• AndreaBD

    5-åring med ADHD. Medicinering?

    Jag har själv två barn med ADHD och jag rekommenderar att börja med medicin vid skolstarten (eller lite innan). Jag har sett så många exempel på hur dåligt det har gått för många av dessa barn (inklusive mina egna som tyvärr inte fick möjligheten att få medicin så tidigt).  Och det är inte bara för skolan. Dessa barn blir lätt utanför, får inga kompisar och blir väldigt olyckliga. Det är fråga om livskvalite.

    Förklara det så åldersadekvat som möjligt. Kan du inte säga att han har lite svårt att sitta still, att lyssna och att vara med på saker, och att medicinen kan hjälpa med det och ni ska testa om det hjälper. Säg helst inte något om skolan, så att den inte får något speciell och kanske negativ fokus där.

  • AndreaBD
    Anonym (Tveksam) skrev 2017-11-10 14:23:27 följande:
    Jag förstår dock kommentaren då Ts skriver att han har svårt att sitta stilla när det är saker som inte är roliga men kan sitta stilla länge när något intresserar honom. Han är bara 5 år. Man bör öva.
    Det är just sånt som är typisk för ADHD och det hjälper inte att öva.
  • AndreaBD
    Anonym (Tveksam) skrev 2017-11-10 14:04:59 följande:
    Fast då KAN han sitta still. Det där handlar mer om att lära sig att acceptera att allt inte är lika roligt hela tiden. Lägg mer möda på att träna honom att vara mer stillsam och leka lugna lekar så ska du se att det kan bli bättre.
    Du har helt fel där. Det är precis så ADHD yttrar sig. Alla barn med ADHD kan sitta stilla ibland. Men de kan inte styra det tillräckligt bra. Det hjälper inget att träna, det finns hur mycket forskning som helst på området. Så det är en helt onödig diskussion.
  • AndreaBD
    Anonym (Celia) skrev 2017-11-10 06:26:37 följande:

    Priva först med att skippa ALLT socker och gluten i några månader. Det hjälper väldigt ofta. Det görvånar mig stt ialla göräldrar gör vad som helst för sina bsrn men sällan just detta trots att det visat sig vara effektivt både på barn och vuxna med adhd och autism.


    Dumheter. Det har man redan bevisat för ungefär 30 år sedan att det inte har med saken att göra. Det du pratar om är inte barn med ADHD, utan det är barn som är lite uppe i varv för att de har dåliga matvanor. Ja, man kan gå upp i varv av socker/kolhydrater. Men det är äpplen och päron - det ena är för mycket socker och det andra är ADHD.
  • AndreaBD
    Inga bekymmer skrev 2017-11-10 21:52:57 följande:

    Skulle alla gånger testa att lägga om kosten som ett par skrivit före att ens överväga medicin. Förutom socker och gluten skulle jag nog också ta bort mjölk, men möjligen börja med att ta bort socker och gluten. Har också läst att det hjälpt många att lägga om kosten. Mycket bättre om man kan hjälpa genom att ändra kost än att medicinera, måste väl iaf vara värt ett försök??


    Man undrar verkligen hur dessa rykten alltid sprider sig! Jag har följt diskussionen i 25 år nu och det har varit helt olika "bovar" och många har påstått att det har hjälpt dem och när man kollar närmare så finns det knappt någon kvar som har blivit hjälpt av det. Det har varit  -  fosfat  (på 80- talet),  färgämnen (på 90-talet),  salicylater (Feingold 70-talet), och numera är det alla slags dieter som anses vara bra för annat också - LCHF och att utesluta laktos, gluten eller socker.

    Och vad visar studier som ju har gjorts? Visst, det verkar hjälpa vissa. Ungefär så många som man kan förvänta sig, dvs. ren placebo-effekt. Jag har inte sett någon dubbelblindstudie - med tillräckligt många deltagare - som skulle ha visat positiva resultat.
  • AndreaBD
    Anonym (Tveksam) skrev 2017-11-10 22:14:14 följande:
    Nej det kan man inte om man inte har en okänd sjukdom som påverkas av vad man äter. Det är bevisat hur många gånger som helst. Fysiskt friska barn ska aldrig utesluta kolhydrater. De behöver dem mer än vad vi vuxna gör. Varken äpplen eller päron är skadligt för barn med eller utan adhd.
    Ähhhh...... "att jämföra äpplen med päron" är ett talesätt som betyder att man jämför två helt olika saker som inte har med varandra att göra. Så som här!

