• AndreaBD

    5-åring med ADHD. Medicinering?

    Och jag har nu googlat på dem där näringstillskotten. Magnesium har jag verkligen läst på om - för 20 år sedan. Om jag inte minns fel var det magnesium som man gärna skulle ge som komplement till Omega-fettsyror. Och det finns inga tecken på att laktosfritt eller glutenfritt skulle hjälpa vid ADHD. 

    Som sagt, jag har testat mycket sånt också. Det tog flera år och gav inget. Förutom för dotterns humör. Hon ska ta det igen nu, plus Attentin. Om man testar alternativa metoder, måste man ju också vara medveten om att det kan hända att man testar hela barnets barndom och skolår, utan att få det att fungera. Och det kan vara förödande. Man får inte vara för envis där. Barnen måste ha en fungerande skolgång och även en fungerande fritid. 

    Förresten: Att folk ibland tror att såna alternativa metoder fungerar, kan beror på att ett barn, eller några få barn, har någon speciell känslighet mot något ämne, och att de då verkligen blir lugnare, mer harmoniska med en speciell diet eller något näringstillskott. Men det gäller inte hela 5 % av befolkningen som har ADHD, utan bara några enskilda människor. Det har varit flera såna "hypes" under dem senaste 40 åren ungefär, där folk har trott att man hittat lösningen. Och så var det inte det. 

  • AndreaBD
    Anonym (Förälder) skrev 2017-11-13 10:32:02 följande:
    Ari väljer bort medicinen

    Hans mamma och pappa har bestämt sig för att han själv får bestämma om han vill ta medicin för sin adhd. Ari väljer att inte ta dem för han tycker att de gör honom tråkig och nollställd. Han kallar dem för ?fokuspiller? eftersom fördelen är att de gör att han kan koncentrera sig bättre.


    Skolan han går i  hjälper honom att istället fokusera genom att tillåta stressleksaker som lugnar ner motoriken under lektionerna. Skolan jobbar också med inlärning med hjälp av musik och färgkoder.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/elvaarige-ari-valjer-bort-adhd-medicin


    Visst. Väldigt många som tagit medicin som barn väljer bort det t.ex. under tonåren eller som ung vuxen. Men de flesta börjar igen lite senare. Min son satte också ut det ett tag som ung vuxen. Någonstans vill de ju prova om det fortfarande behövs och det är helt okej. 
  • AndreaBD
    Anonym (Förälder) skrev 2017-11-13 10:36:11 följande:
    Överläkare Anders Hansen:

    ? Det finns olika tester, men i slutändan blir det alltid subjektiva bedömningar. Det som har hänt är att fler och fler flyttas över på adhd-sidan. Nyligen kom det en rapport om att tio procent av alla tonårspojkar i Stockholm har diagnosen. Det är ganska mycket. Jag tror att vi måste ta ett steg tillbaka och fundera vad det är för samhälle och skola vi har när så pass många får neuropsykiatriska diagnoser.

    Det finns anledning att vara försiktig med att ge växande hjärnor amfetaminbesläktade preparat. Men för de som har mest besvär kan mediciner vara livsavgörande.

    Ett sätt att lindra besvären är att införa mer rörelse och fysisk aktivitet. Anders Hansen, som tidigare skrivit den omtalade boken "Hjärnstark" - som just handlar om rörelsens positiva effekter för hjärnan - menar att rörelse kan göra extra stor skillnad för adhd-patienter.

    ? Det finns studier som visar att fysisk aktivitet gör att man till och med kan sänka dosen på medicinen. Man borde införa fysisk aktivitet flera gånger om dagen. Kanske tvinga barnen att lämna ifrån sig mobilen och gå ut och leka på rasten i stället.

    http://www.vlt.se/allmant/adhd-kan-vandas-till-en-fordel-manga-har-fantastiska-formagor-2


    Den artikeln kan jag inte komma åt, där måste man vara betalande kund. Men det är säkert en sån där skolläkare igen, som han i Uppsala som också skrivit en massa konstigt. 

    10 % av alla tonårspojkar? Aldrig i livet!  

    Samtidigt säger han ju att för de som har mest besvär kan mediciner vara LIVSAVGÖRANDE. Precis så är det ju. 

    Rörelse? Det är väl bra för alla barn, men det gör inget speciellt för ADHD. Om det inte har kommit jättenya rön - tidigare studier har inte visat att det skulle ha någon speciell nytta. Utöver den nyttan som det har för alla människor. 
  • AndreaBD

    Jag kan också ställa in en massa länkar. Tyvärr är jag tveksam till att folk på här forum är så bra på källkritik, eller känner igen att det är någon som kör en svartmålningskampagn här, antagligen med flera nick och med påhittade snyfthistorier. Om inte startinlägget också är påhittat, jag misstänker det. 

