TS har vi ingen mer information än att hon tog pengar som var öronmärkta till en vinterjacka och köpte andra saker för. Eller har du mer information än vi andra har?

    Det finns inget i trådstarten som säger att TS inte får fler kläder. Eller att de inte har råd och därför "prioriterat fel" (enligt dig). Det enda som framgår är att de inte tänker ge TS pengar för att köpa kläder igen. (Vilket i min värld tolkas som att familjehemmet hädanefter kommer att köpa kläderna)


    Ja, precis och jag svarade till en annan person som INTE var ts som tyckte att pengarna bara räckte till en jacka. Ibland svarar man en person i tråden som säger något och då uppstår en sidodiskussion. Så går det till i alla trådar på FL som har fått många svar.
  • Glinda från Oz
    LFF skrev 2017-11-02 13:44:39 följande:

    Det är sällan man har råd att köpa både vanliga kläder och varma ytterkläder samma månad, oavsett om man är familjehem eller "bara" en vanlig familj. I TS fall så har inte heller familjehemmet kunnat spara undan pengar till större inköp eftersom TS nyligen flyttat dit. Frågan är ens om familjehemmet fått några pengar än för TS kostnader, kommer de i förskott eller efterskott? Det gör ju en enorm skillnad.


    Som familjehem (och som privatperson med för den delen) så måste man lära sig att spara pengar. Man bör inte använda hela omkostnadsersättningen varje månad utan spara en del till oväntade utgifter och till månader då det går åt mer pengar än vanligt. På våren och hösten går det åt mer pengar pågrund av att man köper mer kläder.

    Ska man vara familjehem bör man ha en god ekonomi, det utreds att man inte är familjehem för att man behöver pengarna, så familjehemmet får helt enkelt ?låna? pengarna och ta tillbaka en liten summa varje månad. Står och faller familjehemmets ekonomi med 1000 kronor (eller vad det nu handlar om) är de inte lämpliga att ta emot barn /ungdomar.
  • Glinda från Oz
    Anonym (anonym) skrev 2017-11-02 15:36:19 följande:

    Omkostnadsersättningen är betydligt högre eftersom den ska täcka alla utgifter för det placerade barnet men det är ju bara en liten andel som ska gå till kläder, omkostnadsersättningen följer till stor del konsumentverkets riktlinjer.

    Familjehemmet ska inte använda sin inkomst för att täcka ett placerats barns kostnader och barnets kostnader har ingen påverkan på familjens egna ekonomi.


    Jag har själv varit familjehem och kläder ingår även i konsumentverkets riktlinjer, både jacka och kläder ingår, sedan är man familjehem är det vanligt att barnen/ungdomarna kommer uttag något alls, mitt familjehemsbarn hade bara kläderna hon hade på kroppen. Vissa saker kan man söka extra pengar för, andra inte. Oavsett vad är det alltid en kostnad man ska räkna med i början av en placering.
Svar på tråden kontrollerande familjehem