Inlägg från: Anonym (Förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förälder)

    5-åring med ADHD. Medicinering?

    Eftersom ADHD medicinering påverkar tillväxten negativt skulle jag aldrig ge det till en femåring. Om problemet kvarstår i 10-årsålders skulle jag kanske överväga medicinering men aldrig till en femåring. Troligen är han lite omogen och skulle behöva få springa och röra på sig istället för att sitta still i skolan. Ett sätt vore ju att låta honom börja skolan ett år senare, det skulle jag föredra framför medicinering i alla fall.

    Min son kunde vare siig sitta still eller koncentrera sig på lågstadiet. Jag föreslog för fröken att han kunde få springa några varv runt gården när han bliv okoncentrerad. Jag föreslog också att de kunde testa någon form av meditation eller massage i klassen för att lugna ner barnen. Hon tittade lite konstigt på mig tyckte jag och sa inte så mycket.

    Men sen när jag var med i skolan ett halvår senare så hade de faktiskt infört både extra pausgympa "Röris" och dessutom massage och det lugnade ner hela klassen. När de var massage satt klassen i en rund ring och masserade ryggen på den som satt framför. Fröken tände ljus och spelade avslappnande musik. Fungerade jättebra, barnen blev lugnare och snällare.

  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Tveksam) skrev 2017-11-10 14:23:27 följande:
    Jag förstår dock kommentaren då Ts skriver att han har svårt att sitta stilla när det är saker som inte är roliga men kan sitta stilla länge när något intresserar honom. Han är bara 5 år. Man bör öva.
    Ja, det här med koncentration är inte något som bara händer. Ett litet barn behöver träna på detta, gärna tillsammans med en förälder. Jag tror att åtminstone en orsak till att så många barn får koncentrationsproblem idag är att barnen går så många timmar på förskola, där det oftast inte finns möjlighet att träna på att koncentrera sig enskilt. Helgerna kanske inte heller ger sådana möjligheter.
  • Anonym (Förälder)
    AndreaBD skrev 2017-11-11 11:30:00 följande:

    Det är du som pratar generellt. DU som säger att barn inte behöver medicin. Jag säger inte att alla behöver, lättare fall kan säkert klara sig utan medicin, men det är oansvarig att säga till föräldrar att de bör försöka klara sig utan att ens veta om det här barnet kanske har ganska svår ADHD. Från beskrivningen låter det inte som lätt ADHD. Det hade man nog inte ens uppmärksammat så tidigt då.

    Och jag har själv en son med mycket svår ADHD och en dotter med lättare ADHD. Dottern fick inte diagnos när vi ville utreda henne i 7-års-åldern, för att symptomen ändå inte var så illa. Och därmed förstås ingen medicin heller. Vilket jag då tyckte var okej, det verkade ju fungera ganska bra för henne. Stora krisen kom sedan när hon var 14/15 - ätstörning, depression. Orsak enligt behandlande läkare: Obehandlat ADHD. Så hon fick diagnosen och medicin när hon var 16. Det har visat sig att hon också borde ha fått medicin, trots ganska lätt ADHD, eftersom hon fick anstränga sig ganska mycket så här och i tonåren orkade hon inte längre det.


    Det är ju möjligt att barnet behöver medicin senare, tex i tioårsåldern, men att ge en femåring sådan medicin verkar inte vettigt. Då skulle jag hellre låta barnet gå om ett år och se till att skolan sen anpassar för barnet från första början. Man skall inte ge så små barn medicin för att omgivningen vägrar anpassa sig för barnet. Därför kan diagnos vara bra, för att få rätt anpassning. Man bör också anpassa hemma.
  • Anonym (Förälder)
    AndreaBD skrev 2017-11-11 11:47:21 följande:

    Det var bara exempel förstås. Jag jobbar själv med tonåringar med ADHD (de flesta i alla fall har den diagnosen), jag har också engagerat mig i föreningen. Jag har träffat hundratals människor med ADHD. Och jag måste också säga att jag inte har träffat många vuxna som ångrar att de fått medicin, däremot många som ångrar att de inte har fått.

    Jag vet inte om du i sista stycket pratar allmänt eller om du menar att min dotters ätstörning och depression kanske inte berodde på ADHD:n. Man kan ju aldrig utesluta att det finns fler faktorer. Men läkaren verkade ju mycket bestämd att det var det som var orsaken - att hon inte hade fått behandling för sin ADHD - vilket ledde till att hon var överbelastad. Och den läkaren hade tidigare jobbat med att diagnosticera ADHD, innan hon jobbade med ätstörningar.

    Jo, min son hade förresten också en stor kris under tonåren, och han hade ju medicin sedan han var 8. Han hade visserligen behövt det tidigare för att han redan inte ville leva längre pga alla misslyckanden, men då var man restriktiv med medicinen. Oavsett - han har mycket svår ADHD och även om medicinen hjälpte honom, så hjälpte den inte tillräckligt för att han skulle bli vuxen utan större kriser. Så kan det också vara.


