• Anonym (Sara)

    Vägra urinprov inom psykiatrin?

    Jag blir helt förbluffad av vissa svar i den här tråden, ett bevakat urinprov är extremt integritetskränkande.

    Det är helskumt att du måste lämna urinprov ts, jag har aldrig hört om något liknande och då har jag varit inom den öppna psykiatriska vården länge och jag äter beroendeframkallande medicin. Jag förstår att du inte tänker göra det. Jag tycker du lugnt och sansat ska ringa och be om en förklaring och säga att du inte tänker göra det och förklara varför. Det värsta som kan hända är att du inte får någon hjälp där.

  • Anonym (Sara)
    Anonym (Ke) skrev 2017-11-01 16:08:04 följande:

    Maken är psykiatriker på en privat mottagning. Där kommer du inte ifrån urinprovet heller. Läkarna vill utesluta att din problematik har ursprung i missbruk för att kunna ställa en korrekt diagnos. Inte upp till dig att avgöra vad som är onödigt, läkarna på psykiatrin har kompetens för att kunna diagnostisera dig och då behöver de alla fakta för att kunna ställa diagnos.

    De kommer inte att titta på när du kissar utan det kommer du få göra i en mugg medan en sköterska står på andra sidan luckan i vägg bakom ett skynke/lucka eller på andra sidan dörren.


    Vad är det för konstigt ställe? Jag har aldrig hört talas om en mottagning, varesig privat eller landstingsägd där man tagit urinprov på alla.

    Bevakat urinprov är just bevakat, de står och tittar på annars är det inte bevakat.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Vill inte kissa) skrev 2017-11-01 15:59:09 följande:

    Jag har varit en del i den somatiska vårdsvängen och där fått mediciner som både varit beroendeframkallande och mediciner som kunnat skada kroppen om man haft vissa bakomliggande åkommor och därför krävt tester och röntgen innan. Ingen gång har det gjorts i förebyggande syfte, utan först när det varit klart att jag ska börja medicinera med just den medicinen. Jag förstår inte vad skillnaden är här.


    Inte jag heller, det är verkligen märkligt.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Ke) skrev 2017-11-01 16:32:21 följande:

    Prima vuxenpsykiatri, tidigare har han jobbat inom sll, och på st Görans. Inte på alla men där symptombilden kan ha orsaksgrund ur ett ex ett narkotika bruk. Förstår inte alls varför du tycker det skulle vara konstigt? Vilken psykiatriavdelning arbetar du på?

    Nej, sköterskan står bakom luckan, inte framför patienten och tittar. Extrema fall är sköterskan med inne på toaletten när det är patienter de misstänker men det kommer de knappast göra i ts fall.


    Jag är patient på en psykiatrisk mottagning i norra Stockholm, jag har en kompis som jobbar på psykiatrin i Globen, jag har pratat med andra både på nätet och i verkligheten och ingen har fått lämna ett urinprov det första de gör då de söker till psykiatrin. Oftast frågar personalen om ens alkoholvanor och eventuella missbruk och de litar på svaren. Jag skulle aldrig i livet godkänna ett urinprov i ts läge. Inget tyder på att hon är missbrukare heller.

    Anledningen till att urinprovet är övervakat är för att man inte ska byta ut urinen mot någon annans eller på annat sätt fuska, om ingen tittar på kan man inte veta det här.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Ke) skrev 2017-11-01 19:19:45 följande:

    Det är stor skillnad att vara patient och tro sig veta hur det fungerar överlag, det går inte applicera sina egna besök och tro att det är likadant för alla oavsett problematik. De är sällan kissprov görs det första som händer. Det har jag aldrig sagt. Nu är det väldigt länge sedan jag själv var på psyk under min grundutbildning och under AT men urinprov ÄR vanligt.

    Långt ifrån alla patienter talar sanning om sitt bruk. Urinprovet görs som sagt för att utesluta missbruk för att kunna ge patienterna en adekvat behandling, är patienterna feldiagnostiserade för att behandlande läkare inte skött sitt jobb genom att exempelvis utesluta narkotikautlösta psykiska besvär så kommer inte patienten bli bättre.

