Inlägg från: Anonym (Förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förälder)

    5-åring med ADHD. Medicinering?

    Anonym (Barnsjuksköterska) skrev 2017-11-11 19:07:12 följande:

    Ts, lyssna inte på råd här på familjeliv sv människor som troligtvis saknar kunskap om barns utveckling, npf-diagnoser och behandling utan lita istället på läkaren som sätter diagnos och ev förskrivet recept (ovh följer noga effekten).
    Desto tidigare barn börjar med medicinering desto mer synapser bildas det i hjärnan: synapser som barn med adhd och add saknar vilket därför det gör att det kan bli tråkigt och man tappar konc vilket innebär att när barnet är tonåring/vuxen så slipper hen medicinera. Det är en av tusen fördelar med att medicinera. Ca 5% fungerar inte medicinering på. Ni vet ej om den funkar på er son eller ej om ni inte har privat. Dick kommer läkaren att stegvis höja dosen medicin i början tills dess att din son får biverkningar och då kommer läkaren sänka ett snäpp. Så det går inte att undvika biverkningar under insöttningsperioden. Det finns massor av olika mediciner: vissa långtidsverkande och vissa som bara hjälper över dagen. Läkaren bestämmer vad som passar er bäst. Ni kanske får prova flera. Medicinering är inte farligt. Vanligaste biverkningarna är nedsatt aptit och ont i magen samt stt de kan bli lite lågs o tysta. Blir de låga, tysta o får ont i magen så sänker läkaren medicinen. Sen är det viktigt att ni föräldrar går på alla träffar och grupper som anordnas av ert landsting. Att psykolog gör en formell överlämning till skolans personal. Kanske assistent behövs i skolan? Soec ped bör sätta in åtgärder. Finns massor av hjälp att få flr er sons skull.

    Till den som skrev ang att man inte utreder femåringar: man kan utreda från fem år. I vissa fall kan man utreda ännu tidigare. Dock kan man då behöva utreda igen efter ett par år.


    "Desto tidigare barn börjar med medicinering desto mer synapser bildas det i hjärnan: synapser som barn med adhd och add saknar vilket därför det gör att det kan bli tråkigt och man tappar konc vilket innebär att när barnet är tonåring/vuxen så slipper hen medicinera."

    Intressant fakta. Vilken / vilka studier har kommit fram till dessa slutsatser?
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Barnsjuksköterska) skrev 2017-11-11 20:36:32 följande:

    Om några år kommer det att finnas många fler diagnoser än idag o säkert fler o bättre mediciner. Självklart.
    Dock är det INTE lättvindigt man får en nog diagnos, det vet fld till barn med npf. Det tar lååång tid och omfattande utredningar och krävs mycket tålamod av alla inblandade.

    Och nej, barn blir inte speedade av socker. Barn blir speedade av kalas och högtider (där det oftast finns socker)


    Eller också har vi färre diagnoser.
  • Anonym (Förälder)

    "Attention-deficit drugs increase concentration in the short term, which is why they work so well for college students cramming for exams. But when given to children over long periods of time, they neither improve school achievement nor reduce behavior problems. The drugs can also have serious side effects, including stunting growth."

    http://www.nytimes.com/2012/01/29/opinion/sunday/childrens-add-drugs-dont-work-long-term.html

  • Anonym (Förälder)

    "De långsiktiga effekterna av behandling med CS (centralstimulerande medicin) är ännu ofullständigt utvärderade. På kort sikt kan man dock se goda effekter på barnets/ungdomens möjligheter att tillgodogöra sig utbildning och att anpassa sitt beteende socialt."

    Källa: Information från Region Uppsala.

    http://www.lul.se/sv/Kampanjwebbar/Infoteket/Funktionsnedsattningar/Adhdadd/Medicinering-vid-adhdadd---Uppdaterat/

  • Anonym (Förälder)
    ?Vi hade trott att barn som medicinerade under en längre tid skulle ha bättre utfall. Det visade sig inte vara fallet. Det fanns inga gynnsamma effekter [av medicinering], inga alls. På kort sikt hjälper [medicinering] barnet att uppföra sig bättre, men inte på lång sikt. Och den upplysningen borde mycket tydligt framföras till föräldrarna.?

    https://www.svt.se/opinion/article2429200.svt
  • Anonym (Förälder)
    AndreaBD skrev 2017-11-11 22:45:18 följande:

    Och IGEN en artikel med påståenden som inte är fel, men som folk missförstår. Dvs. de tror att det är något negativt när det inte är det:

    "Australiensiska forskare rapporterade (Raine ADHD Study, 2009) att läkemedelsanvändning under lång tid inte medförde någon vinst i något funktionshänseende alls, samt att det i själva verket var mera sannolikt att de behandlade barnen av sina lärare ansågs vara lågpresterande i skolan. "

    Barn som redan var svaga i skolan blev inte bättre av Ritalin? Folk som är insatta i ämnet vet att det är så. Det är ju inget intelligenspiller. Svaga elever förblir svaga elever. Det är inget prestationspiller.

    "

    Användning av läkemedel var ?förenat med värre symtom på hyperaktivitet-impulsivitet och trotssyndrom? samt med större ?allmän funktionsnedsättning?."

    För att bara de som HADE svåra problem fick medicin? Inte konstigt då att de andra utvecklades bättre om de inte hade lika svåra problem.

    ?ökad sannolikhet för att pojkar hoppade av skolan och med marginell ökning av sannolikheten för att flickor någon gång fått diagnoser som mental eller emotionell störning?.

    Ja, det är tyvärr så med ADHD. Medicinen tar ju inte bort alla symptom.

    Varför försöker du medvetet lura folk? Jo, jag vet varför. Och du är inte här som förälder utan du företräder en viss organisation.


    Organisation? Jag är förälder och syster till en vuxen nära släktingmed Adhd. Hen äter medicin, men hen började inte med den förrän hen var klar med sin läkarutbildning , hen fick sin diagnos i trettioårsåldern . Det är väl bra om hen vill göra det. Jag skulle dock personligen aldrig ge denna typ av medicin till mitt barn om det vore endast fem år, vilket är vad denna tråd handlar om.
  • Anonym (Förälder)

    Verksamhetschef slår larm efter ADHD-explosion:

    ? Diagnosen ställs efter en symtombeskrivning, som handlar om att barnet har svårt att koncentrera sig, är överaktivt och impulsivt och det kan man vara av olika skäl, säger Philip Eskridge, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i landstinget Västmanland. En sådant skäl är den dåliga arbetsmiljön i dagens skolor, enligt verksamhetschefen."


    "Det som enligt riktlinjerna för arbetet med adhd ska ta plats innan medicinering är bland annat föräldrautbildning och anpassning av skolan. Ett lugnare klassrum skulle enligt Philip Eskridge räcka långt.
    ? Jag tror att väldigt många skulle slippa att diagnostiseras med adhd ? det är inte BUPs arbete att medicinera mot en dålig skolmiljö."

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/verksamhetschef-slar-larm-efter-adhd-explosion-inte-bups-jobb-att-medicinera-mot-en-dalig-skola

Svar på tråden 5-åring med ADHD. Medicinering?