• JakobK

    Feminister bromsar sig själva

    dfghkjdfhdgfj skrev 2017-11-12 16:26:54 följande:
    många kräver ju att alla muslimer ska gå ut och ta avstånd från de muslimer som gör fel så samma sak borde väl gälla för män då?
    Det gör män ofta när de diskuterar med feminister men då får man ofta en utskällning från dem milt uttryckt. Det är min erfarenhet av det och jag tror säkert det är många andra män som känner samma sak.  
  • JakobK
    kivirush skrev 2017-11-15 09:09:57 följande:

    Jag kallade mig feminist en gång i tiden. Var tom aktiv och höll diskussioner och gick på möten.

    Sedan träffade jag min underbara pojkvän som jag älskar att diskutera med och fick mig att öppna ögonen för så mycket saker som jag märkte att jag aktivt förnekade eller gick i försvarsposition så fort jag hörde. Han fick mig att ifrågasätta varför jag blev så defensiv.

    Han fick mig att öppna mina ögon och se saker ifrån båda håll. Det tog tid att släppa den instinktiva känslan av att bli kränkt när män pratade om sina problem eller synpunkter. Oj oj oj vad saker det dyker upp som skulle se som så fel istället för roligt om man skulle vände rollerna. Kvinnor är alltid offer och män är alltid förövare. (nästan)

    När jag sedan fortsatte att diskutera på mina medsystrar och jag blev mer och mer ifrågasatt och mer och mer utesluten från gruppen. De slutade att bjuda in mig eftersom jag inte höll med om allt de sa. Jag slutade kalla mig feminist eftersom det inte är vägen till jämställdhet.


    Oj var det så? Det låter som du lyckats ta dig ur en religiös sekt. Vad var anledningen till att du blev så defensiv när ni diskuterade som du skriver?
  • JakobK
    Digestive skrev 2017-11-15 10:45:41 följande:
    Grupper som kretsar kring en inbördes beundran är sällan stimulerande för folk som vill diskutera och gärna utvecklas. Sådant är för människor som anser att de har tänkt och utvecklats klart.

    Du resonerar dock som om du hade upplevt feminism för att du har varit aktiv på möten. Det vore som att påstå att man har upplevt religion för att man gick på Hare Krishna möten ett tag eller att du har upplevt området ekonomi för att du har förkovrat dig i socialism.

    Feminism innehåller över 10 ideologier, ett flertal filosofiska skolningar samt hundratals grupper och organisationer med individuella kulörer därtill. Vad du har upplevt är ett av kornen på en sandstrand.

    Träffat på särartsfeminister som anser att män och kvinnor av naturen är olika och att samhället ska formas med hänsyn till de traditionella könsrollerna, varav jämställdhet enligt dessa är en likvärdig social- och samhällsstatus mellan könen istället för mål som exempelvis 50/50-uppdelningar?

    Träffat anarkafeminister som inte lägger någon större vikt på frågan om "manligt" och "kvinnligt" överhuvudtaget utan fokuserar på skadliga beteenden och som anser att jämställdhet, hur den än visualiseras, bara kan springa ur attitydförändringar?

    Träffat liberalfeminister som anser att att individens fria val är någonting primärt att ta vara på och som anser att metoder som exempelvis kvotering, öronmärkt föräldraförsäkring och så vidare (läs: toppstyrda reglerings- och tvångsmetoder) är helt fel väg att gå?

    Överhuvudtaget träffat feminister som inte har djupa spår av radikalfeminism och som inte anser att gruppen "män" (och främst att "vita män") är upprätthållare av ett "Patriarkat" som systematiskt förtrycker gruppen "kvinnor" (vilket är världsbilden som just placerar gruppen "kvinnor" som offer per automatik)?

    Feminism är ett politiskt område som inte ska någonstans. Att göra avkall på det är att ge bort sin politiska makt till någon annan och oftast till sina ideologiska motståndare.
    Ja visst finns det flera olika inriktningar, som inom det mesta. Men det är helt klart likhetsfeminismen, eller vänsterfeminismen, som är den dominerande inriktningen i Sverige. Att ens nämna särartfeminism i det offentliga rummet är som att säga något rasistiskt, alltså man tar stora risker då för att bli hånad och att folk tittar snett på en. Trots detta tror jag de flesta i Sverige INTE är benhårda likhetsfeminister innerst inne, men det finns ju alltid en inre och en yttre sida av en människa.
  • JakobK
    Digestive skrev 2017-11-15 13:27:57 följande:
    Glömde påpeka att likhetstsfeminister inte är vänster- eller för den delen högerorienterade utan du tänker nog på ideologin radikalfeminism i det sammanhanget, som genomsyrar vänsterpolitiken i störst utsträckning.
    Nu är jag inte lika politiskt insatt som du verkar vara, men så här tänker jag.

    Jag tycker det finns en koppling till vänster för likhetsfeminismen. Att män och kvinnor i grunden är lika (förutom fortplantingsorganen), att det är påverkat av miljön enbart, målet är att vi ska vara lika, är ju en väg mot ett socialistiskt samhälle. Att vi alla ska vara ett kollektiv, inte uppdelade mellan könen, för att utplåna klasskillnader. Särartfeminism vill ju behålla det traditionella könsrollerna i stort sett och anser att det inte går att ändra på könsrollerna i nån större utsträckning. De är alltså mera ok med klasskillnader (det finns ju som bekant fler rika män än kvinnor) än vad likhetsfeminister är.

    Om du tänker på höger att det är mer åt rasister och nazister så passar ju särartfeminism mycket bättre för dem eftersom det utgår från att vi är biologiskt olika, kan ju jämföras lite med deras rastänk. Men höger har väl fått lite annan deinifiton på sista tiden.
Svar på tråden Feminister bromsar sig själva