    Misslyckanden? Hur kan ett litet barn anses misslyckas? Jag blir så upprörd när jag hör sådant. Det gäller att Anpassa omgivningen så Att barnet mår bra. Min sons förskolefröken talade i sådana termer, att min son ?misslyckades? med olika saker. Han hade svårt för övergångar mellan aktiviteter tex! Jag tog ledigt och var med i förskolan en hel dag, lärde känna pedagogerna, förslog försiktigt hur man kunde anpassa för min son, berättade om hur han är och hur han fungerar. Han har ingen diagnos men drag av Adhd, hans morbror har Adhd. Jag blir så ledsen när man vill stämpla små barn. Det gäller att anpassa hemma, i skolan och på förskola. Viktigt är att se till att hålla stressen ifrån barnet! Se till att barnet får bra mat, utevistelse flera timmar per dag , struktur i tillvaron , lugn och ro och lugna och trygga och kärleksfulla föräldrar. Att vara förälder kräver väldigt mycket, särskilt när barnet har så kallade adhd-drag.
  • Anonym (Förälder)
    AndreaBD skrev 2017-11-11 12:43:24 följande:

    Det var INTE lärare eller vi föräldrar som har sagt att han misslyckas eller ens gett honom intrycket. Det var han själv! Förstår du inte att även en 7-åring ser om alla andra verkar lyckas med uppgifter som inte han lyckas med?  Min son hade en toppen-lärare och lärarens dotter som assistent, så jag vet att de gjorde ett bra jobb.

    Jaa... du kan ju hålla stressen borta, det gjorde de för min son också. Dvs. de lät inte honom komma in i klassrummet med dem andra barnen överhuvudtaget till slut - för då gick han upp i varv totalt. Så det är ju stress så klart. Men, det enda alternativet var ju att han satt med sin assistent i en-rum. Hur kul är det för ett barn mellan 6 och 8 år? Han satt med assistent i en-rum i tre år!  Och det funkade uppenbarligen inte på rasterna heller, för han ville mest vara i lärarrummet med dem vuxna. Hur kul är det? Sen bytte han till specialskola till 4:an och det var något bättre. Men inget jämfört med när han kunde gå tillbaka till vanlig skola i 6:an.


    Om man försökt med allt annat och inget fungerar är sannolikt medicinering det bästa alternativet. Känns dock konstigt om man testat och utdömt alla andra alternativ redan när ett barn är fem år.
  • Anonym (Förälder)

    Lyssna gärna på den den kandensiske barnspykologens föreläsning, som finns på Utbildningsradions hemsida : https://urskola.se/Produkter/173882-UR-Samtiden-Varfor-lyssnar-inte-Kalle-Del-1-sa-fungerar-uppmarksamhet

    Gordon Neufeld anser att medicinering skall ges som absolut sista utväg.

    Han har också skrivit böcker, en jag läst heter "Våga ta plats i dina barns liv."
    Han betonar anknytningen och föräldrarnas viktiga roll, ¨även för tonårsbarn.

  • Anonym (Förälder)

    Jag misstänker att vi om tjugo till trettio år kommer att förundras över att man på 2010-talet trodde att man kunde lösa problemet med barns bristande koncentrationsförmåga genom att ge dem centralstimulerande medel.

  • Anonym (Förälder)

    Anders Hansen, överläkare i psykatri intervjuas i tidningen skolvärlden:

    "Jag vill nyansera bilden och förklara fenomenet. Alla människor har drag av ADHD, det finns ingen tydlig gräns, det är en gråzon. Det är som längd ? alla människor är inte långa eller korta, utan det är en flytande skala. Om man skulle ge hundra slumpmässigt utvalda personer på stan ADHD-medicin skulle hälften av dem sannolikt uppleva positiva aspekter som förbättrad koncentrationsförmåga.


    ? Är det rimligt att fem, tio, eller tjugo procent har diagnos? Vill vi att samhället ska se ut så att vi måste stoppa in mediciner i tjugo procent av våra barn, för att samhället är för svårt att förändra? Så vi förändrar barnen istället? Det är upp till oss."

    Länk till artikeln: http://skolvarlden.se/artiklar/overlakaren-adhd-har-manga-positiva-sidor

  • Anonym (Förälder)

    "Kritiken har länge påpekat att det kan vara samhällsproblem som medicineras och uttryckt oro över kemisk hjärnmanipulation i känsliga tillväxt- och utvecklingsfaser. Legitimeras nu medicinering av personalbrist i skolan?"

    "FN:s barnrättskommitté uttryckte i februari oro över antalet barn som adhd-dia­gnosti­seras samt över den ökade förskrivningen av psykostimulantia (som Concerta) utan hänsyn till biverkningar och missbruk. Psykologisk rådgivning och stöd till barn och föräldrar måste prioriteras. Regeringen uppmanas ta kritiken på allvar och lägga fram åtgärdsplaner."

    Länk till artikeln: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/06/07/manga-fragor-att-besvara-om-medicinering/

  • Anonym (Förälder)

    "On May 13, 2014, a new research study on the long-term effects of Ritalin on the brains of youth was published in Frontiers in Systems Neuroscience.  Researchers from the University of Delaware and Drexel University College of Medicine reviewed the latest research on the effects of "smart drugs" and discovered smart drug use is not as benign as we might think.They found that though Ritalin can boost mental performance in the short term, longer term use can "adversely impact the brain?s plasticity, interfering with people?s ability to plan ahead, switch between tasks and be overall flexible in their behaviors." this gives parents all the more reason to look at alternatives to drug treatment of ADHD--like dietary changes and family therapy."

    Länk till artikel: https://www.psychologytoday.com/blog/suffer-the-children/201405/are-adhd-drugs-safe-in-the-long-term

Svar på tråden 5-åring med ADHD. Medicinering?