Inlägg från: Anonym (Stöld) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stöld)

    Är det stöld?

    Ja, det är det. Säker som slängts i soporna anses tillhöra fastighetsägaren. Så är det i ett soprum i ett hus med hyresrätter är det alltså hyresvärdens egendom. Detta är solklart.

    Att ta ur en offentlig soptunna är däremot en helt annan sak. Det är alltså helt ok att leta t.ex. pantflaskor i offentliga sopkorgar. Containers t.ex. vid butiket är lite mer klurigt, t.ex. dumpster diving där man tar till vara på mat kan anses vara ok om man inte bryter upp något lås eller sprider ut skräp runt om. Ingen kan anses ha lidit ekonomisk skada av det. Rättsläget är dock oklart.

    Däremot är en dator högst troligt olagligt att ta ur en container.

  • Anonym (Stöld)
    Anonym (NEJ) skrev 2017-11-12 16:33:53 följande:

    Nej, det räknas INTE som stöld eftersom värdet är för litet. Däremot som snatteri.


    Det är omöjligt att säga om det skulle klassas som ringa stöld (Det som tidigare hette snatteri) eller stöld. Beloppsgränsen 1000 kr gäller endast vid tillgrepp i butik . Om detta skulle klassas som ringa eller ej vet jag inte, har inget rättsfall i minnet när det kommer till att ta saker från soprum. Vi vet ju inte heller datorns värde.

    Till TS: jag skulle kontakta den juridiska ägaren av soporna (hyresvärd?) och säga att jag hittat en dator och tänker lämna in den till polisen. Den kan ju vara stulen och dumpad.
Svar på tråden Är det stöld?