Inlägg från: Anonym (Barnsjuksköterska) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Barnsjuksköterska)

    5-åring med ADHD. Medicinering?

    Ts, lyssna inte på råd här på familjeliv sv människor som troligtvis saknar kunskap om barns utveckling, npf-diagnoser och behandling utan lita istället på läkaren som sätter diagnos och ev förskrivet recept (ovh följer noga effekten).
    Desto tidigare barn börjar med medicinering desto mer synapser bildas det i hjärnan: synapser som barn med adhd och add saknar vilket därför det gör att det kan bli tråkigt och man tappar konc vilket innebär att när barnet är tonåring/vuxen så slipper hen medicinera. Det är en av tusen fördelar med att medicinera. Ca 5% fungerar inte medicinering på. Ni vet ej om den funkar på er son eller ej om ni inte har privat. Dick kommer läkaren att stegvis höja dosen medicin i början tills dess att din son får biverkningar och då kommer läkaren sänka ett snäpp. Så det går inte att undvika biverkningar under insöttningsperioden. Det finns massor av olika mediciner: vissa långtidsverkande och vissa som bara hjälper över dagen. Läkaren bestämmer vad som passar er bäst. Ni kanske får prova flera. Medicinering är inte farligt. Vanligaste biverkningarna är nedsatt aptit och ont i magen samt stt de kan bli lite lågs o tysta. Blir de låga, tysta o får ont i magen så sänker läkaren medicinen. Sen är det viktigt att ni föräldrar går på alla träffar och grupper som anordnas av ert landsting. Att psykolog gör en formell överlämning till skolans personal. Kanske assistent behövs i skolan? Soec ped bör sätta in åtgärder. Finns massor av hjälp att få flr er sons skull.

    Till den som skrev ang att man inte utreder femåringar: man kan utreda från fem år. I vissa fall kan man utreda ännu tidigare. Dock kan man då behöva utreda igen efter ett par år.

  • Anonym (Barnsjuksköterska)

    Min skärm är trasig så därav jättekonstig stavning. Hoppas du kan läsa o förstå ändå

  • Anonym (Barnsjuksköterska)

    Om några år kommer det att finnas många fler diagnoser än idag o säkert fler o bättre mediciner. Självklart.
    Dock är det INTE lättvindigt man får en nog diagnos, det vet fld till barn med npf. Det tar lååång tid och omfattande utredningar och krävs mycket tålamod av alla inblandade.

    Och nej, barn blir inte speedade av socker. Barn blir speedade av kalas och högtider (där det oftast finns socker)

  • Anonym (Barnsjuksköterska)
    Anonym (A) skrev 2017-11-12 08:42:12 följande:

    Det är Inte många som undrar, hur diagnosen kom till? Är det någon som vet?


    Npf är ärftligt men behöver nödvändigtvis vara exakt samma sak (en fld kan tex ha autistiska drag medan barnet har koncentrationssvårigheter). Ofta känner föräldrar, syskon el andra nära släktingar igen sig i symptomen Ffa när de var yngre

    MEN barn som är födda tex för tidigt har ofta konc-svårigheter så det kan uppstå genom yttre faktorer också men är oftast begränsat till prematuritet, neonatal stroke och trauma i tidig utveckling.

    I Sverige har vi något fler med npf diagnoser än övriga världen. Det kan ha o göra med att vi är duktiga på hitta, utreda o behandla (och det ör gratis sjukvård för barn här!) i jämförelse tex med i-länder samt att forskare tror att det krävdes nedsatt impulskontroll när vi vandrade upp från Afrika och fortsatte norrut mot det okända och kalla där det krävdes bl.a. uppfinnelserikedom, våga prova på nya saker utan att riktigt fatta de konsekvenser om de misslyckas, ta risker, stark övertalningsförmåga osv (många innovativa ledare har adhd)
Svar på tråden 5-åring med ADHD. Medicinering?