• senalena

    De ber om min köplats - AKUT

    Säg nej. De tar ju inte över din plats utan du måste ta et lägenhetskontrakt på DITT personnummer. Sedan ska hon hyra den (olovligen av hyresvärden) från dig.
    Det finns mängder med uthyrningsobjekt på blocket, vissa hyrtider på 2 år. Hon kan fixa om hon vill. Detta låter som hon har andra problem att få bostad.

  • senalena
    Anonym (Tessan) skrev 2017-11-16 19:52:19 följande:
    Hela huset ska renoveras och göras om till bostadsrätter.
    Ok så de bor i typ hagsätra eller dylikt. Om huset ska göras om till bostadsrätter så är det 
    något man vet i god tid innan eventuell förändring
    inget som omedelbart resulterar i avhysning , om det bildats en brf så har  de fått erbjudande att köpa bostaden, kan man inte det får man bo kvar som hyresgäst
    förutsatt att du haft ett 1a handskontrakt och bott i lägenheten mer än 2år för då har du besittningsrätt
    om du bott i mindre än 2 år men har 1ahands så kan hyrevärden flytta dig  till en annan lägenhet inom de byggnader värden äger, alternativt en annan likvärdig lägenhet.
    enda undantaget är vid rivningskontrakt, då saknas besittningsrätt och man vet att kontraktet kommer att sägas upp. Man har då personligt ansvar att stå i en kö och leta boende under tiden. Hyresvärden kan säga upp kontraktet med två månaders förvarning.

    Hela tråden känns lite som gnäll för att det är krångligt för bästa vännen, men denna har 3 barn och ett personligt ansvar att hålla koll på saker, det är inte ts ansvar att ordna boende.
  • senalena
    Anonym (Tessan) skrev 2017-11-17 05:45:38 följande:

    Nej det är förstahandskontrakt och de har bott där i sju år.

    Från början skulle de ha fått bo kvar under tiden, men det har upptäckts problem med lägenheten som gör att de kommer riva upp golvet så snart som möjligt.

    Sluta att utmåla dem som ansvarslösa, det är det sista de är.

    Min plats räcker absolut i deras område, jag har testat för att se, men det känns ändå som jag vill ha kvar min backup.

    De vill inte ha en trea, men det är det minsta de känner är hållbart.


    Vad menas med "Från början skulle de ha fått bo kvar under tiden, men det har upptäckts problem med lägenheten som gör att de kommer riva upp golvet så snart som möjligt."
    Under tiden av diverse renoveringar? Det innebär ju inte att de blir av med lägenheten, de ska ju tillbaka dit. Varför skulle du då bes om att använda dina köpoäng till YTTERLIGARE EN LÄGENHET? Något stämmer inte riktigt.
    Hyresvärden har bara ansvar att ordna ett boende under tiden, vilket denna har gjort. Men din vän vill inte ta det. Det är på henne.
    Ponera om du nu skulle använda dina dagar till ett nytt boende, ska hon då säga upp den gamla lägenheten? Varför gör de inte bara detta och tar ett lån och köper en lägenhet i den kommun de har jobb/skola/dagis i?
  • senalena
    Anonym (...) skrev 2017-11-17 10:24:45 följande:

    Något har ju gått ordentligt fel här, de kan inte vräkas för att lägenheten ska renoveras, om det inte handlar om ett rivningskontrakt. Så länge får de ta in på hotel eller liknande och lämna djuren på pensionat. Den som inte kan/vill köpa vid en ombildning har rätt att bo kval som hyresgäst.

    De behöver ta kontakt med hyresnämnden och möjligen hitta ett tillfälligt boende, men troligen är det så att hyresvärden/nybildade brf är skyldiga att hitta ersättningsboende


    Åsa skrev 2017-11-17 11:16:53 följande:
    Nja, hyresgäster _kan_ hamna utan bostad i vissa fall även i Hyresnämnden, och utan misskötsel. Värden ska göra sitt bästa att hitta annan bostad men en mindre värd kanske inte har någon i sitt bestånd att erbjuda. Entydig skyldighet att hyresgästen ska ha någon annanstans att bo för att det ska godkännas finns inte.
    Men här framgår inte ens om hyresgästen har motsatt sig uppsägningen och om det varit i Hyresnämnden.

    Det är tyvärr ganska troligt att den nybildade BRF vill bli av med hyresgäster så de kan sälja lägenheten och få in pengar. Godkänner hyresgästen uppsägningen behöver de inte bry sig mer. Därtill består BRF av vanligt folk som inte som ett bostadsföretag har koll på reglerna; det blir ofta problem med BRF:er som värdar av den anledningen.

    Givetvis bör de motsätta sig uppsägningen. Men det framgår inte av TS beskrivning vad som är gjort eller inte.
    Men de HAR blivit erbjudna ersättningsboende, som ts berättar längre ned i tråden. De vill bara inte HA den lägenheten för de har inte lust att pendla. Denna mamma med 3 barn tycker alltså att det är bättre att ts ger upp sina ködagar och fixar en lägenhet i närområdet som de kan bo i under renoveringstiden.


  • senalena
    Anonym (Tessan) skrev 2017-11-19 11:26:34 följande:
    Naivt? Det är inte deras fel att de inte kan bo kvar. Andra i samma hus har fått lägenheter som både är större och närmare.
    Och DE lägenheterna är ju redan tagna. Du skrev ju själv att det var meningen att din vän skulle bo kvar, men att det nu visat sig att de måste riva upp golvet. (Ett problem din vän inte orsakat eller märkt av trots att hon bott där i 7 år) En eloge till hyresvärden som fixat en lägenhet alls. De betalar säkert dyrt för att ordna fram en bostad på kort varsel.
    Så din vän kan tack och ta emot under de få månade det tar att renovera, eller så fixar de eget. Men du kan släppa det för det är inte ditt jobb att fixa bostad till dem när de redan har en.
  • senalena
    Anonym (Tessan) skrev 2017-11-20 11:02:58 följande:
    Alla skulle ha fått bo kvar innan de upptäckte fuktskadan.

    De äger de andra lägenheterna också, så de betalar knappast nåt för det.

    Och vadå eloge? Du tycker det hade varit okej att de blev satta på gatan eller?
    Enligt dig ligger ju lägenheten på andra sidan stan, så det låter osannolikt att brfn skulle äga den. Bestäm dig nu. Snarare något de hyr och betalar dyra pengar för. En hyresvärd måste bara ordna en ersättningslägenhet men inga regler om vart, de kan vara glada att de inte hamna norr om norrtälje.
  • senalena
    Anonym (Tessan) skrev 2017-11-20 21:13:57 följande:
    De har tom lägenheter i andra länder, så ja, den är deras.
    Måste vara en superrik brf i så fall, det hör inte till vanligheterna att en brf ens har  flera byggnader, ännu mindre sannolikt runt om i stan OCH i andra länder.
Svar på tråden De ber om min köplats - AKUT