    Det är inget som görs för att förnedra patienterna, det kostar pengar att genomföra urinprov och är inget som landstingen slänger ut för att "det är roligt", det görs för att kunna hjälpa patienter genom att ställa rätt diagnos! Precis som man tar ett blodprov, EKG eller ett cellprov!


    Hade du läst mitt svar hade du sett att jag har en kompis som jobbar på en psykiatrisk mottagning och hon har aldrig hört om något liknande, jag var tvungen att fråga henne då jag läste det här. Jag har varit patient på flera mottagningar och ingenstans har ett urinprov krävts, ingen har ens frågat mig, om det var standard skulle jag ha fått göra det vid det här laget.

    I ts fall verkar det vara så att ett urinprov var det första som krävdes, all tillit mellan personal och vårdtagare försvinner på det sättet, jag tycker det är upprörande. Ska urinprov krävas inom psykiatrin för alla ska det krävas inom den somatiska vården också, lunginflammation kan ju också vara ett tecken på att man missbrukar.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Vill inte kissa) skrev 2017-11-01 21:15:46 följande:

    Vet du, så känner jag också. Om vi hade haft ett möte där jag, efter ett inledande samtal, informerades om att man önskade ett urinprov, med en förklaring kring varför, hade det varit helt annat. Nu fick jag en kallelse, utan förklaring eller mer info än urinscreening och övervakat. Det känns märkligt!


    Jag blir upprörd fast det inte är jag som varit med om det och att det verkar vara standard på vissa ställen är hemskt, både för alla man utsätter och rent ekonomiskt. Man har inte ens råd att ge alla hjälp men det här har man råd med. Jag är övertygad om att många som svarar är troll, men jag tror inte alla är det.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Ke) skrev 2017-11-01 21:16:04 följande:

    Vad är det din vän reagerar på? Att det tas urinprov inom psykiatrin eller att det är övervakat?

    Eftersom du trodde mer på dina "nätkompisar" så testa att googla psykiatri och urinprov.

    Det var en konstig jämförelse. Olika sjukdomar och besvär har olika etiologi och man anpassar sina prover därefter.


    Det är inte främst min vän som reagerar utan jag, det är jag som svarar och inte min vän. Min vän tyckte det var fruktansvärt rent ekonomiskt och det hade jag inte ens tänkt på, så sa hon att många av hennes patienter inte hade kommit tillbaka om det krävdes, det med förödande konsekvenser. Jag tycker det är integritets kränkande som sjutton.

    Jag vet inte vad du menar med nätkompisar, jag har absolut inte plockat varesig mina åsikter eller min erfarenhet från nätet. Hade du läst mina inlägg hade du vetat det.

    Då man googlar får man upp tusen trådar från Flashback, familjeliv och olika forum, jag får inte upp en enda träff där det står att alla som söker till psykiatrin får göra ett obligatoriskt övervakat urinprov.

    Så alla psykiska sjukdomar beror på droger (eller man ska i alla fall misstänka det) och inga fysiska sjukdomar beror på det (det ska i alla fall inte misstänkas i första ledet) Det är diskriminering och olagligt.
  • Anonym (Sara)
    M1rella skrev 2017-11-01 23:00:23 följande:

    Det är nödvändigt för att kunna utesluta självmedicinering och missbruk när man ska ha hjälp av psykiatrin. Detta för att det blir svårare att ge rätt vård om man missbrukar eller har självmedicinerat hemma.


    Då begår vården en olaglig handling och det ska såklart anmälas.
  • Anonym (Sara)
    M1rella skrev 2017-11-02 09:31:36 följande:

    Olagligt handling? På vilket sätt?


    Man får inte diskriminera för att det handlar om psykisk sjukdom istället för fysisk.
  • Anonym (Sara)
    M1rella skrev 2017-11-02 09:58:29 följande:

    Det är inte olagligt med att ha behandling som innebär överrvakat urinprov. Vill patienten inte detta så har man rätt att tacka nej til behandling.


    Om man gör det bara och endast för att personen har psykisk ohälsa är det olagligt och vissa här säger att det görs på alla som söker vård. Sedan får man inte neka en patient behandling för att den inte gör exakt det vårdpersonalen vill.
Svar på tråden Vägra urinprov inom psykiatrin?