    Här har ni i alla fall WHOs syn på saken:

    "Varför skulle WHO kalla metylfenidat och amfetamin för essentiella mediciner om det inte var det? Jag kapitulerar (dock aningens motvilligt) och inser att WHO antagligen har rätt."

    adhd-npf.com/faktamanskliga-rattigheter-essentiell-medicinering/

    "the treatment has to start early in childhood"

    titta på videon med Russel Barkley där han förklarar hur illa det kan gå. Han säger att de KAN leva ett relativt normalt liv om de behandlas, men utan medicin kan de ha problem i så gott som varje område av sitt vuxna liv

    www.adhdcenter.n.nu/concerta-ritalin-metylfenidat

    Och här har vi till och med en analys av allt som inte stämmer med det som den här Whittaker säger. Jag minns att han citerades här i tråden: 

    anarkoautism.wordpress.com/2017/02/16/konsten-att-felcitera-forskning-i-syfte-att-stigmatisera-adhd-medicin/

  • AndreaBD
    Anonym (Tveksam) skrev 2017-11-13 10:59:38 följande:
    Menar du att de får medicin men saknar diagnos?

    "Mer än tio procent av pojkarna i åldersgruppen 10?17 år får adhd-läkemedel i flera kommuner i Stockholms, Uppsala, Västra Götalands, Gävleborgs och Västerbottens län."
    Nej, det menar jag inte. Jag menar att siffran nog inte stämmer. Eller så har man valt ut några väldigt speciella kommuner. Flera Stockholms kommuner? Det finns ett stort antal kommuner i Stockholm. Vilka har man då valt ut? Botkyrka, Järfälla, och..... Okej , jag har hittat artikeln. Nykvarn var det bl.a. Ganska liten kommun också.

    Vad du INTE säger då är att det i vissa andra kommuner bara är 1,5 %. Så det jämnar ju ut sig, det är inte mer än 5 % i genomsnitt, snarare mindre. IGEN ett exempel på hur man felciterar  forskning för att smutskasta ADHD-medicin!
    Här är artikeln:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/storst-anvandning-av-adhd-medicin-i-nykvarn

    Och de undrar varför det är så olika i olika kommuner? Allvarligt? Är det inte ganska självklart? Vuxna med ADHD, dvs. föräldrarna till dessa barn lyckas sällan bra i (yrkes)livet. Därför bor de i Nykvarn, Södertälje, m.m. och inte i t.ex. Danderyd där man säkert också har låga siffror.
  • AndreaBD
    Anonym (Förälder) skrev 2017-11-13 10:57:24 följande:
    Anders Hansen är överläkare i psykiatri.
    Jag kan ju inte komma åt artikeln! Så jag vet ju inte vad karlen verkligen skriver. 
  • AndreaBD
    Anonym (Förälder) skrev 2017-11-13 12:23:47 följande:
    Alla som inte håller med dig är scientologer eller troll?
    Nej, men alla som sätter in 12 eller 15 länkar med feltolkade forskningsresultat, när man redan har påpekat detta, är säkert det. Då vill man ju vilseleda. 

    Intressant också att den forskningen som du och Whittaker stödjer sig på tolkas helt motsatt av själva forskarna, som har genomfört studien! Här är det inte jag som tro sig ha den enda rätta tolkningen utan forskarna har en och Whittaker och du tycker något helt annat. 

    "Forskarna avslutar med att varna för att tolka resultaten på det sätt som Whitaker gör. ?Det vore fel att dra slutsatsen från dessa resultat att behandling inte gör någon skillnad eller inte är värt att sträva efter?. Däremot menar de att det är viktigt att medicinering sätts in i tid och att den inte är ?mindre än optimal intensitet?. Forskarnas slutsatser är således raka motsatsen till det som Whitaker vill hävda."

    anarkoautism.wordpress.com/2017/02/16/konsten-att-felcitera-forskning-i-syfte-att-stigmatisera-adhd-medicin/
  • AndreaBD
    Anonym (MagenDe) skrev 2017-11-13 15:50:54 följande:
    Det är någon skillnad på hur mycket DHA, EPA och GLA.

    Jag vet inte varför Efalex slutade fungera, jag har faktiskt pratat med Gillberg i telefonen, han rekommenderade att barnet skulla en vitamin som innehöll alla vitaminer, detta var i mitten på 1990-talet och kommer inte ihåg vilken vitamin.

    Sen har det ju varit en del bråk angående Gillbergs forskning, han vägrade lämna ut resultaten.

    Det är klart att finns det inget annat som hjälper och barnet har stora svårigheter, så naturligtvis ska de kunna ge sitt barn medicin.

    Fast en 5--åring, det låter väldigt tidigt.
    Jag tror inte vi behöver fundera så mycket om den där 5-åringen. Jag är ganska säker att det är en fake. Personen har ju inte skrivit något mer heller. Antagligen var hon upptagen med att skriva under ett annat nick. ;)

    Ja, då måste jag titta på det igen, vad som är skillnaden, för min dotter skulle ju prova med det igen.
  • AndreaBD
    tvillingmammaVastmanland skrev 2017-11-13 19:05:45 följande:
    Jag kollade lite snabbt på skillnaden. Kan tänka mig att efalex fungerar sämre då proportionerna mellan EPA och DHA är fel. Eye q innehåller mer EPA än DHA. Det är EPA som hjälper vid adhd. DHA är viktigast för att bygga upp hjärnan hos foster och bebis.
    Tack. Jag hade ju hittills hört att Efalex var den bästa. Men jag ska kolla lite också.
  • AndreaBD

    Glömt bort tråden??? Inte så viktigt, eller? Jag tror att det här är en fejk. Dels pratar man med en läkare, inte med en psykolog. Man informerar sig angående medicinering.

Svar på tråden 5-åring med ADHD. Medicinering?