    Och jo, folk går generellt upp i varv av socker, även utan sjukdomar.

    Och nej, det har aldrig bevisats helt säkert att dieter hjälper. Jag har följt forskningen i många år och observerat trenderna i flera länder, bl.a. i Tyskland, Schweiz, England och USA där man har haft olika trender och resultat. Men inget verkligen övertygande.
  • AndreaBD
    Anonym (Socker och glutenfritt!) skrev 2017-11-10 16:40:43 följande:

    Jag jobbar med barn som har adhd. Medicin hjälper många, men jag skulle rekomender att ni utesluter gluten och socker först. Det hjälper många. Sjukvården tror inte riktigt på detta. Men testa det först innan ni blandar in mediciner.


    Och jag jobbar med tonåringar med ADHD. Det finns inget som tyder på att det skulle hjälpa att utesluta gluten och socker. Ändå har jag testat det med min egen son, det gav inget. Jag tror att placebo-effekter där ofta tas för att det hjälper. Särskilt barn med ADHD kan då skärpa sig lite extra för att de tror att det hjälper. Tyvärr så brukar det inte hålla sig så länge då och många får en ordentlig kris i tonåren. Jag skulle rekommendera medicin eftersom risken är stor att barnet tar en mycket negativ utveckling. Tyvärr ser vi alltför ofta negativa resultat av föräldrarnas försök att klara sig utan medicin!
  • AndreaBD
    Anonym (Tveksam) skrev 2017-11-10 23:20:19 följande:
    Jag vill syna det påståendet. Hur ofta ser ni negativa resultat pga att föräldrarna vägrar att medicinera ? Vilken effekt får medicinering på en liten 5-'åring och vad är kostnaden per barn? Hur mycket sparar samhället på denna metod?
    Eftersom vi bara får dem ungdomarna som har mest problem, så är det ju så gott som alla med den diagnosen som inte har fått fungerande medicinering. Inte alla pga att föräldrarna har vägrat. Det finns också enskilda där ingen medicin funkar. Och vi hade en där mamman var missbrukare och tog medicinen istället för barnet.

    De andra frågorna kan ju inte jag svara på, det är inte det jag sysslar med. Jag kan bara säga att min son har fått medicin från 8-års-åldern, och han fyller 30 nästa månad. Han tar fortfarande medicin.
  • AndreaBD
    Anonym (mor) skrev 2017-11-11 06:21:26 följande:

    Den läkare som sätter en ADHD-diagnos på ett så litet barn borde åtalas. Skrämmande. Och att ens TÄNKA på medicinering! Liksom ett litet barn som ska busa och leka och leva rövare dagarna i ända och det är NORMALT.


    Du vet inte vad du pratar om! Du har inte sett barn som är för hyperaktiva för att kunna LEKA! De missar ut på allt det roliga i livet också. Det handlar inte bara om skolan! Långt ifrån. Kompisar har de inte heller, för att ingen orkar med dem. Många har självmordstankar redan som barn. Det är ett LIDANDE vi pratar om här!
  • AndreaBD
    Anonym (Tveksam) skrev 2017-11-11 08:27:32 följande:
    Det är helt enkelt inte sant. Att du tror att det är så är helt okej men det har gjorts flera studier som säger motsatsen. Har man inte en sjukdom som påverkar blodsockret så påverkas man inte så mycket att man blir speedad av att äta kolhydrater. Inte ens av att äta socker. sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=4059978
    Har du något belägg för det? Något som verkligen håller? Visst, de första åren trodde jag också att de har hittat något så fort det var någon studie, någon artikel i en tidning. Men alla dessa saker har inte bekräftats.

    Och din länk funkar inte.

    Det är lite diffust, vad du menar i sista mening? Om man inte har en sjukdom som påverkar blodsocker, så blir man visst speedad men inte påverkad? Påverkad hur? Blir man speedad så är ju det en påverkan. Och det är ju ungefär det jag säger  - alla människor går lite upp i varv av att plötsligt få i sig en massa socker/snabba kolhydrater, men det har inte med ADHD att göra och folk blandar ihop det.
Svar på tråden 5-åring med ADHD. Medicinering?